Немска филология

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Re: Немска филология

Мнение от Solveig »

велчето написа:много се радвам че накрая намерих някаква по-подробна информация за този изпит.не ми звучи кой-знае колко по-трудно от матурата по немски,но се интересувам,дали ауфзаца не е на някаква възвишена тема,която да изисква повече лексика или просто си е нещо от сорта на :как прекарахте лятната ваканция 8) а иначе сигурни ли сте,че превода е от немски на български,защото ми звучи доста опростено
Aufsatz-ът определено не е най-лесната част от изпита. На тема като за матура не се надявай... обикновено е свързана с компютри, Интернет, опазване на околната среда, висше образование, ученическа или студентска обмяна.

Миналата година темата е била "Religion und Toleranz in der Welt von heute", за което всеки с що-годе прилична обща култура може да напише нещо... но за мен основната трудност произтича от това, че трябва да се вмествам в 200-220 думи. Което е приемливо за тема като "Wuerden Sie an einem Schueleraustausch teilnehmen?", но за тема върху религията е дразнещо недостатъчно. Затова лексиката трябва да е на ниво, да се използва номинален стил (предлог+съществително)вместо безкрайни подчинени изречения и да се стреля право в целта, без да се разтягат локуми. И да се направи планче на цялото съчинение, преди да се започне работа, иначе разводняването на изложението и объркването в собствените мисли са неизбежни.

Още нещо: ако даскалите по немски /особено в езиковите гимназии/ са ви наливали с фуния "изрази за съчинение" като "Es muss hervorgehoben werden" или "Richten wir den Augenmerk auf...", най-добре ги забравете до един преди 21-ви. Това е тъп, никому ненужен пълнеж, който само утежнява изказа и увеличава прекомерно броя на думите. И уж ни кара да звучим по-начетени, отколкото сме, но комбиниран с неубедителна аргументация, нелогична конструкция и бедна лексика, звучи просто смешно.
Feste Nomen-Verb-Verbindungen са добре дошли, но не в големи количества. Никого няма да впечатлят, ако всъщност няма какво да кажем или не знаем как да го кажем.

/Говоря от собствения си горчив опит... абе, не точно горчив, понеже учителите ми по немски толерираха тъпоумни съчинения, но все пак аз лично се боря не за оценки, а за изграждане на стил. И в даден момент си направих някои заключения, които, надявам се, ще бъдат полезни и на мен, и на всички, кандидатстващи с немски. :) /

А преводът наистина е от немски на български, публицистичен текст е и това звучи лесно, но аз лично съм правила и по-лесни неща, хах. И най-лесният превод изисква богата лексика и добър стил както на немски, така и на български. Като че ли да знаеш български добре е по-важно за превода, отколкото да знаеш немски добре. Защото може да разбереш всяка една дума от текста, но няма полза от това, ако не съумееш да адаптираш изречението към Българския словоред и Българския начин на изказ. Които не са еквивалентни на тези в немския. Тънката разлика се установява едва след много тренировки. И колкото повече е чел човек, все едно какво и на кой език, толкова по-добре. По принцип преводът е най-коварната част от изпита. Неслучайно има професия преводач.

Да стискаме палци за нещо лесно на 21-ви! :D И да не забравяме, че сме по-големи от един изпит.
Among Stars
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Among Stars »

От две години чакам да прочета точно това описание на приемния изпит по немски в СУ, който определено, е нещо много специално!
Благодаря ти, stillsinnend! :D
За съчинението само ще вметна, че темите наистина са клише и макар че аз самата обичам да разтягам локуми и да използвам МНОГО подчинени изречения, този формат от 200-220 думи е напълно достатъчен, за да бъде проверена способността за продуциране на текст. И ако човек е обогатил достатъчно речника си с feste Nomen-Verb-Verbindungen, 30 минути ще са му достатъчни да го измисли, напише и провери!

Изпитът не е труден. Нивото на задачите наистина проверява.
Според мен е по-опасно как ще бъде оценен. Въпреки нововъведеното точково оценяване, което цели обективност, за съчинението си и превода, човек не може да бъде сигурен никога, че са се харесали достатъчно на проверяващите, които навярно имат особено чувство за хумор. :)

И още нещо.. макар че всяка година е много специална, нека не се лъжем, приемът в специалности като немска филология отдавна не е мираж. Който иска това, обикновено на 100 % попада точно там.
Най-важното е да запази ентусиазма си :) за езика!
Успех!
И още веднъж: благодаря за страхотното описание, stillsinnend!! :P :wink:
Ha péntek, akkor szerelem ;)
velche
В началото бе словото

