Моля всеки, който е запознат, да каже
Студентски кредити - банки,лихви (06.11.2005)
Студентски кредити - банки,лихви (06.11.2005)
Само да кажа, че тук не става въпрос за ECТS или както беше там, а за заем от банка
Ще помоля всеки от вас, който е запознат с предлаганото в момента от различните банки да препоръча нещо. Аз направих малък рисърч и засега офертата на SG Express ми се вижда най-добра (8.5%, 1 поръчител, 1 година гратис, до 15K). Обаче това, което ме разочарова е, че реално почти няма разлика между т.нар. студентски кредити и обикновените... С две думи почти никакви привилегии, аз си мислех, че напр. университетът може да ти е гарант.. да, ама друг път
На мен пък ми се струва прибързано в България вече да се теглят т.нар. студентски кредити. 
Аз ги разбирам така: ако нямаш парички да се издържаш, докато си в Университета, теглиш кредит, за да живееш като човек и да си плащаш обучението. Дотук добре. Банките дават кредитi на студенти, които в момента на вземането на кредита още нямат никакви доходи. Само с един гарант?! Презумпцията е, че като завършиш елитния си университет, понеже си учил и си защитил димпломната си работа, ще си намериш СУПЕР работа, с която ще започнеш да си връщаш кредита /при нормалния лихвен прецент/. И това добре, само че не в България!
Пазарът на труда у нас още не позволява да се правят каквито и да било сериозни планове за бъдещето! Идеята да се отпускат кредити на младите хора /разбирай - да ти ударят едно рамо в първите ти самостоятелни стъпки:D/ е добра, но в България още няма практика големи компании да се надпреварват кой ще "глътне" един специалист, още щом се дипломира! Представете си как ще се чувствате след шестата година от обучението си, когато ще сте изхарчили кредита, ще бъдете млади висшисти в търсене на работа, а ще трябва да връщате и главница от 10000 лв. примерно!!!!
Много набутващо.
И аз като Crematory се ужасявам от мисълта да похарча определена сума пари и после да се налага да я връщам точно в най-трудния педиод от живота ми!
Трябва да имаш железен /бизнес
/ план за своето развитие занапред, за да изтеглиш такъв кредит! Аз поне още нямам достатъчно увереност в стабилността на бг икономиката и в моята лична стабилност, за да се овътрям така!!! 
Аз ги разбирам така: ако нямаш парички да се издържаш, докато си в Университета, теглиш кредит, за да живееш като човек и да си плащаш обучението. Дотук добре. Банките дават кредитi на студенти, които в момента на вземането на кредита още нямат никакви доходи. Само с един гарант?! Презумпцията е, че като завършиш елитния си университет, понеже си учил и си защитил димпломната си работа, ще си намериш СУПЕР работа, с която ще започнеш да си връщаш кредита /при нормалния лихвен прецент/. И това добре, само че не в България!
Пазарът на труда у нас още не позволява да се правят каквито и да било сериозни планове за бъдещето! Идеята да се отпускат кредити на младите хора /разбирай - да ти ударят едно рамо в първите ти самостоятелни стъпки:D/ е добра, но в България още няма практика големи компании да се надпреварват кой ще "глътне" един специалист, още щом се дипломира! Представете си как ще се чувствате след шестата година от обучението си, когато ще сте изхарчили кредита, ще бъдете млади висшисти в търсене на работа, а ще трябва да връщате и главница от 10000 лв. примерно!!!!
Много набутващо.
И аз като Crematory се ужасявам от мисълта да похарча определена сума пари и после да се налага да я връщам точно в най-трудния педиод от живота ми!
Абсолютно съм съгласана с вас - 100 процента.
Ужасно рисково е, никой ( още по- малко пък в България) не може да си прави планове за след няколко години...Като знаем че нямаш НИКАКВА гаранция дали ще можеш да си намериш някаква работа, пък камо ли сам да се издържаш...Абсурдно е това.Поне според мен...
Чувала съм ( все пак това са слухове) , че нямаш реален шанс да ти отпуснат кредит, почти невъзможно е да навиеш някой да ти стане поръчител, процедурата е ужасно тромава...То тва важи и за бизнесмен, който иска да тегли заем, какво ли остава за студенти... 
Не мисля, че е толкова тромава процедурата, ако всички документи са ти изрядни, не би трябвало да отнеме повече от седмица.
Относно другите разсъждения по-горе - трябва да призная, че и аз винаги съм смятал, че кредитът е нещо много обричащо, но в последно време си промених мнението. По принцип работя, но средствата, които си докарвам, не са ми достатъчни, за да предприема нещата, които съм планирал. Единственият вариант в моя случай е именно заем, който да оползотворя по най-добрия възможен начин. А и погледнете от друга гледна точка - когато имате пари за връщане сте малко или много по-стимулирани да работите/вършите неща, които да доведат до възможно най-бързото му погасяване
Т.е. ако сте мързеливи, това може да се окаже много добро лекарство да си напънете задниците 
Дано някой сподели опит в това отношение, би било много полезно.
Относно другите разсъждения по-горе - трябва да призная, че и аз винаги съм смятал, че кредитът е нещо много обричащо, но в последно време си промених мнението. По принцип работя, но средствата, които си докарвам, не са ми достатъчни, за да предприема нещата, които съм планирал. Единственият вариант в моя случай е именно заем, който да оползотворя по най-добрия възможен начин. А и погледнете от друга гледна точка - когато имате пари за връщане сте малко или много по-стимулирани да работите/вършите неща, които да доведат до възможно най-бързото му погасяване
Дано някой сподели опит в това отношение, би било много полезно.
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Айде, айде, от сега да съм се нагърбила със заеми. Предпочитам да взема , когато имам що-годе стабилна работа, за да купя някакъв апартамент, ако не живеем в Пловдив.
А за това , което аз искам да започна, наистина нямам капитал, но то и не ми трябва кой знае какъв, само офис, който ще ми бъде осигурен (ако сме в Пловдив)...Ако въобще се хвана да го започна, ами не ме повее вятърът в друга посока. 
Е виж жилищният кредит според мен е доста по-обричащ от студентския
Можеш да останеш на улицата в един момент
Иначе идеята на този студентски кредит именно е в гратисния период, така имаш възможност да го вземеш преди да имаш "сериозна" работа и един вид да го използваш, за да започнеш тази "сериозна" работа.
Аха, гратисен период! През който трябва да плащаш лихвите!umen написа:Е виж жилищният кредит според мен е доста по-обричащ от студентскияМожеш да останеш на улицата в един момент
Иначе идеята на този студентски кредит именно е в гратисния период, така имаш възможност да го вземеш преди да имаш "сериозна" работа и един вид да го използваш, за да започнеш тази "сериозна" работа.
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
Има една приказка в банковите среди "Крадит теглят само хора, който могат да си го върнат" Аз до сега имам два върнати кредита, единия от които беше обезпечен с ипотека на жилището ми.
Друга аксиома гласи no risk no profit.
Тук става въпрос за личен избор.
I always knew I was going to be rich. I don't think I ever doubted it for a minute.
Warren Buffett
Warren Buffett
Не отиват да учат или влизат в университета в града им(ако има такъв).За съжаление една приятелка има такъв проблем и,въпреки че е много умно момиче,сега ще учи в БСУcloud_9 написа:Добре де, а какво правят студентите още от самото начало, ако мама и тате не (могат да) ги издържат и са предубедени към кредитите ?
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.