Какво да уча - съвети?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
coolman
Драскач
Обратна връзка:

Re: Мнение, коментари, насока.

Мнение от coolman »

budesht написа:Влече ме Географията, Литературата, Психологията и Математиката. Това са предметите, с които смятам да кандидатствам (част от тях естествено, не всички :))
Казаха ми, че съществувала някаква специалност МИО, която предполагам комбинира някои от горните предмети.
Ааа чакай, чакай! Както писа alhimikat по-горе - решил ли си с какво искаш да се занимаваш по-нататък в живота си? Едва ли ще работиш "География" или "Литература". Това с какво ще кандидатстваш има доста малко общо с бъдещото ти "амплоа" :wink:

Тъй като едва ли знаеш отсега с какво искаш да се занимаваш след 10-15 години, най-добре наистина давай на "проба-грешка". Влизаш едно, ако не ти хареса се прехвърляш. Разгледал ли си списъка с т.нар. "хуманитарни специалности"? Хареса ли си нещо?
Мартин Сирашки, полу-завършил Политология

2010 - AIESEC is finally coming to SU!

http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ

"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология
Курс: първи

Мнение от bubbly_water »

може би туризъм е добър избор за общуване с хора и така нататък.... ама пак ти трябва език.. пък за психология имаш голям избор с какво да кандидатстваш, ако това те влече най-много. ама най-голяма представа от специалностите ще добиеш като прочетеш информацията за тях, я в справочника, я от някъдде другаде
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Ще добие грешна, захаросана представа за
специалностите. В справочника всичко е
кебапчета и рози, а после... нещата са по-груби.
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология

Мнение от bubbly_water »

ама никой университет не ти казва жестоката действителност за това какво става с теб всъщност....пък и никой не може...
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика

Re: Съвет :)

Мнение от FMI »

ivoto_la написа:Здравейте,
искам да помоля за един съвет.Не знам дали някой е бил в подобна ситуация,но за мен е важно да чуя различни мнения!Уча в Природо-математическа гимназия в паралелка-математика и винаги съм бил на много високо ниво по математика,но в гимназията не попаднах на правилния преподавател може би или пък не бях достатъчно последователен в ученето.Изостанах значително и напоследък се ориентирах към Литературата и най-вече Историята,но и там имам за наваксване.Остава ми точно една година до Кандидатстудентските изпити и вече е време да се ориентирам,но не мога 1 седмица си мисля да кандидатствам с едното на следващата с другата и трябва да реша,защото така само се обърквам..От една страна имам логична мисъл,а от друга математиката вече не я усещам толкова близка и интересна.Друго,което ме притеснява е,че няма да мога да науча всички тези теми по литература и история,защото мисълта ми е по-скоро логична,отколкото такава с голяма памет.По история пиша хубави теми според учителя ми,който е страхотен преподавател,но забравям бързо,не помня сега даже какво сме учили последния месец в училище :(

Надявам се някой да каже начин да реша какво да уча...звучи глупаво :D :D ама какво да се прави :bom: :bom: :bom:
Просто можеш да забравиш за история и литература и всички други зубъркси направления, ако нямаш добра памет, дори не добра а повече ти трябва! И аз пишех страхотни теми, но нищо не е останало в кухата ми глава... Поне го разбрах навреме и спрях да се напъвам където ме няма...

