Нестандартни положения - прекъсване, отстраняване и пр.
Модератор: sientelo
-
coolman
- Драскач
- Обратна връзка:
Re: Какво дължа при отписване от СУ?
Доколкото може да ми се вярва - дължиш само стипендиите.
Мартин Сирашки, полу-завършил Политология
2010 - AIESEC is finally coming to SU!
http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ
"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
-
coolman
- Драскач
- Обратна връзка:
Re: Относно прекъсване или отстраняване
Ами, първо предполагам се явяваш на септемврийската сесия
Гледаш да вземеш тогава колкото можеш. Ако ги вземеш всичките - ура!. Ако не - при 1 невзет, подаваш молба до Декана, в която обясняваш "защо", "как" и пр. Той в повечето случаи я одобрява (да не кажа всички...). При 2 невзети - подаваш молба до Декана и звънваш на някоя врачка да ти направи "бяла магия", защото шансът намалява (зависи от причините, които си посочил, за да не си вземеш изпитите)
При повече от 2... е, тогава май трябва да звъннеш лично на Мерлин 
Мартин Сирашки, полу-завършил Политология
Re: Прекъсване? Записване? Изпити? Абе мн неща
Такааа, значи молбите за прекъсване се предават след 8-ми октомври? Аз разбрах, че се подават септември- нямам нито един невзет изпит, но ми се налага да прекъсна.
Обясниха ми, че отивам при секретарките на ФКНФ, пиша молба (свободен стил), нося я лично на Декана да се подпише, после се връщам при секретакрите- пиша в една голяма книга име, фак. номер и "отказвам се от/не желая повече да уча еди-коя си специалност" (това ми беше обяснено от момиче, прехвърлило се мин. година в др. специалност)- взимам си дипломката, а те ми пляскат печат "прекъснал" в книжката.
И всяка следваща година си подавам молбата за прекъсване отново, за да ми се пазят студентските права
Така или иначе ще се ходи до секретарките, но все пак някой ще ми каже ли дали съм схванала основното? Ако им го изредя всичкото това има реална опасност да забравят за какво съм отишла при тях и процесът да трябва да се повтори до окончателното скапване на една от двете страни
Обясниха ми, че отивам при секретарките на ФКНФ, пиша молба (свободен стил), нося я лично на Декана да се подпише, после се връщам при секретакрите- пиша в една голяма книга име, фак. номер и "отказвам се от/не желая повече да уча еди-коя си специалност" (това ми беше обяснено от момиче, прехвърлило се мин. година в др. специалност)- взимам си дипломката, а те ми пляскат печат "прекъснал" в книжката.
И всяка следваща година си подавам молбата за прекъсване отново, за да ми се пазят студентските права
Така или иначе ще се ходи до секретарките, но все пак някой ще ми каже ли дали съм схванала основното? Ако им го изредя всичкото това има реална опасност да забравят за какво съм отишла при тях и процесът да трябва да се повтори до окончателното скапване на една от двете страни
- Kai
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Информатика
- Курс: трети
Не слушай какво са ти казали! Прекъсва се само и единствено след 8ми Октомври, когато вече е свършило записването в горен курс. Молбата е по образец, който ще ти бъде даден в студентсти отдел. Попълва се, пишеш защо прекъсваш. Щом прекъсваш по лични причини имаш право на 2 години, в които да си прекъснала след това губиш правата си. Това дали трябва да подаваш документи и догодина не съм сигурна. А в книжката само ти пишат "Прекъснал поради .... " подписват се (не винаги) и бият печата на СУ.
И НИКЪДЕ не пиши, че се отказваш да следваш, защото така ще се отпишеш. В молбата си има няколко графи -невзети изпити, -лични причини, -здравословен проблем, -друго или нещо от тоя сорт. Но доколкото си спомням искаха и обоснование каква точно е причината.
Успех.
И НИКЪДЕ не пиши, че се отказваш да следваш, защото така ще се отпишеш. В молбата си има няколко графи -невзети изпити, -лични причини, -здравословен проблем, -друго или нещо от тоя сорт. Но доколкото си спомням искаха и обоснование каква точно е причината.