Мнение от velche »

Здравейте отново!Наистина съм изключително благодарна за съветите ви и за подробното описание.Наистина и аз се надявам да се падне нещо не чак толкова сложно.Аз ще кандидатствам много специалности чрез немски,като например дори и унгарска филология,защото много ме влече,та се интересувах знае ли някой дали има голям наплив за тази специалност? :roll: Наистина ми се иска да вляза защото е нестандартно и съм сигурна,че ще намеря реализация,най-малко защото няма много унгарски филолози в БГ,а и би било една добра перспектива да замина за там! :D Отново ви благодаря за инфото и се надявам на още някой друг съвет до изпита :wink:
Among Stars
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Among Stars »

velche написа:Аз ще кандидатствам много специалности чрез немски,като например дори и унгарска филология,защото много ме влече,та се интересувах знае ли някой дали има голям наплив за тази специалност? :roll: Наистина ми се иска да вляза защото е нестандартно и съм сигурна,че ще намеря реализация,най-малко защото няма много унгарски филолози в БГ,а и би било една добра перспектива да замина за там! :wink:
Аз уча унгарска филология и ти казвам, че си добре дошла! :)
Надявам се изпитът по немски да бъде нормален, в такъв случай няма да имаш проблем да влезеш. Както сигурно вече си забелязала, приемат се само 15 човека. Което ще рече, че ако имаш ентусиазъм не само към езика, а и към унгарската култура като цяло :alien: , ще "намериш реализация" :), каквото и да значи това. :)
Както казва една от преподавателките ни: "Филологията е луксозна специалност. Учиш много, (защото знаем, че един език се учи цял живот) и през цялото време не знаеш с какво точно ще се занимаваш." И ако аз мога да добавя: Страхотно е :) :)!

Успех!

..............
П.п.: Унгарски е един език с гениална логика, според мен :)! Истинско удоволствие е да се учи.
Ha péntek, akkor szerelem ;)
Аватар
Neznaiko
В началото бе словото

Мнение от Neznaiko »

има ли някой за тая специалност?!
Аз съм млада прахусмокачка, търся своя голям боклук в живота
Аватар
breakable_`
В началото бе словото
Специалност: Китаистика
Курс: първи

Кой ще записва немска филология?

Мнение от breakable_` »

Здравейте! Оказа се, че май май ще се записвам немска филология и ми е интересно да видя кои и какви ще са ми евентуалните колеги :book: :shock:
като гледам приетите.. май ще има само 4 мъжки индивида, освен ако на някой не му излезе късмета да иде по-напред (аз определено няма да съм някой от тези, щото ми трябва още единица и половина до мечтаната скандинавистика :cry: :cry: :cry:
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика
Курс: трети

Re: Кой ще записва немска филология?

Мнение от Kai »

Стига сте правили нови теми. Форумът ще рухне. Научете се да четете съобщенията от модераторите!
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Аватар
breakable_`
В началото бе словото
Специалност: Китаистика

Мнение от breakable_` »

Kai, проверих специално за такава тема, има тема за изпита по немски кой колко е изкарал и какво е искал да влезе, но не кой е решил да се записва немска филология.
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика
Курс: трети

Мнение от Kai »

Тогава отиваш в подфорума на вашия факултет. А не пускаш в КСК.
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

breakable_` написа:Kai, проверих специално за такава тема, има тема за изпита по немски кой колко е изкарал и какво е искал да влезе, но не кой е решил да се записва немска филология.
Можеш да ползваш тази за това.
Аватар
Prisila
От дъжд на вятър
Специалност: Немска филология
Обратна връзка:

Мнение от Prisila »

И аз май ще се запиша несмка филология. Изчаках и второто класиране, но май няма да се пакача нагоре. Но нищо. Пак се радвам :]
Klopf klopf! Lass mich rein, lass mich dien Geheimnis sеin..

За ушите страх,
а за сърцето радост е въздишката от гроба,
в който е погребан твой любим...
Аватар
Neznaiko
В началото бе словото

Мнение от Neznaiko »

записани в тая специалност?!
Аз съм млада прахусмокачка, търся своя голям боклук в живота
Аватар
Prisila
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Prisila »

Аааааз :!: :mrgreen:

За ушите страх,
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Честито, хора! :D Немската филология е страхотна специалност, щях да съм ви колежка, ако не ме бяха приели на първо желание. Желая ви да си я учите с кеф!
Аватар
Prisila
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Prisila »

И все пак темата ни е най- умрялата в целия раздел. Айде бе хоооора. : )

За ушите страх,
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”