Просто намери това в което си най силен и ако е повече от едно избери това което ти е най приятно :)
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Вярно е. Паметта е нещо много важно и за двата предмета. Не говоря за наизустяване 1:1 и по думички, но трябва силна памет, която се базира на асоциации. Лично на мен литературата винаги ми е била любим предмет (най-вече защото бях обвързан в личен план с нея - писането ми е страст). Това не пречеше да се разбирам и с математиката (макар че с физиката бях по-добре, де) - в крайна сметка след 7-ми клас влязох точно с два отделни изпита по физика и математика. Но още в 9 клас аз разбрах, че от мен програмист (такава ми беше специалността) няма да излезе - да, пишех програми, включително и на асемблер, но това не беше нещото, което ме удовлетворяваше. Винаги съм си падал устат :D , обичам да говоря пред публика, обичам да мисля и да ръчкам над един проблем, докато не го анализирам до последния пласт, обичам споровете и сблъсъка на гледни точки в търсене на правилното решение... Е, това естествено предопредели избора ми на специалност - Право. Оттам насетне за мен подготовката не беше особено голям проблем, защото амбицията ми беше голяма и постигнах всички цели, които си бях поставил. Като имаш предвид, че 12 клас за мен мина под знака и на защита на дипломна работа, държавен изпит по специалността, матури и други такива забавления :) Но аз бях уверен, че ще се справя и в крайна сметка се справих. И не мразя математиката, дори съм й благодарен, че ме научи да мисля задълбочено и да навързвам нещата в логически ред. Според мен изборът ти трябва да се базира най-вече на личните ти качества и умения - в какво си най-добър, кое ти е по вкуса, кое - не, но най-важното - в какво амплоа си се представяш ;) Успех!
Последно промяна от explorer на 27 Авг 2008, 16:53, променено общо 3 пъти.
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
ne
В началото бе словото

Мнение от ne »

Здравей!
Моят съвет е: зарежи я тая история, действай с математиката! В зазубрянето на теми няма нищо интересно, а пък и математиката е доста по-практична!
Успех ти желая в избора!
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Какво да уча - съвети?

Мнение от ^PrincessA^ »

Понеже се появяват периодично такива теми, правя тази важна и обща. Моля всички да питат тук.
:)
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Предметите, с които кандидатства човек, не са от такова значение. Те не трябва да са самоцел, те са способ за постигане на по-голямата цел - а именно, да се домогнеш до професията, която желаеш.

И на мен ми вървяха математиката и физиката. Ама наистина много. Преподавателите ми очакваха да кандидатствам това. А в крайна сметка кандидатствах с литература и история (въпреки, че ненавиждам историята) и успях.

Работата, която имаш, трябва да ти е присърце. Ако не ти харесва, колкото и пари да изкарваш, ти ще чакаш с нетърпение края на работния ден, а след него всичко ще се изпарява от главата ти. Докато човек, който обича професията си, е постоянно обзет от нея, постоянно му идват нови идеи, той може да се развива. Цялата КСК, цялото образование в университета, дори дипломата, която ти дават - са само способи за постигането на целта да работиш това, което искаш.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

ivoto_la написа:Здравейте,
искам да помоля за един съвет.Не знам дали някой е бил в подобна ситуация,но за мен е важно да чуя различни мнения!Уча в Природо-математическа гимназия в паралелка-математика и винаги съм бил на много високо ниво по математика,но в гимназията не попаднах на правилния преподавател може би или пък не бях достатъчно последователен в ученето.Изостанах значително и напоследък се ориентирах към Литературата и най-вече Историята,но и там имам за наваксване.Остава ми точно една година до Кандидатстудентските изпити и вече е време да се ориентирам,но не мога 1 седмица си мисля да кандидатствам с едното на следващата с другата и трябва да реша,защото така само се обърквам..От една страна имам логична мисъл,а от друга математиката вече не я усещам толкова близка и интересна.Друго,което ме притеснява е,че няма да мога да науча всички тези теми по литература и история,защото мисълта ми е по-скоро логична,отколкото такава с голяма памет.По история пиша хубави теми според учителя ми,който е страхотен преподавател,но забравям бързо,не помня сега даже какво сме учили последния месец в училище :(

Надявам се някой да каже начин да реша какво да уча...звучи глупаво :D :D ама какво да се прави :bom: :bom: :bom:

