Задължителни лекции за право?

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

lawftw
В началото бе словото

Задължителни лекции за право?

Мнение от lawftw »

Напоследък чувам от множество непотвърдени източници, че лекциите за Право в СУ ще бъдат задължителни от тази учебна година (поради решение на студентски съвет). Никъде в сайта и във форума не намирам подобна информация. Съжалявам, ако някъде има огромен банер ЛЕКЦИИТЕ СА ВЕЧЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, а аз не съм го видял :). Все пак някои знае ли нещо по въпроса със сигурност: задължителни ли ще са присъствията на лекции/упражнения. Ако (недай си боже) слуховете са верни, интересува ме и как се минава задочно :). Благодаря.
SteelDragon
От дъжд на вятър

Re: Задължителни лекции за право?

Мнение от SteelDragon »

назад към соц-а!
"What power has law where only money rules."
Gaius Petronius (~66 AD)
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

:bounce:
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

студентски съвет няма правомощия да решава това.
Toto-I will remember
lawftw
В началото бе словото

Мнение от lawftw »

Това е страхотно че нямат правомощия и все пак - само слухове ли са това със задължителните присъствия от тази учебна година?
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

отиди и провери - всички сме във ваканция,както виждаш :wink:
Toto-I will remember
lawftw
В началото бе словото

Мнение от lawftw »

Добре бе, не съм казал идете да проверите, за да ми кажете, питам някой ако знае нещо конкретно.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Не мисля, че е вярно, щото ше ги съдим... може би е просто слух, но не е задължително, да не сме в даскало.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Moriarty
Вазов

Мнение от Moriarty »

чисто физически, това просто няма как да стане...толкова сме много (поне 3курс), че ще трябва да имаме лекции само в 272 и 65 аудитории...а и кой ще тръгне да следи сред неколкостотин души за отсъстващи....
Ubi concordia, ibi victoria!
lawftw
В началото бе словото

Мнение от lawftw »

Хаха и аз си мислех, че няма как да стане ама от толкова хора го чух, че почнах да се съмнявам вече :) Е мерси все пак за отговорите предполагам и в 4-ти курс единственото задължително ще ми е ... футбола :D
I`feel`good
От дъжд на вятър

Мнение от I`feel`good »

Не го решава СС, а е по негово предложение. Аз не виждам нещо лошо в това, е стига да се отнася само за упражненията, защото наистина няма да стигне мястото за всички , а и като ги знам какви сам там не искам да си представям каква система за проверка ще измислят, така че не ми се вярва да ги направят задължителни...
kotio
В началото бе словото

Мнение от kotio »

Слухове наистина вървят и то доста сериозни. Става обаче въпрос не за лекциите, а за упражненията. В края на вече миналата учебна година дори минаваха на проверки, за да видят броя присъстващи на упражнения в 3-ти курс право. Може и за другите да е имало.
Това, че студентски съвет е с положително отношение към заверките май е вярно. Не зависи от тях, но се взема предвид тяхното мнение. Чува се за негласно вече взето решение да се обсъди и приеме задължителни упражнения - ще се разбере предполагам в началото на учебната година.
Дано да не е вярно, че ще ни направят зорлем нарушители... :)))
Аз поне ще съм от тях, а и не виждам смисъл, когато асистентите, които водят упражненията не са на необходимото ниво и могат само да те заблудят.
Аватар
Moriarty
Вазов

Мнение от Moriarty »

I`feel`good написа: а и като ги знам какви сам там не искам да си представям каква система за проверка ще измислят, така че не ми се вярва да ги направят задължителни...
само Бог може да свърши тая работа, но в ЮФ всички са всемогъщи...проблем няма...силно се надявам да не ни задължат да слушаме малоумията на скудоумните асистенти(с някои леки изключения) наизустили по един учебник...
Ubi concordia, ibi victoria!
lawftw
В началото бе словото

Мнение от lawftw »

Дори и за упражненията ми се струва трудно наистина да се въведе това, защото минимум 50% от студентите (налучквам в цифрата :) работят и независимо дали са пон-петък или 2/2 е невъзможно да не пропускат упражнения (или работа). Дано да не се опитат въпреки това да го въведат, аз при никакви обстоятелства не бих ходил на всички упражнения винаги просто е абсурдно. 4 курс съм имам си и друга работа :)
kotio
В началото бе словото

Мнение от kotio »

Мдаа, правилно разсъждаваш, но... понеже си на работа, а не в университета няма кой да те чуе.

Има определен брой наши колеги, които ходят редовно на лекции, не ходят на работа (защото могат да си го позволят, отдали са се на науката с душа И ТЯЛО, мързи ги и т.н.)

Сред тях има и свестни, но са малко. Една част от останалите (да ги наречем зубърите) по цял ден ходят, не пропускат упражнение или лекция, гледат да ги забележат, да се натегнат и си мислят, че това осигурява бъдещето им. Дълбоко в себе си обаче осъзнават, че не са съвсем сигурни в това и се дразнят на колегите, които работят. Дразнят се, защото всички си вземаме изпитите и разлика в оценките особена няма, защото едните "зубрят", докато другите работят и създават контакти и "зубарите" започват да се чувстват прецакани. Друга група не е точно като "зубарите" - това са "завсистниците". Те по една или друга причнина не работят, но и не са толкова редовни на лекции или по-точно осъзнават, че в университета не получават нужното, но и не работят. Те просто искат всички да са като тях и да няма други по-умни, по-способни, по-опитни, по по най :)
Точно тези две групи колеги искат най-силно да прецакат работещите. Точно тези две групи се срещат най-често по банките в университета и когато някой поиска мнението на студентите - получава тяхното. Работещите ги няма да се защитят,а неработещите най-общо казано искат да удавят бъдещата си конкуренция и да й направят мръсно. Добре им е дошъл случаят със заверките - хем да ги прецакат, хем да не е лично от тях,а да идва от университета.
В същото време заверките пречат и на преподавателите(на повечето). Но забележете тук не става въпрос за лекции, а само за упражнения. Лекциите пак са незадължителни (няма как да следят толкова хора, няма къде да ни съберат, няма как всички да присъстват и др.) Упражненията обаче са друго -на групи от по-малко студенти контролът е възможен. В същото време прецакани са асистентите, а не лекторите.(на лектоите не им дреме за асистентите, нито за студентите)...
Имайки предвид гореспоменатите условия, сега се замислете - кои групи студенти преобладават в СС, до чие мнение са се допитали при студентите, на кой му пука дали ще има заверки за упражненията и ако има някой против - къде е бил, за да се защити - в университета или на работа?

Наистина ми е интересно какво ще стане, но още по-интересно ми е какво ще се получи, ако се въведат заверките. Доколко ще проработи системата и как накрая ще пускат и без заверки на изпитите :))))
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”