MBG написа:Аз съм приета рехабилитация и ерготерапия.Вчера се записах

.Има ли колеги?
Нямаше да е лошо там да не признават само матурите от тази година...
sedrik написа:Какво пък толкова има да се пишат повече специалности. Аз като кандидатствах написах всички специалности, за които мога да кандидатствам. Съвсем друг въпрос е, че реално исках да влезна в няколко от тях. Но по-добре да те приемат нещо, което не си искал и да имаш още няколко дена да помислиш дали да се запишеш или да се откажеш, отколкото да не те приемат нищо и да нямаш този шанс.
Точно така
Catherine написа:FMI, колко логично ти се струва: "Аз мнооооооооого искам да уча психология, обаче поради независещи от мен обстоятелства са ме приели да уча унгарска филология, и затова страдам и рева, понежа аз унгарска филология не искам да уча, а психология. Обаче нЕма проблеми, ще се запиша унгарска, ще уча лингвистики, езици, които не ми се отдават и не ми харесват, история на някъв народ, дето хич не ме касае, ще изкарам 6 на изпити, на които и тези, на които им е първо желание, едвам изкарват 4-5 и ще се прехвърля психология." Е? Във ФМИ специалностите може и да съвпадат в дисциплините, ама тези, които кандидатстват в 15 факултета 15 коренно различни специалности, само защото приемният изпит е еднакъв... Айде нема нужда да ми обясняваш, че в това има някаква логика.
Напълно съм съгласен, но нека не забравяме, че както има хора като мен и мога да си позволя лукса - ако си седна на гъза - да изкарам 5.50 при абсолютни всяка точна наука. Така има и хора като баща ми, които учат който и да е чужд език в рамките на 1-3 месеца, докато ходят на работа(с няколко часа вечер преди да заспят например) и то абсолютно самостоятелно... Така че нека не подценяваме хората, някой наистина се справят с лекота с неща с които други никога няма да могат

Само за сравнение - аз език мога да науча само ако живея сред говорещи този език и научаването му е свързано с моето оцеляване, но пак не съм сигурен че ще постигна това ниво, за толкова време, което съм виждал той да прави... А не е като да не съм опитал, доста учих подготвителната година по френски език... Всъщност с нищо друго освен с френски не се занимавах и едвам вързах 4 после на изпита... Не че филологиите и философията и правото са кой знае колко близки неща, но все пак си има мегдан за сравнение, няма спор. Аз примерно съм приет 19-то желание, което е точно последното което бих записал и бих учил. Останалите 4 наистина са си лигавщина, а има и още 7 задочно, които едва ли бих записал, защото така не мога да уча аз - мога само редовно. Но както казаха, когато не си сигурен дали въобще ще влезеш нещо, по добре да си направиш кефа че макар и от всички възможни само едно са те приели и ти си отказал, отколкото да си тръгнеш с напълно подвита опашка, нали? И както казаха, винаги можеш да размислиш. Имаш 4 дни, да решиш в кой университет да останеш да чакаш, ако кандидатстваш в повече от един. После имаш още две седмици чакане с почти ясен краен резултат и да решиш дали това за което имаш възможност имаш причина да го запишеш. Може пък някое мамино синче или таткова дъщеричка да са му/й казали, че ако влезе нещо още 5-10 години докато завърши ще си гледа кефа, таман да си намери някой батко преди тати да затвори кранчето и да и се налага да работи като сервитьорка... Абе всичко го има, е гледай колко паднаха баловете следкато отмениха казармата, мен страшно ме е яд че не се усетих да кандидатствам тогава и да си вляза каквото искам... Вече друго си е ако разни калъфи влизат в някакви смятани за никакви специалности и ти не влезеш заради тях, разбирам тогава защо те дразнят, но те са доста по малък % от тези калъфи които се ръгат по престижните специалности и точно заради тях голяма част не влизат от първо желание, а повече от половината не го заслужават... Примерно аз се застраховах само с НБУ, където щяха да ме приемат Информатика. Но предпочитам която и да е математика тук, отколкото каквото и да е там. А ако не беше толкова лесен мат2 и да съм можеше и да се нагъзя там да запиша... То дори физика или химия се колебая дали не ги предпочитам пред НБУ, но ФМИ не ми мърда и съм си спокоен

А го има и един вариант при който влизаш като студент, теглиш студентски кредит и го ползваш за да влезеш каквото искаш другата година. Защото едно е 8% лихва и 4 години гратисен период, без изискване на доход и поръчители, съвсем друго е 16% без гратисен период, изискване за стабилна работа и поръчители, неща които ако имаш едва ли ще ти трябва заем... С две думи нещата никога не са толкова прости, всичко си има хиляди варианти, дори такива при които може да се оправдае и най неразумното в твоите очи