Успех.
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
- Kai
- Форумозавър Рекс
Re: Относно прекъсване или отстраняване
Можеш да запишеш в по-горен курс с ДВА невзети изпита. Ако са 3 - можеш да пробваш с молба до декана, ама рядко ги одобряват. В такъв случай прекъсваш поради невзети изпити. И през следващата една година се явяваш на изпити с по-долния курс, като за всеки изпит си плащаш по 20лв. за да бъдеш вписан в протоколите, иначе годишна такса не плащаш. Ако не се лъжа ако през трите сесии през годината - зима, лято, есен, не си вземеш изпитите (или поне да ти останат два) губиш студентските си права. Май можеше с молба да продължиш от 1 година на 2 години прекъснал поради невзети изпити, но не съм сигурна.
А може ли това да го направи някой, който съм упълномощила (и тук идва въпросът как се упълномощава лице за такова нещо?)- майка, леля?
Защото аз се надявах да се подават до средата на септември- оттам нататък няма да имам физическата възможност да се явя в университета, за да подам тази молба. И сега се оакзва, че е от 8ми октомври нататък...
А кога правата се пазят 3 години или за каквато и причина да прекъснеш се пазят по 2 години?
Благодаря за разяснението
Защото аз се надявах да се подават до средата на септември- оттам нататък няма да имам физическата възможност да се явя в университета, за да подам тази молба. И сега се оакзва, че е от 8ми октомври нататък...
Благодаря за разяснението
- Kai
- Форумозавър Рекс
По принцип става чрез нотариално заварено удостоверение, че им позволяваш да те представляват. Но не съм много сигурна дали разрешават за прекъсване да става по друг човек. 3 години (не съм сигурна, може и 2 да беше) е за бременност и отглеждане на дете, но това е само ако си жена - по майчинство. Иначе не знам точно поради каква лична причина можеш да прекъснеш, освен по болест, но тогава трябва медицинско, комисия и е доста по-сложно.
- PluSHeNa PanDA
- В началото бе словото
Замразяване на година
Интересува ме всичко по този въпрос срокове за подаване на документи от къде се взимат всичко всичко

- ^PrincessA^
- Легендарен флуудър
- Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Re: Замразяване на година
Спамът беше изтрит.
Какво имаш предвид под "замразяване", за да отговорим по-конретно на въпроса? Прекъсване или...?
Какво имаш предвид под "замразяване", за да отговорим по-конретно на въпроса? Прекъсване или...?

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Re: Ако си прекъснал за слаб успех,можеш ли пак да прекъснеш?
И аз имам същия въпрос, да се надяваме че от тогава до сега някой е разбрал отговора.
- Kai
- Форумозавър Рекс
Еми за туй питайте някой, който вече е прекъсвал
като мен xD
Имате право на ЕДНО прекъсване поради невзети изпити - продължителност една година, може би и 2 с молба до декан след първата година от прекъсването; на ЕДНО прекъсване поради болест - срок 1-2-3 години зависи каква е болестта и т.н.; на ЕДНО прекъсване поради уважигелни лични причини - една такава е например бременност - срок 2години, ако не се лъжа.
Но поради невзети изпити имаш право на 1 прекъсване, иначе гориш.
Имате право на ЕДНО прекъсване поради невзети изпити - продължителност една година, може би и 2 с молба до декан след първата година от прекъсването; на ЕДНО прекъсване поради болест - срок 1-2-3 години зависи каква е болестта и т.н.; на ЕДНО прекъсване поради уважигелни лични причини - една такава е например бременност - срок 2години, ако не се лъжа.
Но поради невзети изпити имаш право на 1 прекъсване, иначе гориш.
Re: Какво дължа при отписване от СУ?
Само стипендиите са.
ЗАКЛЮЧ
ЗАКЛЮЧ
- guuChan
- В началото бе словото
- Специалност: софтуерно инженерство
- Обратна връзка:
Ако си прекъснал за слаб успех,можеш ли пак да прекъснеш?
