Българска филология 08/09

Подфорум към Факултета по славянски филологии

Модератор: mebbeth

Публикувай отговор
Аватар
Jamalska
Постоянно присъствие
Специалност: Славянска филология
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Българска филология

Мнение от Jamalska »

МЪЪЪЪЪЪЖ!МЪЖ!МЪЪЪЖ!МЪЖ!МЪЖМЪЖМЪЖ! йееее
хахахаха притеснявах се,че ще сме само женки;)
Изображение
Не знам какво е когато сърцето просто спре,
но знам какво е чувството вътре в мен, братле.
Всички видяхме как изгасна една звезда.
Почивай в мир, приятел, жив си в 200 сърца!
Рики (1990-2009)
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Jamalska написа:МЪЪЪЪЪЪЖ!МЪЖ!МЪЪЪЖ!МЪЖ!МЪЖМЪЖМЪЖ! йееее
Е споко, приети са 42 момчета от възможно 35!Ще има мъже, но ще сме малцинство! :) :) :)
Аватар
Jamalska
Постоянно присъствие
Специалност: Славянска филология
Обратна връзка:

Мнение от Jamalska »

agenta написа:
Е споко, приети са 42 момчета от възможно 35!Ще има мъже, но ще сме малцинство! :) :) :)
йее това е добре.В стария ми клас имаше 9 момчета...от 28 човека и пак не можах да си намеря дружки:)
Изображение
Не знам какво е когато сърцето просто спре,
но знам какво е чувството вътре в мен, братле.
Всички видяхме как изгасна една звезда.
Почивай в мир, приятел, жив си в 200 сърца!
Рики (1990-2009)
Аватар
candice
В началото бе словото
Курс: трети

Мнение от candice »

Jamalska написа:
agenta написа:
O, свежо присъствие! Много се радвам! agenta, ти откъде си?
Литературата е симфония от думи, мисли, чувства и поуки!
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

Е, ние на чат го обърнахме, но... все пак ако има колеги, които висят във форума, но се спотайват, нека драснат нещо! axinora ?
здравейте, аз все пак трябваше да се запиша вчера, та затова не съм се представила вече като колежка. тази работа е свършена, вече съм студент, отидох и да си видя работата по литература и жената, с която говорих много се зарадва, че ще уча БФ. то и аз много се радвам. :D
та като ще се запознаваме - аз съм от Русе, завърших хуманитарен профил в едно СОУ и кандидатствах само с литература. БФ ми е първо желание. изборът ми падна върху тази специалност може би защото майка ми е начална учителка и ми се иска да знам, че мога и аз да стана учител. от друга страна, съм си хуманитарен тип човек принципно :D харесвам повече езикознанието, отколкото литературата. обичам фолклора :D като гледам изпитите за първия семестър май най-много ще ми хареса лексикологията и изпита по детска литература.
svetleto89, радвам се, че накрая избра Българска филология. честито и на останалите колеги. аз вчера се записах много бързо сутринта, та почти не срешнах бъдещи колеги, но пък си купих 2 много интересни книжки, за да дооплътня ходенето до София.
МЪЪЪЪЪЪЖ!МЪЖ!МЪЪЪЖ!МЪЖ!МЪЖМЪЖМЪЖ! йееее

agenta, аз казах ли че много ще ти се радваме в тази специалност :D 106:42 е приемливо съотношение.

