Информационни системи и Софтуерно инженерство

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

not
В началото бе словото

Информационни системи и Софтуерно инженерство

Мнение от not »

Така...имам няколко въпроса въз основа на обучението в тези 2 специалности и поточно:
1.Програмните езици на изучаване идентични ли са (C++,Java и т.н)?
2.Като качество на обучението(все пак СУ най... :wink: ) коя е по изявена?
Това е към кеото съм се ориентирал и сега избирам..
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Re: Информационни системи и Софтуерно инженерство

Мнение от shayne »

not написа:Така...имам няколко въпроса въз основа на обучението в тези 2 специалности и поточно:
Повечето хора тук няма да ти препоръчат ИС. Това са впечатленията ми от мненията на по-големите студенти.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

not написа:Така...имам няколко въпроса въз основа на обучението в тези 2 специалности и поточно:
Има ли нещо конкретно в сферата на ИТ, софтуерното инженерство, информатиката или програмирането, с което искаш да се занимаваш?
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
not
В началото бе словото

Мнение от not »

Ами избрал точно тези две специалности според това на където съм се насочил...програмиране и web design затова питам натовареността и капацитета на обучение...
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

not написа:Ами избрал точно тези две специалности според това на където съм се насочил...програмиране и web design затова питам натовареността и капацитета на обучение...
Най-добрата специалност за програмиране е Информатика.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
quanchi
Писаружяк
Специалност: Информационни системи
Курс: първи

Мнение от quanchi »

Аз съм за сега ИС и чакам трето за СИ и имам няколко въпроса:

1. Има ли разлика между "Увод в програмирането" и "Основи на програмирането" и каква?
2. УП и ООП могат ли да се запишат избираеми първи курс?
3. Какъв успех евентуално ми трябва след първи курс ИС, за да се прехвърля в СИ?
4. Прочетох, че освен прехвърляне в нова специалност, може да се запише и втора. Това какво означава, че може да се учат примерно ИС и СИ едновременно ли?

Мерси предварително
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

quanchi написа:Аз съм за сега ИС и чакам трето за СИ и имам няколко въпроса:

1. Има ли разлика между "Увод в програмирането" и "Основи на програмирането" и каква?
2. УП и ООП могат ли да се запишат избираеми първи курс?
3. Какъв успех евентуално ми трябва след първи курс ИС, за да се прехвърля в СИ?
4. Прочетох, че освен прехвърляне в нова специалност, може да се запише и втора. Това какво означава, че може да се учат примерно ИС и СИ едновременно ли?

Мерси предварително
2. Мисля, че УП не може, защото всички специалности го имат като задължителен (ИС имат Програмиране и...... втория семестър, което мисля включва УП). Иначе има практикуми и по двете дисциплини.
3. Формално 5.50.
4. Да.

На първия въпрос не мога да ти отговоря.
kowd
В началото бе словото

Мнение от kowd »

Аз сега ще съм 3-та година СИ. Имах избор относно специалностите и СИ ми се стори най-добра. Не мога да я сравня директно с ИС.

Насоката на двете специалности е различна, но има толкова изборни предмети и при двете, че може да си ги направиш почти еднакви :).

Ние учихме C++ и Java, но това като че ли по-скоро зависи от преподавателя, а не от учебната програма.

Ако искаш да станеш добър програмист, то 90% от нещата ще си ги учиш сам, така че е трудно да избереш правилната специалност. Аз си предпочетох СИ, защото има неща, които по-трудно можеш да научиш сам: управление на проекти, дефиниране на изисквания, оценка, верификация, правни апекти и т.н.
Има ли разлика между "Увод в програмирането" и "Основи на програмирането" и каква?
Ами не знам, УП са наистина най-основните неща. Тях ще ги научиш бързо и няма значение как се казват.

Най-важното от университета са колегите и изборните предмети. Даже за изборните предмети не съм сигурен :). Късмет с колегите - ако сте силна група, няма да има значение толкова какви са предметите. Ако имаш още чудения, пиши!
Tonitka
В началото бе словото

Мнение от Tonitka »

Здравейте :D Аз сега ще съм 1ви курс СИ и искам да попитам,трябва ли да имам някаква предварителна подготовка за C++ и Java :?: И 1вия семестър на кое повече се набляга-математика или програмиране :roll:
Аватар
Tanparmaiel
Танцуващия с клавиатури
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Tanparmaiel »

Не трябва да имаш предварителна подготовка, но ако имаш, ще ти е от огромен плюс. Без да знаеш за какво иде реч, си е тегаво, вЕрвай ми.

И първия и втория семестър се учи повече математика, отколкото програмиране, но не бива да пренебрегваш нито едното, нито другото.
Tonitka
В началото бе словото

Мнение от Tonitka »

Мерси много :D И едно друго въпросче-много ли ще ми е трудно,ако поне първия семестър съм без компютър или още от сега да си взема?Дайте съвет :roll:
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Няма да ти е трудно. Хубаво е според мен да имаш компютър, но и да нямаш винаги можеш да ползваш залите във ФМИ. Аз например компютър си взех чак втори курс и това, че в първи курс нямах по никакъв начин не ми пречеше. Ако имаш възможност да си вземеш обаче, по-добре си вземи!

Относно това дали трябва предварително да знаеш C/C++ или Java, директно ти казвам: Не.
Обаче все пак в голям плюс ще ти е сега септември да прочетеш малко за някой от тези езици да имаш все пак някаква представа.
Аватар
Abele*
Постоянно присъствие

Мнение от Abele* »

Tonitka написа:Мерси много :D И едно друго въпросче-много ли ще ми е трудно,ако поне първия семестър съм без компютър или още от сега да си взема?Дайте съвет :roll:
Много по-удобно и времеспестяващо е да имаш вкъщи компютър. В началото на 1 семестър нямах и се разкарвах до ФМИ да си правя домашните. Губех си времето да пътувам 2 часа до там и обратно, а в залите ако има занятия трябва да се изнесеш в повечето случаи и да отидеш в друга зала. Това го изтърпях точно месец и половина докато не си взех комп.
la consolation des arts...
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”