Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Joker
Легендарен флуудър

Re: Опера

Мнение от Joker »

Сега съм по-добре и ме е срам малко....
Какво ще кажете за La donna e mobile? :blackeye:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Посмъртно не бих я избрала, но пускай - бая народ ще й се зарадва. И аз ще се разпиша, още повече, че днес бе един изключително... теноров ден за мен.
Е, не, честно, кафе с тъкмо двама тенори, всеки един от които не харесва нито един от моите любимци. Направо драм' голям... :lol:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Аз отдавна мислех за La donna e mobile, но...ще слушам утре. :bounce:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Barberini
В началото бе словото

Мнение от Barberini »

Отдавна си мислех и аз да се опитам да подбера нещичко, но знаеш моите тежки пристрастия към определени композитори. Разбира се, че всички са добре дошли да слушат, но наистина е трудно, когато трябва да подбереш една ария, особено за първи път, тя те представя, същевременно рискуваш да разочароваш хората и никога да не посегнат към даден композитор. Сваровски, разказвал съм ти, че ме "заразиха" с операта с два дуета в записи от края на 60-те години на миналия век, двата в изпълнение на Джоан Съдерланд и Мерилин Хорн - Семирамида и Арзаче от "Самирамида" на Росини и другият на Норма и Адалджиза от "Норма". Не знам дали първият успях да ти го пусна в онзи студииен запис, от който аз го чух - нямаше такова пеене, съвършено музициране, двете бяха толкова добре технически и така стиковани, че, ако позволите думата, се "гавреха", защото го могат, защото им доставя удоволствие и си беше чист вокален ексхибиционизъм.

А и търсенето е трудно, по-скоро акцентът, който трябва да се направи и търси, дали фойерверки или драма, дали простото удоволствие. Това са си мои колебания и търсения. Сега се замислих, че ако трябва така на прима виста, тогава с радоста бих избрал финалната ария на Елизабет І от "Роберто Деверьо" на Доницети. Имам да мисля още малко... :oops:
Credeasi misera!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

20.08. (сряда) - "Аида" - 21.30
Летен театър - Бургас

Костадин Андреев, Габриела Георгиева, Бойка Василева, Кико Манолов. Диригент - Григор Паликаров

22.08. (петък) - "Травиата" - 19.00
Зала "Опера" - Бургас

Радостина Николаева, Орлин Горанов, Нико Исаков. Диригент - Христо Игнатов

Едва ли някой друг ще се грабне натам (живот и здраве, съм там и за двата спектакъла), ама аз да кажа. Популярни заглавия, прилични състави (с редовните колебания Нико Исаков и Орлин Горанов, ама не може и душата в рая, и..., все пак), при това - в рамките на лятната пауза на другите театри... Браво на Сашо Текелиев, ще вземе да излезе човек от него. :D

Ще докладвам след представленията. "Аида" ще е силна почти на 100%. За "Травиата" - каквото Нико покаже, и честта, майко, Горанова... :D Нямам никакви очаквания за режисурата, по-безопасно е, някак.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Sanctus Espiritus
Драскач
Специалност: Индология

Мнение от Sanctus Espiritus »

Супеер! :bounce: Ще се ходи, при добро желание. :bom: (Най-малкото на Аида искам...)
"Freedom lies at the heart of my willingness to lose everything." Alanis Morissette
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ей, Санкт, ако ще ходиш, свирни - може да се видим там. Ще ми бъде приятно.
В края на ноември
Аватар
Sanctus Espiritus
Драскач

Търговецът на кристал написа:Ей, Санкт, ако ще ходиш, свирни - може да се видим там. Ще ми бъде приятно.
Няма да кажа, че ми четеш мислите, защото просто мислим еднакво. :P Ами аз още съм в Люксембург, но почти съм успяла да навия един приятел за Травиата (макар че повече исках Аида), та като се върна вдругиден ще стане ясно, но почти е сигурно. 8) И като стана въпрос - знаеш ли дали билетите могат да се вземат по интернет или поне да се запазват по тел. или нещо такова? :roll:
"Freedom lies at the heart of my willingness to lose everything." Alanis Morissette
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

От коя дата Операта отново отваря врати?
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Дължа огромно извинение на Sanctus Espiritus и се надявам да бъде прието - спряха ми нета вечерта преди да замина и така и не успях да видя, че си ми отговорила. Явно не е било писано да се запознаем така - желанието обаче категорично остава, да знаеш.

