Какво да уча - съвети?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Nomad
В началото бе словото

Re: Съвет :)

Мнение от Nomad »

Реши сама какво точно искаш да учиш тази една година и следващите пет ,дори и да си мислиш ,че ще е трудно или пък не можеш да запаметяваш дати ,години и факти ,бъди ситурна ,че методите и начина ти на учене ще се оформи сам веднъж започнеш ли . :wink:
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Nomad написа:Реши сама...
Само да вметна, че тя е той :)
Аватар
Nomad
В началото бе словото

Мнение от Nomad »

това няма значение, важното е да се разбираме :lol:
budesht
В началото бе словото

Мнение, коментари, насока.

Мнение от budesht »

Здравейте :)

Първо - извинявам се, ако темата не е за тук, но просто прецених, че това е най-подходящия раздел.

И сега към въпроса :)
Тази година ще бъда единадесети клас, но като че ли още не съм се ориентирал какво искам да уча след това. Работата е там, че не искам да решавам в последния момент на пожар, както доста мои познати и приятели... Познато а? :)
Уча в математическа гимназия, от Монтана съм. Специалността ми е "Информатика и математика". Имам интерес към гореспоменатите предмети, но повече ме влече нещо, в което има повече социални контакти, общуване с хора и т.н. Нещо като психологията, връзки с обществеността и пр. Ще съм благодарен на всеки коментар, насока и съвет от ваша страна защо си заслужава да кандидатствам за предложената от вас специалност. Благодаря много. :)
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Мнение, коментари, насока.

Мнение от Crematory »

Брей :D
Трудно ще ти е да се подготвиш за хуманитарна специалност след математическа гимназия, но не невъзможно.
Мен ако ме питаш, нищо в СУ не си струва усилията. :lol:
Ако кажеш с какво си избрал да кандидатстваш, може и повече информация за специалностите да дадем.
На първо време, струва ми се, че ще е по-трудно след МГ да се подготвиш с литература или език - за ПР - литература, за психология - литература или език.
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Ами аз след МГ се подготвих отлично за литература,
не съм имала никакви грижи. Обаче наистина не си
струват усилията. Не искам да звучи като пропаганда,
но има университети с по-добре оформени специалности,
които можеш да имаш предвид. И най-вече избирай според
себе си, не роднини, приятели, дори студенти от форума,
а ти ще си следваш и работиш специалността. Успех!
Аватар
NiksY
В началото бе словото

Мнение от NiksY »

Имаш предостатъчно време да се подготвиш, просто реши по какъв предмет да го направиш и какво искаш да следваш. Това, че учиш в математическа гимназия, не би ти попречило да кандидатстваш успешно с литература или с език.
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Аз пък ще го агитирам за ФМИ. Ако искаш да се занимаваш с математика или информатика това е най-доброто място. Един съвет - не ти препоръчвам УНСС!
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
budesht
В началото бе словото

Мнение от budesht »

Ами точно това е, че не съм се ориентирал за точната специалност. Влекат ме хуманитарните науки, но искам да събера информация, кое според вас студентите е най-добре да се кандидатства. :)

Иначе благодаря досега за информацията. ;)
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Кое е най-добре?!

Ами за мен всичко е добре :)
В крайна сметка виж кое на теб ти харесва, кое те влече. Друго е да видиш от всичко това, което ти харесва много, ква реализация има например или каква смяташ, че ще има евентуално като завършиш. Помисли ти дали искаш да се занимаваш и всякакви такива. Честно казано аз харесвам ВСИЧКО и беше доста трудничко да реша с КАКВО да кандидатствам. :)

Иначе тук всеки ще ти каже нещо различно относно "кое е най-добре да се кандидатства" :)
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

budesht написа:но искам да събера информация, кое според вас студентите е най-добре да се кандидатства
A ти решил ли си какво искаш да правиш по-натам в живота си?

Иначе добра идея е да запишеш нещо, за учиш една-две години, ако не ти хареса да се прехвърлиш в друго нещо и така докато решиш кое ти харесва. Статистиката показва, че към 2-3 курс ще си решил горе-долу с какво ти се занимава в съзнателния ти живот ;)
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Е то хубаво хуманитарни науки, но това никак не стеснява кръга. Все пак в СУ половината от специалностите са хуманитарни. Кажи наистина поне с какви предмети мислиш да кандидатстваш и така по-лесно ще можем да ти дадем идея за една или друга специалност.
Мисля, че това, че си от математическа гимназия не е кой знае какъв проблем при положение, че се подготвиш навреме за изпитите, а ти тепърва ще бъдеш 11и клас и две години са напълно достатъчно време.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Lama
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско управление /немски/
Курс: първи

Мнение от Lama »

Аз избрах Стопанско управление с немски, точно защото не ми се учеха информатика и математика, но пък от друга страна са ми и интересни. Обаче аз се колебаех дали да не е с история или с география :) Разгледах програмата на специалността и си я харесах, учи се и икономика и право, планиране, организация, та дори и в четвъртата година се учи и връзки с общестевеността. Но пък ти искаш в по-литературна насоченост, докато аз си исках да си има и математиката, така че едва ли би ти харесала :)
Сега ще съм първа година така че не мога да кажа дали е и добра специалността :)
budesht
В началото бе словото

Мнение от budesht »

Влече ме Географията, Литературата, Психологията и Математиката. Това са предметите, с които смятам да кандидатствам (част от тях естествено, не всички :))
Казаха ми, че съществувала някаква специалност МИО, която предполагам комбинира някои от горните предмети.
Lama
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско управление /немски/
Курс: първи

Мнение от Lama »

МИО има в УНСС, тук в СУ близки до МИО-то са стопанско упарвление и икономика. И за МИО и за тук има и изпит по език.

За тук изпитите са по математика и език. Ето ти да видиш и програмат на специалността:
http://www.feb.uni-sofia.bg/FEBA/filead ... -07-08.pdf
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”