Английска филология 3 - за зайци и пораснали :)

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Заключено
Аватар
Vipsy
В началото бе словото
Обратна връзка:

Re: Английска филология 3 - за зайци и пораснали :)

Мнение от Vipsy »

здравейте и от мен колеги!
ам,на мен не ми беше на първо желание английската филология обаче се радвам че ще я уча(все пак се занимавам с английски от 1 клас) :) а въпроса "ти за даскалица ли" и на мен ми го задават но смятам че ако си достатъчно добър ще имаш възможност за много добра реализация.
между другото някой знае ли кога ще разберем в коя група сме?
He,who makes a beast out of himself,gets rid of the pain of being a man!
Аватар
FreaKy
От дъжд на вятър

Мнение от FreaKy »

Дам тоя въпрос за групите и аз си го задавам...как така някои вече знаят коя група са :scratch: ...на мен нищо не ми казаха като се записах
Аватар
Sascio
В началото бе словото
Специалност: Английска филология
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Sascio »

Здравейте и честито на новоприетите! :) За групите ще разберете в деня на откриването на учебната година.
Изображение
Аватар
Fever
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Fever »

Честито на новите колеги от първи курс! Добре дошли в най-добрия университет в България - СУ! И сградата, в която ще учите (Ректората), кърти мивки с цялостната си архитектура.

Сега относно новата ви специалност...

Първоначално имах адски негативни впечатления, след първия семестър бях пред отказване, а си взех трите изпита с 5,5 и 6. Направо безумно ни се струваше на болшинството да преписваме 20-30 значения на определена дума от 2-3 речника (ОМФГ!) - че кой би ги запомнил?! Нямаше смисъл и да учим латински един семестър, защото реално нищо не научаваме. Или поне 2 семестъра, или въобще да не го бяхме учили. Много трудно е в началото с лингвистиката - гледаш като теле в книжарница, скока от 12.клас в първи курс е труден и адски огромен и се депресираш. Единствения лек е яко учене - седене в библиотеката и четене от reading list-а, който Багашева (дръжте се за нея! :) ) ще ви даде. Трябва ви някаква основа, защото тая лингвистика, ако не си дадете в началото зор да я разберете, просто после ще берете адски много ядове.

Стига негативизъм обаче. :) АФ е едно истинско приключение. Един огромен курс от над 100 човека, много нови интелигентни приятели, адски готини даскали (изключвам максимум 1-2). С течение на времето започвате да я харесвате тая специалност. А пък и винаги имате шанс да минете тънко по тъча - тоя списък с 928137219 книги за четене да не мислите, че съм го минал целия (Учителите, които четат този форум, да не ми гледат следващите 2-3 изречения, хаха)? Гледайте филми. За мен тази литература, която ще учите в началото, е една от най-убийствено скучните. Еднакви истории, еднакви ревли, които плачат по някоя любов и шибани морални ценности. Адска скука за някой футболен фен, какъвто съм аз. Изгледах каквито филми има и си взех изпита. Какво да чета 3-странично описание на зелена ливадка? Все тая де, аз съм поклонник на формализма, така че това е разбираемо.

Освен всичко друго, има много готини дисциплини. Най-интересната за мен бе най-мразената от всички - "Общество и кулутра на ВБр" (т.нар. "соц"). Адски много знания дава, много ти обогатява общата култура. Като изключим скучния курс по практически английски, всичко друго се преживява. Семинарите по литература ми бяха интересни заради преподавателите.

Всичко туй е за първата година.
--
Зайци, ако имате нужда от някакъв фийдбек за нещо, имате въпроси, коментари или се нуждаете от помощ - обръщайте се към мен или моите колеги, които с радост ще се отзоват.

Успех в приключението АФ! :)

Заслужава си...
missparker
Пишете, о, братя

Мнение от missparker »

Fever, направо ме уби с преписването на значенията от няколко речници :shock: . И аз съм футболен фен, тъй че сега като започне вишата лига и ще има малко време за четене на дебели романи :lol: , тъй че по-практичният вариант наистина е гледането на филмите :mrgreen: :mrgreen: Мерси много за полезната информация и ако има нещо неясно ще питаме :)
Аватар
jolly_f
Да живей словото
Курс: втори

Мнение от jolly_f »

Това, което разказвате, ми звучи доста добре :D Все повече и повече се радвам, че записах АФ. Все пак ще видим как ще се справям по-натам :)

.. и един въпрос :) От толкова дисциплини имате ли време да работите (не още в първи курс, но по-натам :roll: )
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

ми да...
друг е въпросът, че имаме преподаватели, които пишат оценка въз основа на присъствията
missparker
Пишете, о, братя

