Университетът или Специалността?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- puhtso
- В началото бе словото
- Адрес в галерията на СУ: http://forum.uni-sofia.bg/gallery/
Re: Университетът или Специалността?
не мога да резбера,защо така говорите и за юзу и за унсс,при положение че и те имат същата акредитация като СУ....оценнка-мн добра...което би трябвало да значи че образованието е на едно и също ниво..нали така-според МОН...така 4е важна е специалносста а не вуза,,дори и ако кандидатстваме за една работа без значение каква,и аз кажа че сам учила право в унсс,а др история в СУ не мисля че ще вземат него или нея пред мен..тъй че...........дори и работата де е като някакъв....обикновен чиновник....а и човек може ли и учи ли ,е без значение каде е завършил......
За институционалната акредитация ли говориш или за програмната? 
На селу има една приказка:
"Не е важно ко учиш, а ДЕ учиш"
("Ни моиш ма върна...")
"Не е важно ко учиш, а ДЕ учиш"
("Ни моиш ма върна...")
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
- puhtso
- В началото бе словото
За институционалната,но е без значение...всеки с мнението си........като отидете да кандидатствате за работа казвайте,,Завърших СУ''въпреки 4е 5 години се блъскаш за една история..... или която и да е било друга,
не толкова хубава специалност...........дано имате късмет........
аз ще си уча право в юзу..баща ми е завършил там, и сега държи една от най-добрите и големи адвокатски кантори в стараната.....няма да споменавам имена...както и да е ...Успех и когато идвате при нас на работа,показвайте какво знаете ,а не къде сте го завършили!!!!!!!!!!!!!!!
не толкова хубава специалност...........дано имате късмет........
Последно промяна от puhtso на 24 Авг 2008, 21:20, променено общо 1 път.
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Аз предпочетох университета. По-склонна бях да уча география в СУ, отколкото да се боря със странния изпит на УНСС, за да влезна в мечтания туризъм.
I wanna fall from the stars straight into your arms
С това ме спечели завинаги! Сега повече си пиши каквото си искаш!puhtso написа:въпреки 4е 5 години се блъсках за една история..... или която и да е било друга,
не толкова хубава специалност!!!!!!!!!!!!!!!
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Точно от ЮЗУ допреди 20 години са можели да работят само и единствено като юрисконсулти, да не се заблуждаваме... Не съм чул някое от големите имена в българското право да е завършило в ЮЗУ. Да не говорим точно Правно-историческият факултет какви проблеми има в последно време и от какво естество са те. Сигурно има и качествени хора, но средата там, убеден съм, е в пъти по-лоша от тази, която е в ЮФ на СУ. Въпреки това мисля, че човек трябва да учи специалността, която му е на сърце, а не да избира каквато и да било друга само заради университета. И съм съгласен, че когато се кандидатства за каквато и да било работа, трябва да се показват знания, а не гола диплома. Защото със сегашните балове може да влезе почти всеки, който поне малко се е напънал, ама ученето (говоря за сериозно и отговорно учене) е малко по-друга работа. И към него или имаш траен афинитет, или не...
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Реномираният университет не ти дава само диплома. Един университет е добър не просто заради дипломата, а заради преподавателите си, студентите си и не на последно място историята си. А съгласете се, че по тези три показателя няма спор кой е на първо място.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
- puhtso
- В началото бе словото
За СУ сте напълно прави,той е институция в българското образование,но вече не е най-желания университет.....поради мн причини..Човек учи ли ,старае ли се, е без голямо значение, каде е завършил......важно е да ти харесва това ,което правиш и да полагаш необходимите усилия....
Резултат винаги ще има,когато се стремиш към него....

Въпросът дали ти харесва това, кеото правиш и дали полагаш усилия и въпросът "Университетът или Специалността?" са две съвсем различни неща.
Все пак, разбира се, че ако искаш да постигнеш някакви резултати трябва да се стараеш.
А причините, поради които СУ не е най-желан вече (ако това изобщо е вярно) по никакъв начин не са обективни за това дали е най-добрият университет в България или не. Разбиранията и ценностите, на които училището трябва да учи младото поколение до такава степен са се изкривили, че ако трябва да съдим само и единствено по желанието на учиниците, можем доста да сбъркаме. Влияние в случая указват и други социални и икономически фактори като социално положение и реализация.
