Не ми говори за американското образование.shayne написа:Получаваш искрената ми подкрепа, но май само дотамАз съм се заел с още по-непостижима цел - американското образование
Аз като човек, който силно се интересува от професионалните си планове и кариерата, не гледам само българското образование. Това е равносилно все едно да се гледа А група, да люпиш семки на срутения стадион без да погледнеш западните първенства.
Така.
Това профилирано образование след 7-ми клас е именно по американски образец. И по комунистко е имало профили (как да няма, особено техникумите) но който където да учи, може да се подготви за който си иска ВУЗ. Имайте предвид, че тогава е можело да се кандидатства само за ДВА!!!!!!!!! А не като сега за двеста вуза и два милиона специалности!!! Имало един справочник за всички вузове и това е. Сегашното е башибозущина. Не че комунягите са измислили нещо умно, но после образованието се плъзга по пързалката надолу. След като спори на челните места, започва да приема американския модел. Е защо като сме на второ място най-много (след Израел, друг е въпроса колко са умни тея) започваме да подражаваме на американците, които са на 42-ро място. И започнахме да се смъкваме. Това логично. Обаче всички знаем, че българските ни политици подгъзуват на тоя и оня и започва мешавицата.
Сега нито сме по американски образец, нито английски, нито френски, нито немски, както се опитваше да ме убеди доцентката по Педагогика. Ега ти немския образец. Всеки си влиза с кафенцето когато му кефне и часовника в най-добрия случай е бижу на ръката. В най-лошия - ненужна вещ.
Какво се получава? Защо да обяснявам, като всеки вижда темите:
Може ли да се влезе в престижна специалност без частни уроци
може ли това
може ли онова
ами не може!
А имайте предвид, че висшето им образование на западняците е далеч пред нашето. Ние само се заблуждаваме, че правим нещо. До 80-та година сме се държали достойно. В последните години сме на дъното, за успокоение ще кажа на дъното на елита. Колкото и да не ни се иска, това е положението.
Но тези неща само с искане, вярване, знамена, фойерверки, псувни, хлопки през септеври не се оправят!!!
Аз знам какво трябва да се направи! Приемете го, че се хваля, ама аз ще си работя по въпроса.