Българска филология 08/09
Модератор: mebbeth
- svetleto89
- Паисий
- Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: Българска филология 08/09
candice, и мен ме поглеждаха странно, когато казвах, че са ме приетли журналистика в унсс, а избирам българска филология в СУ. Викат ми, че само учителка можело да стана. Да, бе, да. Точно така. Хората не са много запознати, затова да не ти прави впечатление реакцията им.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
мечтата стига.
Емили Дикинсън
- charming
- Драскач
- Курс: завършил
Аз мисля ,че реализация има и то не само като учителка
на мен БФ ми беше 3-то като най-желано след журналистиката и психологията ,но като не ми стигна бал за там и на това се радвам
специалността е супер стига да обичаш литература ,а аз определено я заобичах от частните уроци ,с които се подготвях... доволна съм ,обичам да чета ,приятно ми е .... само за езиците се чудя.... може би чашки.....
незнам ...
-
axinora
- Пишете, о, братя
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
Това с чуждите езици е лошо. ако не практикуваш езин език го забравях лесно. пък и на мен ми се искаше да почна някой нов език - мислех си за френски или италиански, но...
иначе от славянските мисля да си избера чешки, просто имам особени пристрастия към страната
иначе от славянските мисля да си избера чешки, просто имам особени пристрастия към страната
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология
- agenta
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Здраве да е, щом няма да учим западен! тогава ще се отдадем на славянските! Не се притеснявайте толкова
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Колеги, хубаво е, че вярвате в собствените си,
подчертавам, собствените си перспективи,
защото филологиите, па дори и западните са
кофти специалности. Дефакто ти нямаш почти
никакви практически умения. Можеш да четеш
и пишеш, дай боже, грамотно, евентуално да
превеждаш и да имаш богата обща култура в
областта на хуманитаристиката. Разбира се, че
магистратура в някаква по-тясна специалност
би могла да ви свърши работа при намирането
на работа, защото аз не съм видяла хладилник
пълен с идеали. Кажете сега освен учителстването
и журналистиката, какви са другите толкова големи
възможности за БФ и сие, които ви идват на ум?!
подчертавам, собствените си перспективи,
защото филологиите, па дори и западните са
кофти специалности. Дефакто ти нямаш почти
никакви практически умения. Можеш да четеш
и пишеш, дай боже, грамотно, евентуално да
превеждаш и да имаш богата обща култура в
областта на хуманитаристиката. Разбира се, че
магистратура в някаква по-тясна специалност
би могла да ви свърши работа при намирането
на работа, защото аз не съм видяла хладилник
пълен с идеали. Кажете сега освен учителстването
и журналистиката, какви са другите толкова големи
възможности за БФ и сие, които ви идват на ум?!
-
axinora
- Пишете, о, братя
аз не се заблуждавам, че специалност, в която приемат 150 души годишно има кой знае какви перпективи. БФ едва ли ще не даде професия (освен правото да бъдем учители), но пък ще имаме една основа, която всеки е свободен да прави каквото реши - да работи в издателства като редактор, коректор и т.н., да се насочи съм журналистиката, да работи в сферата на рекламата, продажбите във всички форми (все пак се предполага, че трябва да можем да използваме думите правилно) и т.н. има много неща, но всеки трябва да си се профилира - да избере какво иска да работи и да се заеме с практика още докато следва, после с БФ тепърва да си търсиш работа...не знам. на мен и учителстването ми стига, мислила съм си и че много бих искала да работя в агенция за организиране на сватби и др. тържества, защото имам склонност на организирам и подреждам кое кога и как да става. но ако ще завършва човек БФ, то трябва да се постарае да научи възможно най-много, да работи много сам върху материала и да се стреми към възможно най-добри резултати от изпитите. защото както е тъпо да завършиш обикновено СОУ с диплома около 4 вместо да си практикуваш някоя професия в кои да е техникум, така е кофти да завършиш БФ със среден или добър успех. не че е нещо лошо, но понякога си мисля, че в този случай човек е било по-хубаво да си поработи нещо съвсем обикновено 4 години вместо да се мъчи да учи нещо просто заради ученето без знание какво да прави с него.
не знам какво ще стане с мен и идеите ми след 2-3 години, но знам, че има нещо, в което съм добра и мисля, че ще е разхищение на даденото ми да се занимавам с нещо друго, различно от БФ.
не знам какво ще стане с мен и идеите ми след 2-3 години, но знам, че има нещо, в което съм добра и мисля, че ще е разхищение на даденото ми да се занимавам с нещо друго, различно от БФ.
- svetleto89
- Паисий
- Обратна връзка:
axinora, подкрепям те, че БФ дава добра основа.
Аз наистина бих искала да се занимавам с журналистика, П.Р. и т.н. Също така се интересувам от режисура, мечтала съм да съм текстописец и пр.
Според мен всичко зависи от таланта, късмет и учението, ако се стараеш много, ще успееш! Те няма да ни наливат с фунии знаничта, нито ще ни заграждат във вестника обявите за работа, за които сме способни да кандидатстваме. От нас зависи. Можем да успеем с тая специалност.
