Найлоновите торбички
- Nadir
- Пишете, о, братя
- Специалност: Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
- Курс: първи
Re: Найлоновите торбички
Крайно време беше...
Дано след тази забрана броят на дърветата, целогодишно украсени като коледни елхи от въпросните торбички, да намалее...
Дано след тази забрана броят на дърветата, целогодишно украсени като коледни елхи от въпросните торбички, да намалее...
I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed.
- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
Mного е вероятно и самите дървета да намалеят.
Аз лично като пазарувам винаги си нося торбичка от къщи, обаче се питам боклука в какви торби ще се хвърля и няма ли и те да са найлонови?
Аз лично като пазарувам винаги си нося торбичка от къщи, обаче се питам боклука в какви торби ще се хвърля и няма ли и те да са найлонови?
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Ще дам пример със САЩ - там боклукът се събира разделно и това се следи много стриктно. При изхвърляне на рециклируеми отпадъци при общия боклук следват много солени глоби, които се плащат, а не се хвърлят в чекмеджето. Домакинствата ползват големи пластмасови кофи за общия боклук и слагат в тях найлонови пликове - няма как да се избегнат съвсем. В кофата за recyclables не слагат плик, а я изсипват направо в съответния контейнер. После си мият кофите. Неприятна работа (вършил съм я
), но необходима. Пък и като се мият често, кофите не успяват да се изцапат чак толкова. В магазините обаче дават найлонови торбички, което е минус. Обаче в супермаркетите си имат контейнери, в които събират всякакви найлони и успяват да рециклират някаква част от тях, не знам как. В магазина, в който аз работех, имаше една пластмасова пейка, направена от не-знам-колко-хиляди рециклирани торбички.
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
И другото полезно е, че имат мелачки, вече и у нас има,
за биоразградимите боклуци - обелки и разни такива и
не се налага да влачиш разкиснати зеленчукови останки
в найлонов пликче, което на всичкото отгоре тече. Ясно,
че найлонът няма да изчезне съвсем, но може да се прави
по тази другата технология (ако не екьорфишек) или пък
просто сухите отпадъци - кутии, хартия, стъкло да се събират
именно в кофи, те са за многократна употреба. И съм против
замяната на найлона с хартия, щото... дърветата, нали, а пък
и хартията не е много държелива. Платнените торби и мрежите
са си екстра или пък кошнички... но това не е престижно, дори
е срамно според някои.
за биоразградимите боклуци - обелки и разни такива и
не се налага да влачиш разкиснати зеленчукови останки
в найлонов пликче, което на всичкото отгоре тече. Ясно,
че найлонът няма да изчезне съвсем, но може да се прави
по тази другата технология (ако не екьорфишек) или пък
просто сухите отпадъци - кутии, хартия, стъкло да се събират
именно в кофи, те са за многократна употреба. И съм против
замяната на найлона с хартия, щото... дърветата, нали, а пък
и хартията не е много държелива. Платнените торби и мрежите
са си екстра или пък кошнички... но това не е престижно, дори
е срамно според някои.
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
- Курс: четвърти
Аз си се гордея с платнените торбички и мрежичките.
Такива вече няма :Р
А навремето точно с кофите се изхвърляха боклуците. Изсипваш в голямата кофа (тогава и контейнери нямаше) и после минаваш една вода на твоята си кофа.
А навремето точно с кофите се изхвърляха боклуците. Изсипваш в голямата кофа (тогава и контейнери нямаше) и после минаваш една вода на твоята си кофа.
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Слагаха се и вестници на дъното,
ех, минало незабравимо...
ех, минало незабравимо...
- GaVrosH
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
според мене като се въведат хартиени вместо найлоновите торбички, хората ще се почувстват още по-морално прави да ги изхвърлят не на правилните места (щото нали хартиените се разграждат), та тия които са го правили ще си продължат, а може и нови да се "зарибят"
за какво да слизаш до кофата като може и през джама 
нямаш си и на идея колко си прав...GaVrosH написа:според мене като се въведат хартиени вместо найлоновите торбички, хората ще се почувстват още по-морално прави да ги изхвърлят не на правилните места (щото нали хартиените се разграждат), та тия които са го правили ще си продължат, а може и нови да се "зарибят"за какво да слизаш до кофата като може и през джама
всичко е нож с две остриета...
ако продължим да използваме найлонови или полиетиленови пликчета замърсяването не ми се мисли докъде може да стигне...ако пък минем само на хартиени това би означавало, че ще започне масова сеч на дървета (въпреки че еди колко си процента се рециклират и т.н., пак ще се налага сеч)...
трябва да се търсят алтернативни материали... екологични и лесно разграждаеми...
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Мисля че забраната им у нас не е уместна. И не защото са много по-удобни от хартиените, което си е абсолютно вярно. Преди много се чудех като гледах по филмите как мъкнат големи хартиени торби, как те не се късат и не е ли неудобно да не можеш да си я хванеш за дръжката, а да трябва да я държиш отдолу. Но удобството настрана. Против идеята съм, защото в България винаги е било така, взимаме една хубава идея и я изпълняваме по ужасен начин. Така ще стане и сега и в крайна сметка няма да има никакъв ефект за околната среда. Ако са толкова загрижени за природата, да вземат първо да подменят "возилата" в градския транспорт. Така ще прочестят значително поне въздуха.