и така след като вече сме състуденти имаме 1-2 месеца, за да си обсъдим надеждите и притесненията :)
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
Katie
В началото бе словото

Мнение от Katie »

Айде,честито на всички приети българска филология!Аз ще съм втора година редовно и много се надявам да ви хареса,учат се много интересни неща особено ако обича човек да се занимава с литература и езиковедски дисциплини,но също така се и учи доста. :) Добре,че тая година приемат повече момчета,че още малко и нашия факултет щеше да стане изцяло женски :lol: Ще се видим наесен,колеги! :P
axinora
Пишете, о, братя

Мнение от axinora »

Благодаря за благопожеланията :D
за ученето нямам притеснение, даже сега ми е некомфортно, защото няма какво да уча и само си чета художествена литература. :( а иначе наистина съм чувала басни да се разказват за обема, които ще имаме да учим. все пак като си замисля, че имаме изпит по Руска класическа и Западноевропейска литература и почват да ми се привиждат томовете на Достоевски и Дюма :D
колеги, айде почерпете се по повод студентството и да почваме да четем книжки (аз днес ще приключа с "Айвънхоу" :D ) :D
Аватар
Katie
В началото бе словото

Мнение от Katie »

Хехе,не ги мисли още руската класическа и западноевропейската...те са чак във втори курс...аз затова сега се потя над "Война и мир" :?
Аватар
charming
Драскач
Курс: завършил

Мнение от charming »

Katie написа:Айде,честито на всички приети българска филология!Аз ще съм втора година редовно и много се надявам да ви хареса,учат се много интересни неща особено ако обича човек да се занимава с литература и езиковедски дисциплини,но също така се и учи доста. :) Добре,че тая година приемат повече момчета,че още малко и нашия факултет щеше да стане изцяло женски :lol: Ще се видим наесен,колеги! :P
Силно се надявам да е интересно ,а тва че ще се учи много .... е ясно.то само от подготовката ми за изпита се побърках пък сега сигурно тотално ще откача... видях горе-долу кви предмети се учат пък натам ще му мисля .... иначе факта ,че са ни малко момчетата може само да ме притеснява :? . 5 години учих в клас с 18 момчета и 6 момичата ..сега..... голямо женски парти ше става. така че колежки силно се надявам да се спогаждаме ,а мъжете да си пазим :lol: :lol: :lol:
Нека първо да живеем,а после да философстваме

http://music-bg.eu/forums/viewtopic.php?t=18943
Аватар
beauty__
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от beauty__ »

Колеги дайте ми някакъв конспект или нещо...какво ще бъде добре да прочета,че и без това ми е тъпо...ако някой ми помогне...да каже някои произведения и автори...много ще го оценя.Мерси предварително :alien:
Никога не знаеш,колко скоро ще стане твърде късно...
axinora
Пишете, о, братя

Мнение от axinora »

това го има сложено в темата за изпита по литература за деца и юноши. не съм сигурна всъщност каква част от всички споменати книги трябва да прочетем (а и според мен някои от тях са само примерни и от даден автор може да прочетем и други произведения, които имат отношение към зададения проблем - например при Дюма), но аз лично с тези книги от списъка почнах. малко приказки и така нататък.
реших да почна да чета нещата дето не съм ги чела навремето, а другите ще видя дали ще ми стигне времето да си ги припомням :D
мисля, че е добър списък като за начало. ако някой усложлив колега от горните курсове реши да допълни, поправи и т.н. аз лично ще съм много благодарна, защото наистина е хубаво да попоречетем нещо, което ще ни е полезно догодина.
Програма за европейска литература

I. Поява на същинската детска литература през 17в - представата на детето възприемател и неговите естествени потребности; критерии и интерпретация на идеята за възпитанието и образованието.

Ян Амос Коменски - чешки хуманист, късен Ренесанс, родоначалник на ДЛ - Детска енциклопедия "Светът в картини" - изображението върви заедно със словото. Ренесансовата мултиличностна идея.

Идеалът за гражданин и управляващ в книгата на Фенелон "Приключенията на Телемах" (последният е синът на Одисей). В нея се извежда идеята за типът произведения, целящи възпитанието на бъдещия владетел.
Епоха на класицизъм и просвещение, елиминира се класовата разлика.
Телемах е придружаван от Атина Палада - мъдростта.
Роман на възпитанието.

