Нужна ли е кирилицата ?
Модератори: Methuselah, thegirl
- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
Re: Нужна ли е кирилицата ?
Аз използвам само кирилица. От тази латиница, повече от половината мнения във форума са пълни с грешки.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Член на Академически съвет на СУ
- bboydev
- В началото бе словото
- Специалност: Информатика
Единствено в смс-и ползвам латинските букви. Иначе на скайп свикнах да прецъквам достатъчно бързо, за да си ги пиша на английски емотиконите. Дотолкова ми е навик, че докато се усетя сменям на английски за : и ). Мисля, че на повечето ми познати им повлиях да пишат на кирилица. Останалите са просто неспасяеми случаи
И има нещо вярно в това за кирилицата и правописа - определено по-често се виждат "mnoo", "kfo", "shti sa obadq", отколкото "мноо" и т.н.
Боже, колко математика има по този свят, Боже! :s
- FMI
- Плиний Стари
- Специалност: Приложна математика
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: 3
И двете са необходими разбира се
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !
Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
- nelicquele
- В началото бе словото
- Специалност: Информатика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Въпреки, че по разните icq-та и скайпове понякога си пиша на латиница, просто защото ме мързи да цъкна два клавиша или пък еди-кой си е с друг енкодинг, си предпочитам кирилицата. И се старая да ползвам нея.. с изключение на горепосочените случаи и когато просто не пиша на български, разбира се. Най-малкото - като пишеш нещо сериозно е направо смешно да е на латиница. Правилото тук да се ползва кирилица си е направо златно.. понякога е ад да четеш редове хем на латиница, хем много неграмотно написани, хем със сто цифри вместо букви - признавам си, че преди ги ползвах, но доста бързо се отучих. Пък и в крайна сметка - това си е нашата писменост, неслучайно в училище се учи точно тя. Дано само не стават изцепки от рода на 'Трябва ли книжовният български език да е задължителен в училищата?', само дето тоя път кирилицата да е под ножа..
'Just I and the poetry of the night, now forever one..
The ensemble of silence plays so beautiful for me..'
The ensemble of silence plays so beautiful for me..'
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
- Курс: четвърти
Абсолютно винаги ползвам кирилицата. Това е нашата азбука, която сме дали и на руснаци и на всички, дето я ползват. Единствената азбука, правена специално за дадения език. За нея са се борили прадедите ни и е меко казано кощунство и простащина да се потъпква така. В скайп и други такива пиша на крилица. Сменям достатъчно бързо, че уин-ът ми понякога да не смогва. И никога не ме е домързявало да натисна едно-две копчета, за да общувам на собствения си, тъй уникален и хубав език. СМС-и пиша на крилица. Ако отатък не могат да разчетат, проблемът е техен. Технологиите са се развили достатъчно, за да позволяват кирилицата. Дори четох разни работи, че искат да въведат възможност са писане на интернет адреси на кирилица (покрай това, че ни влезе езикът в ЕС), но ще видим.
Освен това отказвам да разговарям с хора, които ми пишат на латиница, било то по скайп, форуми или където и да е. За смс-и прощавам, от мен да мине.
Още - убеждавам всякакви все още заблудени познати да пишат на кирилица. За последната година съм убедил 4-ма души на 13-18 години. Малко е, но толкова мога. И продължавам.
За още по въпроса, вижте линка в подписа ми.
Освен това отказвам да разговарям с хора, които ми пишат на латиница, било то по скайп, форуми или където и да е. За смс-и прощавам, от мен да мине.
Още - убеждавам всякакви все още заблудени познати да пишат на кирилица. За последната година съм убедил 4-ма души на 13-18 години. Малко е, но толкова мога. И продължавам.
За още по въпроса, вижте линка в подписа ми.