Аз да не правя нова тема за подобен въпрос, директно да се обърна към kai : Тъй като бях прекъснала и аз (заради гадния анализ
) поради слаб успех и сега си взех единия изпит и имам само 2. Знам, че вече мога да си продължа. Обаче като се зарових из правилника, за да разбера дали трябва да подам молба като искам да ми възтановят студентските права, се натъкнах на
Чл. 167. (1) Отстранен студент може да бъде възстановен по преценка и със заповед на Ректора не по-рано от 1 и не по-късно от 3 години след загубване на студентските права, само ако има завършен първи курс на обучение. Това право може да се упражнява еднократно.
Във всички останали случаи студентите възстановяват студентските си права чрез конкурсен изпит и могат да кандидатстват за специалността, в която са се обучавали, при условие че имат успешно завършен първи курс на обучение.
Не мога да разбера, а ако съм прекъснала веднага след 1ви курс и се водя, че не съм го завършила? Никъде няма точка или каквото и да е, в което да е отбелязано какво става ако не си взел изпити от първи курс и си прекъснал. А иначе навсякъде са сложили условие, че не се отнася за хората с незавършен 1ви курс. Аз ще ходя да питам във фми, ама като знам колко са зле и въобще няма да ме изслушат, ще ми изрецитират нещо наизустено и ще ме пратят по дяволите. Ще остана с пръст в уста. Моля, ако имаш идея, обясни ми. Да не се окаже, че вече съм с максималния брой допустими невзети изпити и да не мога да запиша, щотото моля ви се Те миналата година не са ми казали, че трябва да кандидатствам наново.

Чл. 167. (1) Отстранен студент може да бъде възстановен по преценка и със заповед на Ректора не по-рано от 1 и не по-късно от 3 години след загубване на студентските права, само ако има завършен първи курс на обучение. Това право може да се упражнява еднократно.
Във всички останали случаи студентите възстановяват студентските си права чрез конкурсен изпит и могат да кандидатстват за специалността, в която са се обучавали, при условие че имат успешно завършен първи курс на обучение.
Не мога да разбера, а ако съм прекъснала веднага след 1ви курс и се водя, че не съм го завършила? Никъде няма точка или каквото и да е, в което да е отбелязано какво става ако не си взел изпити от първи курс и си прекъснал. А иначе навсякъде са сложили условие, че не се отнася за хората с незавършен 1ви курс. Аз ще ходя да питам във фми, ама като знам колко са зле и въобще няма да ме изслушат, ще ми изрецитират нещо наизустено и ще ме пратят по дяволите. Ще остана с пръст в уста. Моля, ако имаш идея, обясни ми. Да не се окаже, че вече съм с максималния брой допустими невзети изпити и да не мога да запиша, щотото моля ви се Те миналата година не са ми казали, че трябва да кандидатствам наново.
- RealSugar
- Постоянно присъствие
- Специалност: Педагогика
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Малко ти е объркан поста и не разбрах, но докато не запишеш 2ри курс реално си първи. Най-добре питай в Отдел Студенти и успех 
Keep hope alive
Прекъсване?
Здравейте,имам един много притесняващ ме въпрос..
ето за какво става дума-тази година ме приеха в СУ,първо класиране,първо желание и тн..
оказа се обаче,че ще ми се наложи да прекъсна след първия семестър..Възможно ли е ако си взема всички изпити да прекъсна и да ми се запази мястото за след една,евентуално 2 години??Защото 12клас учих като луда,за да вляза и силно се надявам да не е било за нищо и да не трябва наново да кандидатсвам..
ето за какво става дума-тази година ме приеха в СУ,първо класиране,първо желание и тн..
оказа се обаче,че ще ми се наложи да прекъсна след първия семестър..Възможно ли е ако си взема всички изпити да прекъсна и да ми се запази мястото за след една,евентуално 2 години??Защото 12клас учих като луда,за да вляза и силно се надявам да не е било за нищо и да не трябва наново да кандидатсвам..