Традицията на класицистичната поетика и естетика в произведенията на Жан дьо Лафонтен. Басни.
Уточнение: клацистичен - за епоха; класически - образец
Баснята като жанр, присъщ на класицизма и естествено свързан с ДЛ.
Поучителен характер, връзка с пареми -> пословица <-> басня.
Лафонтен не пише произведенията си насочени към детската аудитория. Отличават се с римуван тексто.

Състояние на приказката и преодоляване на строгия класицистичен канон в произведенията на Шарл Перо 17 - 18в.
Заема фолклорна основа.
"Приказки за моята майка гъската"
Характерно е осъвременяване на фолклора чрез сравняване с епохата, завършват с римувана поука, често двусмислена. Творбите му са предназначени и за възрастни.
NB: Добре е да се намери превод на оригиналните му произведения, а не върху италианската преработка.

18в. и идеите на Просвещението - разумът е издигнат в култ.
Съществува жанрова йерархия - висши, средни и нисши жанрове според интерпретацията на света.
Най-високо е разположена трагедията, има благороден характер. Най-ниско - комедията, а по средата се намира романът, защото съчетава останалите две.
Триединство на време, място и действие, като действието се развива обикновено в рамките на 24 часа, при линейна подредба на събитията.
Просвещението се противопоставя на налаганото дотогова триединство, обявявайки го за догма.
Българското Възраждане е повлияно от Просвещенските идеи.

Романът на Даниел Дефо "Робинзон Крузо" и идеалът за човешка личност, съобразен с новото място на буржоазията в социума.
(Буржоазия - средна класа, трето съсловие; първите две принадлежат съответно на аристокрацията и духовенството).

Проблемът за преминаване на творби за възрастни в сферата на четивата за деца.

Джонатан Суифт - "Приключенията на Гъливер" - ироничният модел на света и свързаността на някои от персонажите с фантастичния свят на приказното. Само
първите две книги са предназначени за деца, сатира на английското общество.

II. Романтизмът в Европейската и североамериканската култура, развитие на ДЮЛ в края на 18 и първата половина на 19в. Естетическа система - обърнатата времева перспектива и интересът към миналото, идеализация на фолклора и афинитет към фолклорните творби в техния автентичен вид - записи на фолклор. Повишената емоционалност като отличителна черта и черно-бялата характеристика на персонажите. Присъствието на фантастичното и приказното в романтичната литература.
Романтизмът акцентира върху емоцията (мислене чрез сърцето, право на субективизъм, емоцията няма логика и обяснение).
Между Романтизмът и Просвещението съществува междинен период - Естетика на сантиментализма - направление в европейската култура, акцентиращо върху човека и емоцията.
Франкенщайн - романтизъм.
Обръщане към фолклора и митологията.
Миналото като еталон -> отдалеченост -> идеализъм. Времевият интервал се отъждествява с изчезналост.
Митология - наличие на идеализирана епоха (в старите религии, но също и в християнството). На настоящето се гледа негативно.
Обръщането към миналото като търсене на нов светоглед.
Немски романтици - народен дух.
Романтиците осъзнават ценността на автентичния текст и творят на народен диалект.
Своеобразни прояви на романтизма на територията на Германия, Франция, Англия, Скандинавия.

Приказки на братя Грим - образец за романтическо отношение към фолклора - стремят се към оригинален народен текст.
Жестокост = архаичност.

Вилхелм Хауф и Е.Т.А. Хофман. Развитието на авторската приказка в Германия.
Влияние на Ориента и интересът към екзотичното при романтиците.

Приказките на Х.К. Андерсен (скандинавски модел) - своеобразие на приказния свят, поетика и идеи. Компилация от приказки - оригинални и адаптирани.

Литература на английския романтизъм (британски)

Историческите романи на Уолтър Скот
Айвънхоу
Роб Рой
Пуритани

Френски романтизъм - Виктор Юго
Парижката св. Богородица - интерпретация на Средновековието, проблеми и герои, героизация на персонажите, специфично ренесансовата гледна точка върху историята.

