Специалност КОМПЮТЪРНИ НАУКИ

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Re: Специалност КОМПЮТЪРНИ НАУКИ

Мнение от shayne »

Kai написа:На вас в КН С++ въобще не ви трябва - няма да го изучавате никога. Вие учите Java.
И ние ще учим Java, ако може да се нарече учене програмирането при нас. Може ли да препоръчате нещо за Java, но да е за абсолютно начинаещи?
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика
Курс: трети

Мнение от Kai »

Сигурен ли си, че ще е Джава? Защо съм останала с впечатлението, че Математика учат или Джава или С в зависимост от това по кое има свободен преподавател... Хммм....
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Kai написа:Сигурен ли си, че ще е Джава? Защо съм останала с впечатлението, че Математика учат или Джава или С в зависимост от това по кое има свободен преподавател... Хммм....
Ми нищо чудно, каквото остане нека е за горкичките чисти математици. В анатоцията на увода в програмирането за нашата специаност пише само за Java.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс

Мнение от Kai »

Хм... Може, може...
Аватар
Abele*
Постоянно присъствие

Мнение от Abele* »

shayne написа:
Kai написа:На вас в КН С++ въобще не ви трябва - няма да го изучавате никога. Вие учите Java.
И ние ще учим Java, ако може да се нарече учене програмирането при нас. Може ли да препоръчате нещо за Java, но да е за абсолютно начинаещи?
За Java препоръчвам на Хърбърт Шилдт "Java 2 - Ръководство на програмиста" (доста хора от потока си го бяхме взели). Тази книжка става за начинаещи, но на моменти се прави и полезна съпоставка със C++. Обяснено е на прост език.
А за КН съм 100% сигурна че 1 семестър учат С++, защото ходих по УП на няколко техни лекции при Добрев. На нас (СИ) Ал. Григ. Ни преподава ужасно... ъъъ т.е. нищо не преподава, а чете от мултимедията учебника на Магдалина Тодорова. На лекции учихме С++ 2 местър и на упражнения Java. "Защо?" не питайте :lol: .
la consolation des arts...
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс

Мнение от Kai »

КН учат Java! Сигурна съм. Със С и С++ въобще не се занимават!
Аватар
porednata
В началото бе словото
Специалност: ФМИ - КН
Курс: първи

Мнение от porednata »

Аз до колкото знам ги редуват и тази година се пада да учим java ама знам ли :) може да са ме излъгали :)
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

2006-та учихме джава, 2007-ма с++. Вие какво ще учите зависи от това кой ще ви води...

А това, че с/с++ няма изобщо да ни трябва е пълна глупост. Най-малкото, защото по програма трябва да учим с/с++ и те са застъпени в някои от по нататъшните дисциплини.

За Джава много хора препоръчват Thinking in Java. Трудно се намира на хартиен носител, но пък в интернет спокойно може да се открие.
Изображение
Аватар
Петър
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Петър »

Скоро ще разберем какво ще учим :wink:
Изображение - Изображение култовата емотиконка Изображение Изображение
Аватар
caffeine
В началото бе словото

Мнение от caffeine »

Петър написа:Скоро ще разберем какво ще учим :wink:
Я, адаш-колега, здравей. :mrgreen:
И аз имах някакви желания да взема да се подготвя малко предварително с някоя книжка, че дори в училище по информатика нищо не съм учил...(200тината страници от някакъв учебник по C#, от които не разбрах почти нищо преди 3-4-5 години, май не трябва да ги броя :)), но пък лятото взе да си изтича и аз се оказвам все по-зает с правене на нищо. Ама тъй де, може и да попрегледам след някоя седмица, но увода в програмирането май ще го оставим за след 01 октомври. Както се успокоявах март-април, когато зациклях със задачките - 'Само още 4 месеца... и 4 години... и цял живот'.
edin_student
В началото бе словото
Курс: четвърти

Мнение от edin_student »

Колеги, редуват C/C++ и Java всяка година, с цел да излизат специалисти с подготовка в по-различни области и да се отговори на изискванията на бизнеса малко по-адекватно.

2004/2005 - Java, 2005/2006 (аз съм от тея) - С++, 2006/2007 - Java, 2007/2008 - мисля, че са С++... Логично е да сте на Java :)

За първи семестър ще учите:
  • Увод в програмирането /УП/ - константи, променливи, изрази, вход, изход, управляващи структури (if, switch, for, while, do), масиви, структури, указатели, основни алгоритми (търсене, сортиране и др.)...;
  • Дискретни структури /ДС/ - множества, релации, функции, дървета, графи, комбинаторика и др.
  • Анализ-І /Ан-І/ - граници на функции, производни, изследване на функции, обратни тригонометрични функции, малко интеграли и др.
  • Линейна алгебра /ЛА/ - вектори, матрици, детерминанти, числови полета, линейни пространства, линейни изображения, линейни оператори и др.
Ако бях ученолюбив, скучаех и исках да уча предварително, щях да си взема учебника на доц. К. Манев по Дискретна математика и нещо по Анализ-І и да си чета...

Ако бях не толкова ученолюбив, много скучаех и малко ми се учеше предварително, бих хванал гимназиалната математика/информатика и бих научил теоретично и практически: За УП - всичко от гимназията, свързано с програмиране; За Ан-І - граници на функции, производни, изследване на функции, цялата тригонометрия; За ДС - комбинаторика; За ЛА - Господ да ви е на помощ ;)

Принципно материалът се учи с натрупване и макар и много неща след първи и втори семестър да изглеждат като нова наука, във всяка дисциплина се ползва вече изучавана материя, малко или много. Всичко, което учите през първи семестър ще ви трябва за следващите седем, повечето се ползва още през втори семестър.

Успех!
lurker
В началото бе словото

Мнение от lurker »

Мисля че най-важното в момента е всеки да си завърши магистратурата по поркане, а по забавилите се , да претупат поне бакалавърската. Без С и анализ все ще изкретаме , ама без подготовка по пиячка може и да не изкласим още 1-ви семестър;)
М/у другото , някой знае ли кога ще разберем кой коя група е?
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

На 1 октомври ще си разберете групите.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
zvezda
В началото бе словото
Специалност: KN
Курс: втори

Мнение от zvezda »

не се тревожете за програмирането (JAVA), гледайте да не изпуснете края с АНАЛиза, че стaва много дебела работата.. успех и have fun!
.:KH ~ II-pи курс:.
Аватар
null-byte
Пишете, о, братя

Мнение от null-byte »

lurker написа:Мисля че най-важното в момента е всеки да си завърши магистратурата по поркане, а по забавилите се , да претупат поне бакалавърската. Без С и анализ все ще изкретаме , ама без подготовка по пиячка може и да не изкласим още 1-ви семестър;)
М/у другото , някой знае ли кога ще разберем кой коя група е?
Още идин избягал от нарко комуната :roll: ...
Ама няма лошо де :lurk:
0x00000000
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”