Ходи ли? Доволна ли си? Аз бях и на двете, но ще споделя впечатления малко по-късно (не че не съм ги писала в блога си вече), че закъснявам ужасно за една среща.

Още веднъж - извинявам се най-покорно. :)

Блъди - не знам какво ще рече новият директор. Края на септември или, по-скоро, началото на октомври, може би. Не зная.
В края на ноември
Аватар
Sanctus Espiritus
Драскач

Търговецът на кристал написа:Дължа огромно извинение на Sanctus Espiritus и се надявам да бъде прието - спряха ми нета вечерта преди да замина и така и не успях да видя, че си ми отговорила. Явно не е било писано да се запознаем така - желанието обаче категорично остава, да знаеш.

Ходи ли? Доволна ли си? Аз бях и на двете, но ще споделя впечатления малко по-късно (не че не съм ги писала в блога си вече), че закъснявам ужасно за една среща.

Още веднъж - извинявам се най-покорно. :)
Извинението ти е напълно прието! :) Моето желание също остава...
Ами да, успях да пристигна за "Аида", но преди това, не мога да не споделя, че бях очарована от Бургас и морето... може би защото отдавна не съм ходила, но се чувствах все едно за пръв път виждам море и много се радвах, че хванахме и нощната гледка... но да не се увличам. :P Като човек, свикнал с Античния театър в Пловдив, няма как да не кажа, че приятно ме изненада новичкия и хубаво декориран театър на Бургас - да, атмосферата не е същата, акустиката не е същата, но все пак си имаше предимства. :) Не мога да правя по-задълбочен анализ на спектакъла, защото нямам никаква идея от гласове, тонове, музика въобще (което надявам се скоро ще се промени), но ще дам едно мнение на неопитен / начинаещ почитател, колкото да има. :roll: Още в началото ме завладя едно усещане, че ролята на Костадин Андреев трябваше да бъде изпълнена доста по-силно и да изпъква повече... но това се компенсираше до някаква степен от Габриела Георгиева (най-вече от гласа й - в един момент почти ме разплака...). Но като цялостно изпълнение като че ли най-много ми направи впечатление Бойка Василева. А като цяло, изпълнението не беше от онези, които те оставят без думи, но... ще видя и други надявам се. :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

То имаше вариант да ходя на концерта с оркестъра на Ла Скала в Пловдив на 19-ти, ама никой не може да ми каже откъде мога да се снабдя с билет - от ОФД-то ми заявиха най-нагло, че това не било тяхно събитие, а на общината и да съм била питала тях. Избеснях, честно... Вместо да драпат да си припишат заслуги за него, щото са съвсем мухлясали, те... както и да е. Така че, ако намеря начин, ще дойда до Пловдив. :mrgreen:

