Университетът или Специалността?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Joker
Легендарен флуудър

Re: Университетът или Специалността?

Мнение от Joker »

Казваш, че от тази година преместването от друго висше училище в СУ е възможно? А миналата година не е ли било? А каква е гаранцията, че и догодина ще бъде? Рискът ти съвсем не е малък... :roll:
shanaq
В началото бе словото

Мнение от shanaq »

Е да прав си , от тази година пише , че е възможно , а миналата не е било...Никаква гаранция за догодина ама какво да се прави...Животът обича смелите
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

shanaq написа:Важното е , че сега вече преместването от друг ВУЗ е възможно от тази година . Има обаче едно "но"- и това "но " е , че за да се преместиш трябва отново да се явиш на КС изпитите съответната година , когато искаш да се преместиш , т.е. след втори курс, дефакто ти за да се явиш на тези изпите ще трябва да си вземеш дипломата от вуза , в който учиш , а това сигурно означава , че ще те отпишат от там и ето ...губиш си мястото , а не е сгурно дали ще можеш да изкараш 3 на КС изпитите в Су. Май там е уловката...
Това не е вярно. Ти дипломата винаги можеш да си я вземеш за няколко дена и след това да я върнеш. Поне за ПУ и СУ знам, че е така, предполагам и за другите университети.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Pisobella написа:Специалността!Ако ще да е някакъв забутан университет, ако там се преподава по най-добрият начин това, което искам да уча, ще го запиша там :) В крайна сметка искам да научвам, а не да имам диплома от определен университет. :)
Според теб дали в някакъв забутан университет ще се преподава по най-добрия начин това, което искаш? В крайна сметка нивото на университета се определя най-вече от преподавателите и студентите му, а ако в един университет тези два фактора са на високо ниво, едва ли той ще е забутан. В известен смисъл е вярно и обратното.

Иначе по темата.
Аз мисля, че университетът е важен. За прехвърляне нищо не мога да кажа, защото не знам на практика как стоят нещата. Всичко опира до въпроса доколко си готов да учиш това, което са те приели (и което не ти е било основното желание) за сметка на това да бъдеш в университета, в който искаш да бъдеш.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Плазмодий написа:
charming написа:
MidwinterSun написа:4. Като се прехвърлиш психология, ще започнеш наново - от първи курс.
:shock: oт първи курс???? колко процента си сигурен?
100% е сигурно,че като се прехвърлиш в нова специалност започваш от първи курс,има вариант само да ти признаят някои от изпитите от старата специалност
Да, положените изпити, които съвпадат и за двете специалности, се признават също със сигурност.

П.П. сигурнА ;)
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
shanaq
В началото бе словото

Мнение от shanaq »

Аз наистина съм пред голяма дилема:Право в УНСС, Право в ЮЗУ и История в СУ.Какво ли да избера?
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

shanaq написа:Аз наистина съм пред голяма дилема:Право в УНСС, Право в ЮЗУ и История в СУ.Какво ли да избера?
За друго не знам, но мога да ти кажа, че съм виждал и познавам юристи, завършили в ЮЗУ, и не са приятна гледка... Никой да не се обижда, ама повечето, които аз познавам, са юрисконсулти по държавните учреждения (в което по принцип няма лошо) и почти нямат спечелено дело (което показва професионалните им качества). Иначе казано - некомпетентни са. Макар винаги да има и изключения, общото мнение за завършилите този ВУЗ не е най-доброто. Ако нямах избор да уча в СУ (право) и бях кандидатствал в УНСС, вероятно бих избрал правото там - все пак е специалността, която искам да уча. Успех - каквото и да решиш! ;)
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
shanaq
В началото бе словото

Мнение от shanaq »

Д а , прав си и аз май това ще направя , а след втората година ще пробвам да се преместя в СУ , защото там си ми е мечтата.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Днес ми обясниха, че има някакви финансови причини, поради които СУ започнал да ограничава приемането на студенти от другите висши училища. Държавната дотация при преместване на студент от едно в друго висше училище продължавала да си тече за старото уни!??? егаси!
Излиза, че най-яко е да направиш огромен прием и след това да си изгониш студентите! :roll:
Аватар
MyGhostInTheFog
В началото бе словото

Мнение от MyGhostInTheFog »

Joker написа:Днес ми обясниха, че има някакви финансови причини, поради които СУ започнал да ограничава приемането на студенти от другите висши училища. Държавната дотация при преместване на студент от едно в друго висше училище продължавала да си тече за старото уни!??? егаси!
Излиза, че най-яко е да направиш огромен прием и след това да си изгониш студентите! :roll:
Тази година в ТУ точно това се опитват да направят понеже по-голяма част от студентите ще окапят още първата година или ще се преместят,но все пак те ще продължават да си печелят.
Гарванът грачи,безмилостно крещи,
напомня идването на тоз съдбовен час.
Никого не обвинявай ти за твоите грешки,
ангели и демони,всички те са в нас!
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Joker написа:Днес ми обясниха, че има някакви финансови причини, поради които СУ започнал да ограничава приемането на студенти от другите висши училища. Държавната дотация при преместване на студент от едно в друго висше училище продължавала да си тече за старото уни!??? егаси!
Този проблем е от доста време и още в първите си интервюта като ректор на СУ Илчев обясняваше в колко неизгодна позиция е университета, кагато студентите се местят в СУ, а издръжката им се дава на предишния университет, който са посещавали. Това обаче е само един от проблемите, свързани с бюджета и финансирането на СУ, но да се нядаваме, че и той ще бъде разрешен в скоро време.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Ами Дани бой в МОН кво чака? Да цъфнат налъмите ли?
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

То само това да беше. За мен е непонятно СУ да получава държавна субсидия колкто и УНСС или който и да било друг "престижен" университет.
Цветелин Биков
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

така е в либерално и егалитарно общество. Винаги съм бил за системата на привилегировани институции, но явно, тя е неприложима у нас... :?
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Joker написа:така е в либерално и егалитарно общество. Винаги съм бил за системата на привилегировани институции, но явно, тя е неприложима у нас... :?
И аз съм на това мнение, но в този случай СУ дори и няма да е привилегирован, а ще си е в правото. Няма друг университет в БГ, който би могъл да се сравнява със СУ в което и да вземем отношение.
Цветелин Биков
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”