Аз бях абсолютно същата работа. Учех в математическата, ама не ПМГ, а СМГ и също бях перфектно с математиката. По ред причини обаче и аз като тебе изостанах с матерала и постепенно се ориентирах към право. Реших, че искам с това да се занимавам и една година ми беше предостатъчно време, за да се подготвя. Идеята ми е, че няма значение, какво си учил в училище. Реши, с какво искаш да се занимаваш в бъдеще и сам ще се ориентираш.
Аватар
aviska_
В началото бе словото

Мнение от aviska_ »

Ми,добре, хора, аз съм мега-ултра заблудено същество. Днеска цял ден си търсех зарядното, то се оказа най-отгоре на дивана, както и да е. Търсих инфо в сайта на СУ за специалност Психология и по-точно с какво мога да се занимавам ако, аджеба, взема че завърша, но така и не намерих...ммм -> ПОМОООЩ! :bounce:
"и поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден,
без там пристанище да зная"
missparker
Пишете, о, братя

Мнение от missparker »

aviska_ написа:Ми,добре, хора, аз съм мега-ултра заблудено същество. Днеска цял ден си търсех зарядното, то се оказа най-отгоре на дивана, както и да е. Търсих инфо в сайта на СУ за специалност Психология и по-точно с какво мога да се занимавам ако, аджеба, взема че завърша, но така и не намерих...ммм -> ПОМОООЩ! :bounce:
:mrgreen: Не си намерил/а информация с какво можеш да се занимаваш, по простата причина, че в България възможностите ти да се развиваш с Психология не са особено големи. Ако смяташ, че можеш да се задоволиш с работата на психолог в някое училище(и то с големи връзки), или като психолог в полицията(с още по-големи връзки :lol: ) давай смело напред. Но ако си живееш с илюзията, че ще станеш следващата Мадлен Алгафари си много заблуден/а. Оказва се, че във въпросната специалност влизат хора с едни от най-високите оценки за да станат в най-добрия случай психолози в някой онкологичен център(където бтв единственото, което правят е да повтарят на пациентите си, че да ще умрете, но въпреки това трябва да сте позитивни, защото живота е хубав и ще продължи да бъде такъв и след като вие хвърлите топа, тъй че не се тормозете), а в обикновените случаи ще завършиш за да станеш продавач на GSM-и с висше образование. Жалко наистина за специалността защото в чужбина това е една от най-платените професии, но тук въпреки ентусиазна на хората, които се записват да я учат си остава неприложима, поради плиткоумния срам на българина да си признае,че има нужда от помощ и съответно да я потърси в кабинета на психолога; да не говорим че методите на преподаване на специалността в България са доста остарели в сравнение с тези в Европа и САщ :wink:
Аватар
aviska_
В началото бе словото

Мнение от aviska_ »

Ууу...ужасно...уби ме..а сега накъде?!?
"и поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден,
без там пристанище да зная"
missparker
Пишете, о, братя

Мнение от missparker »

aviska_ написа:Ууу...ужасно...уби ме..а сега накъде?!?
Виж сега говоря ти съвсем сериозно, не се опитвам да ти убия мерака, просто споделям впечатления и не говоря наизуст защото кандидатствах тази година и имах намерението и аз да пиша психология и затова проучих нещата, имам роднини, които завършиха специалността и двамата сега работят като преводачи и то защото имат късмет че поназнайват езици. Знам ли ако наистина искаш това да го учиш - това си е все пак твое решение, някои които го учат са ентусиазирани, че нещата могат да се променят за по-добро, но едва ли :wink: Успех :)
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Ако успееш да се специализираш някъде в чужбина или пък
да се насочиш в сферата на ЧР, няма да ти зле. Това за
Психологията. По принцип важи за всяка специалност.
От една страна е вярно, че реализацията е трудна, но от
друга е още по-вярно, че всичко си зависи от човека.
Никой не е приет с гаранция за работно място, нали?!
Освен тези на мама и на тате, но те не са конкуренция.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”