Все пак, разбира се, че ако искаш да постигнеш някакви резултати трябва да се стараеш.
А причините, поради които СУ не е най-желан вече (ако това изобщо е вярно) по никакъв начин не са обективни за това дали е най-добрият университет в България или не. Разбиранията и ценностите, на които училището трябва да учи младото поколение до такава степен са се изкривили, че ако трябва да съдим само и единствено по желанието на учиниците, можем доста да сбъркаме. Влияние в случая указват и други социални и икономически фактори като социално положение и реализация.
And now, let us step into the night
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Виж сега, в случая се говореше конкретно когато се търсят кадри с юридическо образование. Правото в СУ винаги ще бъде предпочитано пред правото в друг унивеситет. Не ставаше въпрос за диплома от каква да е специалност - най-малкото ти адвокат не можеш да станеш, ако си завършил история.puhtso написа:дори и ако кандидатстваме за една работа без значение каква,и аз кажа че сам учила право в унсс,а др история в СУ не мисля че ще вземат него или нея пред мен..тъй че...........дори и работата де е като някакъв....обикновен чиновник....а и човек може ли и учи ли ,е без значение каде е завършил......
Не заемам страна по въпроса, просто фактите са такива - много често кадрите с диплома по право от Софийския биват предпочетени пред тези с дипломи от други университети.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

Така е с почти всички специалности на Университета, вЕрвай ми! Да не мислиш, че с моята история е по-различно, нищо, че в Търново същата специалност е на 40 години... 
- Mushmul
- Флъдзила
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Курс: завършил
Мхм, така е. Точно поради тази причина гледах и аз да се набутам в СУ.Joker написа:Така е с почти всички специалности на Университета, вЕрвай ми! Да не мислиш, че с моята история е по-различно, нищо, че в Търново същата специалност е на 40 години...
Много хора се насочват към другите ВУЗ-ове поради ред причини, но това не променя факта, че един работодател те гледа с по-различни очи, ако си завършил СУ. Единствено за УНСС според мен може да се твъди донякъде, че се ползва с подобен на СУ авторитет,но пак не мисля че е същото.
-
tsvetyyy
- В началото бе словото
- Специалност: Статистика
- Курс: втори
И все пак Weirdy какво предпочете - право в УНСС или някаква математика в СУ?!
Искам да кажа само,че хора,които са се записали във ФМИ и искат после да се прехвърлят някаква друга специалност
стига с мечтите! Тва да изкаряш успех над 5,50 във ФМИ трябва да си егаси...математика (така да го кажа)
Аз уча там,сега ще съм втора година,не питай какъв ми е успеха 
Искам да кажа само,че хора,които са се записали във ФМИ и искат после да се прехвърлят някаква друга специалност
Значи се опитват да те направят истински математик!
Това е една от основните причини за намалената популярност на СУ сред кандидатстудентите: тежки приемни изпити, високи изисквания по време на следването. В повечето други унита е кеф и половина да си студент, а теоритично дипломата е една и съща. Тук идват работодателите, които имат все пак представа какво става по разните университети и отсичат: сори, ама Университетът е по-друго нещо! И нищо не може да го промени - нито уж равната акредитация, за която беше намекнато, нито съдебни решения за мнимо "ощетяване". Просто обществото е много наясно, но не го говори открито по много и различни причини. Навсякъде има изключения. Например египтологът Сергей Игнатов в НБУ е изключителен учен, но една-две ластовички пролет не правят. Обратното също го има, но общата картина е съвсем ясна.
Това е една от основните причини за намалената популярност на СУ сред кандидатстудентите: тежки приемни изпити, високи изисквания по време на следването. В повечето други унита е кеф и половина да си студент, а теоритично дипломата е една и съща. Тук идват работодателите, които имат все пак представа какво става по разните университети и отсичат: сори, ама Университетът е по-друго нещо! И нищо не може да го промени - нито уж равната акредитация, за която беше намекнато, нито съдебни решения за мнимо "ощетяване". Просто обществото е много наясно, но не го говори открито по много и различни причини. Навсякъде има изключения. Например египтологът Сергей Игнатов в НБУ е изключителен учен, но една-две ластовички пролет не правят. Обратното също го има, но общата картина е съвсем ясна.