Честито на новите колеги от първи курс! Добре дошли в най-добрия университет в България - СУ! И сградата, в която ще учите (Ректората), кърти мивки с цялостната си архитектура.
Сега относно новата ви специалност...
Първоначално имах адски негативни впечатления, след първия семестър бях пред отказване, а си взех трите изпита с 5,5 и 6. Направо безумно ни се струваше на болшинството да преписваме 20-30 значения на определена дума от 2-3 речника (ОМФГ!) - че кой би ги запомнил?! Нямаше смисъл и да учим латински един семестър, защото реално нищо не научаваме. Или поне 2 семестъра, или въобще да не го бяхме учили. Много трудно е в началото с лингвистиката - гледаш като теле в книжарница, скока от 12.клас в първи курс е труден и адски огромен и се депресираш. Единствения лек е яко учене - седене в библиотеката и четене от reading list-а, който Багашева (дръжте се за нея!

) ще ви даде. Трябва ви някаква основа, защото тая лингвистика, ако не си дадете в началото зор да я разберете, просто после ще берете адски много ядове.
Стига негативизъм обаче.

АФ е едно истинско приключение. Един огромен курс от над 100 човека, много нови интелигентни приятели, адски готини даскали (изключвам максимум 1-2). С течение на времето започвате да я харесвате тая специалност. А пък и винаги имате шанс да минете тънко по тъча - тоя списък с 928137219 книги за четене да не мислите, че съм го минал целия (Учителите, които четат този форум, да не ми гледат следващите 2-3 изречения, хаха)? Гледайте филми. За мен тази литература, която ще учите в началото, е една от най-убийствено скучните. Еднакви истории, еднакви ревли, които плачат по някоя любов и шибани морални ценности. Адска скука за някой футболен фен, какъвто съм аз. Изгледах каквито филми има и си взех изпита. Какво да чета 3-странично описание на зелена ливадка? Все тая де, аз съм поклонник на формализма, така че това е разбираемо.
Освен всичко друго, има много готини дисциплини. Най-интересната за мен бе най-мразената от всички - "Общество и кулутра на ВБр" (т.нар. "соц"). Адски много знания дава, много ти обогатява общата култура. Като изключим скучния курс по практически английски, всичко друго се преживява. Семинарите по литература ми бяха интересни заради преподавателите.
Всичко туй е за първата година.
--
Зайци, ако имате нужда от някакъв фийдбек за нещо, имате въпроси, коментари или се нуждаете от помощ - обръщайте се към мен или моите колеги, които с радост ще се отзоват.
Успех в приключението АФ!
Заслужава си...