Александър Дюма - баща и приоритетът на приключенското начало в романа. Обилието от герои и типът характеристика на действащите лица. Тримата мускетари, Кралица Марго и т.н. Оснегретието на Революцията в романите му.

Навлизане на реализма в ДЛ и съчетанието му с постиженията на Романтизма. Романите на Ч. Дикенз - биографичният модел, мястото на децата като литературни герои, композиционни особености.

Приключенското начало в творчеството на Майн Рид.

Американска литература и традииците на романтизма - Джеймс Фенимор Купър. Ролята на природата в романите. Американския модел за положителна личност и идеята за младата нация.

Развой и тенденции в литературата за деца и юноши от края на 19 и началото на 20в.

Приказки на Оскар Уайлд и проблемът за естетизма в литературата - "Щастливият принц" (?)

Традициите на нонсенса в английската ДЛ - Луис Карол - "Алиса в страната на чудесата" и "Алиса в огледалния свят". Своеобразие на поетиката, проблеът за иронията и пародията в ДЮЛ=
Алогичност, проблемът около порастването, комплекс на Питър Пан, иронична картина на света

А. А. Милн - Мечо Пух - герои и ситуации, атмосфера на произведението - няма сатира и ирония. Хармоничната атмосфера на домашните играчки, игра с езика

Артър Конан Дойл - детективските романи и юношеската рецепция на произведения от подобен тип.

Научнофантастичната литература за юноши - Хърбърт Уелс - Война на световете, невидимият и т.н. - проблеми в произведенията на Уелс, въпросът за връзката човек-наука. Представата за учения, характеристика на романите.

Романите на Жул Верн - герои и евристика. Представата за положителния герой и афинитетът към приключенското начало при Жул Верн. Представата за различните светове.

Американската ДЛ - от втората половина на 19в. - Марк Твен и американската представа за детето и проблемите за възпитанието в приключенията на Том Сойер и Хъкълбери Фин. Битови и приключенски мотиви в произведенията му.

Джек Лондон - мястото на силната личност в произведенията му, тематични предпочитания, нравствен максимализъм.

Сантиментализмът в ДЛ и преплитането му с елементи на романтическото и реалистичното

Хариет Бичър Стоу - Чичо Томовата колиба - социални и общохуманни внушения на книгата - да се обърне внимание на проблема защо чичо Том е избран за централен персонаж

Ектор Мало - "Без дом" - образът на детето сираче и специхика на романите на пътешествието.

Своеобразие и традиции в италианската ДЛ.
Едмондо де Амичис - "Сърце. Дневникът на един ученик" - проблеми, композиционни особености, възпитателно-етични позиции на автора.

Традицията на комедия дел арте и приключенията на Пинокио от Карло Кулоди.

Естетически и идейни търсения на ДЛ от 20в. Своеобразният свят в книгите на Ръдиард Киплинг - "Книга за джунглата", "Приказки, точно така".
Аватар
beauty__
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от beauty__ »

Мерси мерси :P
Никога не знаеш,колко скоро ще стане твърде късно...
Аватар
Katie
В началото бе словото

Мнение от Katie »

Споко хора,това всичкото в списъка принципно влиза в материала за изпита по детска литература,но не трябва да ги четете и учите всичките.По време на семестъра се преподава българската детска литература,докато за европейската за изпита трябва да си подготвите само един автор и да говорите за него. Аз например говорих за "Без дом" на Хектор Мало. Изкарайте си яко лято и не го мислете отсега :wink:
axinora
Пишете, о, братя

Мнение от axinora »

благодаря. мисля, че това е важно уточнение. ама все пак ще използвам случая да почета художествена литература :D
в такъв случай - има ли нещо, което е достатъчно обемно и гадно, за да го прочетем сега. моето лято реших да си го прикарам в четене на книжки, така че....
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Благодаря ви :D Аз се записах днес. Вече официално сме колеги. Дано да се разбираме и да си прекараме много готини през годините. :)
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Публикувай отговор

Обратно към “ФСлФ”