За спектакъла - мнооооого силна Габриела (Георгиева). Най-добрата Аида, която съм чувала наживо, много, много категорично. Беше наистина фантастична, ужасно ме зарадва. Бях си я набелязала още преди 2-3 сезона, през май изби рибата в "Бал с маски" и сега показва, че не е било случайно. Разкошни пианисими, точна до дупка, отлична. Удоволствие беше да я слушаш.
Бойка Василева е имала и по-добри дни, но точно там, където трябваше да се прояви най-добре (доколкото може да се отдели един такъв момент, разбира се) - дуета с Костадин Андреев (Радамес) в сцената на съда - беше страхотна. Иначе меЧосопранките обикновено наистина са впечатляващи гласове, подобно на баритоните при мъжете (не сравнявам, не се подвеждайте).
Като споменах Костадин Андреев - ужасно, просто ужасно. Навсякъде продължавам да тръбя, че го обичам отвратително много и го чувствам много близък (скъсах се да му пращам въздушни целувки на финала), но онази вечер беше нещо драматично ужасяващо - всеки дъх се чуваше, нямаше въздух да изкара до финала много от фразите, битка за всяка от тях, всъщност. Височините му бяха окей, но, уви, бяха само те. Имаше проблеми и в средния регистър, но и те бяха предизвикани от недостига на въздух. Кофти дикция, продължава да фъфли, но това му беше най-малкият проблем, честно казано. В Нилската сцена издъхна в любимия ми дует. Най-интересното беше, че ги слушах в репетицията преди спектакъла, тъй като отидох доста по-рано - и Косьо беше единственият, който пя прилично, чак се бях притеснила. Не знам какво се случва с гласа му в последните 2-3 сезона, но всеки спектакъл с негово участие готви изненада - или много добра, или, уви, доста лоша.
А Кирил Манолов беше... впечатляващ. ..... му, впечатляващ беше! Това е думата. Наред с още много, много епитети, кой от кой - по-хубави. Най-добрият български баритон в момента (след Петър Данаилов) и определено най-подходящият за партията на Амонасро. Чудя се как не ми се напълни устата с комари, така бях зяпнала, докато до слушах в пета картина (Нилската сцена). Беше просто... страховит, при това - не само заради ръста си. Идея нямам откъде извади този глас, честно, но му благодаря за уникалното преживяване.
Странни темпа в оркестъра, обикновено върви малко по-стегнато, но ще им простим. Няма да им простя обаче проблемите с духовите в Триумфалната сцена - фалшиво, хора, фалшивооооо!

"Травиата" беше окей - стандартен спектакъл на високо провинциално ниво - това е стар лаф, не е мое дело, сърдете се на други. :mrgreen: Радостина Николаева беше чудесна Виолета в актьорски план, пя прилично, но очаквах малко повече от нея - прекрасно сопрано е. Нищо фатално, просто има още да пее и учи, преди да достигне съвършенството в партията. Голямата ария в края на първо действие не беше идеална, но пък Addio-то (последно действие) й се получи.
Орлин Горанов беше ужасен, не ми се говори за него, продължавам да мисля, че трябва да спрат да го канят да пее опера, ама името му е прекалено голяма реклама за оперните театри. Друг е въпросът, че май по-скоро е антиреклама... Критикувах Косьо, но той поне е оперен певец и пее като такъв през цялата опера, без значение, че има определени вокални проблеми. За жалост, това не важи за Орлин Горанов.
Нико Исаков беше приличен Жермон, нищо свръх, нищо фатално. Кух образ, но едва ли баритонът има вина за това... :wink:

Ай стига толкоз. :mrgreen:
В края на ноември
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

.... ммм, на 19-ти казвате? И къде в Пловдив, ако не е тайна? :roll:
Аватар
Sanctus Espiritus
Драскач

Ами да, аз също откакто видях плаката се каня да видя за билети, но утре ще отида вече със сигурност и ще докладвам после. :P Иначе ето, Жоки, тук пише: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=283033 :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Античния театър - пуснах го като новина на предната страница (хм, или по-предната).
Свързах се и с Общината. Нямат идея кой го организира и кой продава билети.
Ето самата новина: "Ла Скала" в България.

Ако чуете за билети (обръщам се към пловдивчани), вземете един и за мен - там съм.

Редакция: Санкт, моля те, вземи ми билет и на мене, явно ще се запознаваме на твоя територия. Пак ще правя камикадзе изпълнения, то се е видяло - ще се материализирам на две места едновременно...
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”