I wanna fall from the stars straight into your arms
- Mushmul
- Флъдзила
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Курс: завършил
Е то по тази логика дай да си тъпчем на едно място и да не се въвежда нищо ново...fluffy cloud написа:Против идеята съм, защото в България винаги е било така, взимаме една хубава идея и я изпълняваме по ужасен начин.
А аз мисля че найлоновите са по-удобни, но въпреки това би било хубаво да се въведат хартиени. Може би прекалено наивно вярвам че хората ще се погрижат за околоната среда
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
А, не, просто да започнем да правим нещата както трябваMushmul написа:Е то по тази логика дай да си тъпчем на едно място и да не се въвежда нищо ново...fluffy cloud написа:Против идеята съм, защото в България винаги е било така, взимаме една хубава идея и я изпълняваме по ужасен начин.
I wanna fall from the stars straight into your arms
- fan4battle
- Форумозавър Рекс
- Обратна връзка:
Бе който му се хвърля през джама, и сега си го прави.....GaVrosH написа:според мене като се въведат хартиени вместо найлоновите торбички, хората ще се почувстват още по-морално прави да ги изхвърлят не на правилните места (щото нали хартиените се разграждат), та тия които са го правили ще си продължат, а може и нови да се "зарибят"за какво да слизаш до кофата като може и през джама
А всъщност хартиената торбичка би била по-неудобна за това, защото не може да се върже и заметне както найлоновата.
А коноп? Не казват ли освен това, че от него се прави по-здрава и добра хартия?necrozis написа:ако пък минем само на хартиени това би означавало, че ще започне масова сеч на дървета
Последно промяна от fan4battle на 20 Сеп 2008, 21:31, променено общо 1 път.
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Аз доколкото знам, освен че торбичките се разлагат много трудно,Лорд Носферату написа:Е, ти по-дискретно така. На топче и в ръката, не да я вееш като бунтовник - байрак :Р Чичкото щом е с костюм, има пари да го изчисти :Р
На мен ми се е случвало да си изпера билетче... а понеже сами и черни всичките дрехи... става весело.
Не знам дали ходят по чужбина или сами се усещат (или има повече като мен да се карат по спирките на разни замърсители) или пък просто ми се струва, но май вярно може и да се оправим. Някой ден.
За чистенето на улиците... то е хубаво, ама когато спре да бъде новина за първите страници на вестниците, тогава ще са се променили нещата.
в това число и рециклирането на всички полиетиленови продукти
е много трудно... Та един ден ще си тънем в космически боклук...
И пластмасови изделия...
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
-
castelo
- Флъдзила
- Специалност: Туризъм
Всъщнсот около Земята наистина вече е пълно с космически отпадъци.
Та... Проблемът е, че само с пасивни забрани нещата не могат да се променят кой знае колко. Все още липсва нужното съзнание у населението за екологична отговорност. Какво като вече имаме шарени контейнери за хартия, пластмаса, стъкло (защо няма такива в крайните квартали)? Докато не осъзнае значението им, Пеньо няма да си усложнява живота и ще си прави както си знае. Преди месец пространството зад блока ми се почисти от храсталаците и накичилите ги найлони и пластмасови шишета. Сега гледката пак е постарому, но без храсталаците! Всеки човек трябва да разбере защо са вредни найлоновите торбички, защо трябва да се занимава да си разделя боклука, защо трябва да си смени крушките и т.н. Това може да се постигне с по-мащабни кампании с помощта на медиите. Много хубаво би било по националните телевизии да има предавания от типа "зелен екран", които да обясняват как всеки може с нещо да даде своя принос. Нещата далеч не приключват с найлона. Едва ли много хора знаят, че 1 литър олио замърсява безвъзвратно 1 милион литра подземни води. Но не съм чувал в България употребеното олио в домакинствата и ресторантите да се събира, за да се превърне в биодизел, нито пък съм виждал в магазините, продаващи батерии, да има кофи за тях.
Та... Проблемът е, че само с пасивни забрани нещата не могат да се променят кой знае колко. Все още липсва нужното съзнание у населението за екологична отговорност. Какво като вече имаме шарени контейнери за хартия, пластмаса, стъкло (защо няма такива в крайните квартали)? Докато не осъзнае значението им, Пеньо няма да си усложнява живота и ще си прави както си знае. Преди месец пространството зад блока ми се почисти от храсталаците и накичилите ги найлони и пластмасови шишета. Сега гледката пак е постарому, но без храсталаците! Всеки човек трябва да разбере защо са вредни найлоновите торбички, защо трябва да се занимава да си разделя боклука, защо трябва да си смени крушките и т.н. Това може да се постигне с по-мащабни кампании с помощта на медиите. Много хубаво би било по националните телевизии да има предавания от типа "зелен екран", които да обясняват как всеки може с нещо да даде своя принос. Нещата далеч не приключват с найлона. Едва ли много хора знаят, че 1 литър олио замърсява безвъзвратно 1 милион литра подземни води. Но не съм чувал в България употребеното олио в домакинствата и ресторантите да се събира, за да се превърне в биодизел, нито пък съм виждал в магазините, продаващи батерии, да има кофи за тях.
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!

ГГФ: Господи, Готин Факултет

ГГФ: Господи, Готин Факултет