Мнение от missparker »

И така колеги първокурсници кажете кои 2 курса сте избрали от избираемите(има ги на гърба на списъка с книгите). Аз вече пратих e-mail и получих отговор,че вече съм в списъка; писах English Through Literature и Writing for Specific Purposes :)
Аватар
Vipsy
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Vipsy »

ами аз още не съм пратила мейл но смятам същите да избера като теб ;)

мерси мн за полезното инфо за специалността:)искам да попитам само кога ще учим предметите свързани с историята и обществото на Великобритания и кога на САЩ?
He,who makes a beast out of himself,gets rid of the pain of being a man!
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

на Великобритания -- първи курс, втори семестър
на САЩ -- четвърти курс

ВАЖНО!
УЧЕБЕН ПЛАН
:idea:
Аватар
FreaKy
От дъжд на вятър

Мнение от FreaKy »

Аз още се чудя кои курсове да избера :scratch: Ако някой по старш разясни малко за кво иде реч ще е от голяма помощ :D
Аватар
Fever
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Fever »

missparker написа:И така колеги първокурсници кажете кои 2 курса сте избрали от избираемите(има ги на гърба на списъка с книгите). Аз вече пратих e-mail и получих отговор,че вече съм в списъка; писах English Through Literature и Writing for Specific Purposes :)
WtF? Аз нещо не съм в час с тия работи, а ще съм 3.курс. Някаква иновация от Виши?
missparker
Пишете, о, братя

Мнение от missparker »

Fever написа:
missparker написа:И така колеги първокурсници кажете кои 2 курса сте избрали от избираемите(има ги на гърба на списъка с книгите). Аз вече пратих e-mail и получих отговор,че вече съм в списъка; писах English Through Literature и Writing for Specific Purposes :)
WtF? Аз нещо не съм в час с тия работи, а ще съм 3.курс. Някаква иновация от Виши?
Ами трябва да си изберем 2 курса, които ще изучаваме само първия семестър. Два от следните три
1 Езикова култура(български език)
2 English Through Literature
3 Writing For Speciific Purposes
:wink:
snijana
В началото бе словото
Курс: четвърти

Мнение от snijana »

явно има нововъведения:)
за новодошлите - най-важното нещо, което трябва да знаете е - ако имате някакви съмнения че не ви се учи точно това - ами не се захващайте. омръзнало ми е от разни 'колеги', които са попаднали тук случайно или просто за да учат висше. такива индивиди са вечно недоволни, обвиняват всички останали че нещо не ги кефи, освен себе си, и, накратко, ми товарят нервите излишно. ако смятате да учите английска филология щото видиш ли не са ви приели нищо друго, не си губете времето и не бълвайте змии и гущери заради попара която сами сте си надробили. прехвърляйте се или кандидатствайте наново.
колкото до самата специалност - ами тежко си е. това което научих за 2 години (сега ще бъда трети курс) е следното:
SEE FOR YOURSELF! не вярвам на хора които ми обясняват нещо колко е трудно или гадно или каквото и да е. градя мнение единствено на собствени впечатления и не губя мн мн време по форуми :D
подхождай позитивно! наистина, в първи курс първите два три месеца човек се чувства много, много тъп. но с малко постоянство нещата започват да придобиват форма, и скоро се влиза в ритъм.
посещавайте семинари! особено по литература и по лингвистичните дисциплини. понякога е по-важно от лекциите. преподавателите държат на присъствие, така че ако решите да работите - съобразете се с това и не се оплаквайте, защото си има предимства.
не разчитайте изцяло на учебници, анализи, чужди мнения (вкл. преподавателски) и прочее. всеки от нас си има мозък в главата. стряскащо е колко много хора се обиждат/възмущават, когато някой се опита да ги накара да използват този орган по предназначение. дайте нещо от себе си, покажете собствена гледна точка, спорете, и най-важното - не се страхувайте да грешите! никой няма да ви бие, пише двойка, намрази, или тем подобни глупости. само не се превръщайте в истерични зубъри. не помагате нито на себе си, нито на някой друг.
запомнете че не сте в училище и нещата в университета са много различни. разчитайте на себе си и се опитайте да извлечета максимална полза от всичко, с което се сблъскате тук, не само като бъдещи професионалисти, но и като хора.
и последно - не взимайте нещата много насериозно. гледайте да се забавлявате. както някой каза по-горе - always look on the bright side of life! :bounce:
futuristic ain't shit to me
Аватар
Fever
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Fever »

Доживях и във форума на СУ да те видя, snijana. :P
Заключено

Обратно към “ФКНФ”