П.С:Сценариртът на Слави е завършил БФ в СУ
Аз наистина бих искала да се занимавам с журналистика, П.Р. и т.н. Също така се интересувам от режисура, мечтала съм да съм текстописец и пр.
Според мен всичко зависи от таланта, късмет и учението, ако се стараеш много, ще успееш! Те няма да ни наливат с фунии знаничта, нито ще ни заграждат във вестника обявите за работа, за които сме способни да кандидатстваме. От нас зависи. Можем да успеем с тая специалност.
П.С:Сценариртът на Слави е завършил БФ в СУ
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
мечтата стига.
Емили Дикинсън
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
мечтата стига.
Емили Дикинсън
-
axinora
- Пишете, о, братя
доста сценаристи са завършили БФ.
и все пак си зависи от човека, а не от специалността, преподавателите и т.н. засега сме ентусиасти, след първата сесия пак ще си говорим, нали?
и все пак си зависи от човека, а не от специалността, преподавателите и т.н. засега сме ентусиасти, след първата сесия пак ще си говорим, нали?
- svetleto89
- Паисий
- Обратна връзка:
Надявам се да сме още по-големи ентусиасти! Само с желание и много постоянство се постигат високите цели! 
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
мечтата стига.
Емили Дикинсън
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
мечтата стига.
Емили Дикинсън
- proUSA
- Легендарен флуудър
- Специалност: Журналистика
- Курс: втори
svetleto89 написа:Надявам се да сме още по-големи ентусиасти! Само с желание и много пиянство се постигат високите цели!
-
afro-kpuc
- В началото бе словото
Здравейте!
.
Относно самата специалност - на мен лично ми е много интересна. Е, не ми допада това, че постоянно учим разни езици, но не може без тях, защото отговарят на много въпроси от граматиката и лексиката.
Един съвет от мен - починете си, идете на моренце, но недейте да учите отсега - ще имате много време през семестъра и сесията - аз лично уча през сесията и времето за учене ми стигаше напълно. Ще бъдете много приятно изненадани от атмосферата и преподавателите, които, за разлика от учителите в училище, наистина искат да ви улеснят и научат.
Аз уча БФ и мога да кажа, че специалността наистина предлага доста широка и интересна риализация. Имали сме срещи с журналисти от новинарските екипи на големите телевизии и от тях знам, че БФ имат голямо предимство при кандидатстване за работа. Не се безпокойте за това и то още от сега. Примерно имаме една колега, която работи за Нова телевизияcharming написа:Аз мисля ,че реализация има и то не само като учителкана мен БФ ми беше 3-то като най-желано след журналистиката и психологията ,но като не ми стигна бал за там и на това се радвам
специалността е супер стига да обичаш литература ,а аз определено я заобичах от частните уроци ,с които се подготвях... доволна съм ,обичам да чета ,приятно ми е .... само за езиците се чудя.... може би чашки.....
незнам ...
Относно самата специалност - на мен лично ми е много интересна. Е, не ми допада това, че постоянно учим разни езици, но не може без тях, защото отговарят на много въпроси от граматиката и лексиката.
Един съвет от мен - починете си, идете на моренце, но недейте да учите отсега - ще имате много време през семестъра и сесията - аз лично уча през сесията и времето за учене ми стигаше напълно. Ще бъдете много приятно изненадани от атмосферата и преподавателите, които, за разлика от учителите в училище, наистина искат да ви улеснят и научат.

- charming
- Драскач
- Курс: завършил
afro-kpuc благорадя за високата оценка по повод БФ ...наистина е хубаво да го знаем и да си правим равносметката още от сега ...да бъдем оптимистично настроени към специалността и да не се тревожим от рано за реализация.....
-
afro-kpuc
- В началото бе словото
Правилно!charming написа:afro-kpuc благорадя за високата оценка по повод БФ ...наистина е хубаво да го знаем и да си правим равносметката още от сега ...да бъдем оптимистично настроени към специалността и да не се тревожим от рано за реализация.....
И все пак за хората, решили да учат през лятото - купете си граматиката на Петър Пашов и учете ятовия преглас и пунктоацията... също учете правописни правила - думи с о или у, а или ъ и тн. Успех

- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Как така да не се тревожим отрано за
реализацията, нали затова е цялото
напъване?! Иначе си починете и идете на
море, да, ще има време за тежките томове.
afro-kpuc, на какво се дължи заразителният
ти оптимизъм?!
реализацията, нали затова е цялото
напъване?! Иначе си починете и идете на
море, да, ще има време за тежките томове.
afro-kpuc, на какво се дължи заразителният
ти оптимизъм?!
-
axinora
- Пишете, о, братя
о-о, аз тъкмо това смятах да правя. даже си поръчах и новия правописен речник, да го имам под ръка, че като знам какви шантави нови правила са измислили има да греша...И все пак за хората, решили да учат през лятото - купете си граматиката на Петър Пашов и учете ятовия преглас и пунктоацията... също учете правописни правила - думи с о или у, а или ъ и тн.
това мисля е един наистина добър съвет.