1 КЛАСИРАНЕ

Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Re: 1 КЛАСИРАНЕ

Мнение от FMI »

MBG написа:Аз съм приета рехабилитация и ерготерапия.Вчера се записах :D .Има ли колеги?
Нямаше да е лошо там да не признават само матурите от тази година...
sedrik написа:Какво пък толкова има да се пишат повече специалности. Аз като кандидатствах написах всички специалности, за които мога да кандидатствам. Съвсем друг въпрос е, че реално исках да влезна в няколко от тях. Но по-добре да те приемат нещо, което не си искал и да имаш още няколко дена да помислиш дали да се запишеш или да се откажеш, отколкото да не те приемат нищо и да нямаш този шанс.
Точно така :)
Catherine написа:FMI, колко логично ти се струва: "Аз мнооооооооого искам да уча психология, обаче поради независещи от мен обстоятелства са ме приели да уча унгарска филология, и затова страдам и рева, понежа аз унгарска филология не искам да уча, а психология. Обаче нЕма проблеми, ще се запиша унгарска, ще уча лингвистики, езици, които не ми се отдават и не ми харесват, история на някъв народ, дето хич не ме касае, ще изкарам 6 на изпити, на които и тези, на които им е първо желание, едвам изкарват 4-5 и ще се прехвърля психология." Е? Във ФМИ специалностите може и да съвпадат в дисциплините, ама тези, които кандидатстват в 15 факултета 15 коренно различни специалности, само защото приемният изпит е еднакъв... Айде нема нужда да ми обясняваш, че в това има някаква логика.
Напълно съм съгласен, но нека не забравяме, че както има хора като мен и мога да си позволя лукса - ако си седна на гъза - да изкарам 5.50 при абсолютни всяка точна наука. Така има и хора като баща ми, които учат който и да е чужд език в рамките на 1-3 месеца, докато ходят на работа(с няколко часа вечер преди да заспят например) и то абсолютно самостоятелно... Така че нека не подценяваме хората, някой наистина се справят с лекота с неща с които други никога няма да могат :) Само за сравнение - аз език мога да науча само ако живея сред говорещи този език и научаването му е свързано с моето оцеляване, но пак не съм сигурен че ще постигна това ниво, за толкова време, което съм виждал той да прави... А не е като да не съм опитал, доста учих подготвителната година по френски език... Всъщност с нищо друго освен с френски не се занимавах и едвам вързах 4 после на изпита... Не че филологиите и философията и правото са кой знае колко близки неща, но все пак си има мегдан за сравнение, няма спор. Аз примерно съм приет 19-то желание, което е точно последното което бих записал и бих учил. Останалите 4 наистина са си лигавщина, а има и още 7 задочно, които едва ли бих записал, защото така не мога да уча аз - мога само редовно. Но както казаха, когато не си сигурен дали въобще ще влезеш нещо, по добре да си направиш кефа че макар и от всички възможни само едно са те приели и ти си отказал, отколкото да си тръгнеш с напълно подвита опашка, нали? И както казаха, винаги можеш да размислиш. Имаш 4 дни, да решиш в кой университет да останеш да чакаш, ако кандидатстваш в повече от един. После имаш още две седмици чакане с почти ясен краен резултат и да решиш дали това за което имаш възможност имаш причина да го запишеш. Може пък някое мамино синче или таткова дъщеричка да са му/й казали, че ако влезе нещо още 5-10 години докато завърши ще си гледа кефа, таман да си намери някой батко преди тати да затвори кранчето и да и се налага да работи като сервитьорка... Абе всичко го има, е гледай колко паднаха баловете следкато отмениха казармата, мен страшно ме е яд че не се усетих да кандидатствам тогава и да си вляза каквото искам... Вече друго си е ако разни калъфи влизат в някакви смятани за никакви специалности и ти не влезеш заради тях, разбирам тогава защо те дразнят, но те са доста по малък % от тези калъфи които се ръгат по престижните специалности и точно заради тях голяма част не влизат от първо желание, а повече от половината не го заслужават... Примерно аз се застраховах само с НБУ, където щяха да ме приемат Информатика. Но предпочитам която и да е математика тук, отколкото каквото и да е там. А ако не беше толкова лесен мат2 и да съм можеше и да се нагъзя там да запиша... То дори физика или химия се колебая дали не ги предпочитам пред НБУ, но ФМИ не ми мърда и съм си спокоен :) А го има и един вариант при който влизаш като студент, теглиш студентски кредит и го ползваш за да влезеш каквото искаш другата година. Защото едно е 8% лихва и 4 години гратисен период, без изискване на доход и поръчители, съвсем друго е 16% без гратисен период, изискване за стабилна работа и поръчители, неща които ако имаш едва ли ще ти трябва заем... С две думи нещата никога не са толкова прости, всичко си има хиляди варианти, дори такива при които може да се оправдае и най неразумното в твоите очи :)
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Е прав си, обаче... Доколкото съм видяла, да учиш нещо, което не ти харесва, просто не става. В нашия курс бяхме 18 души, сега сме 9. Никой от 9имата отказали се не се е праместил по успех. Няколко души твърде късно се отказаха и си загубиха безполезно 2 години, сега кандидатстват наново. Тези които учат с нежелание, не се справят особено добре по принцип. И аз няма да се справям добре, ако уча нещо без хъс и желание. Но да учиш каквото и да е само заради едната диплома с тройка малко се разминава с моята идея за целта на висшето образование. Така че все пак има разлика между това да пишеш специалност, която не ти харесва чак толкова, и такава, която изобщо не искаш и не можеш да си представиш да я учиш. Аз съм против точно това безцелно писане на специалности, които нямат нищо общо с твоята насоченост. Защото примери за провалили се точно по този начин и загубили години от живота си в безсмислено киснене в Студентски град, висейки на шията на мама и тате, дето са продали апартамента, за да ги изпратят в София, има бол.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

И това е така :)

Аватар
sweety.girl
Пишете, о, братя

Мнение от sweety.girl »

Моля ви обяснете ми кога се записва какъв спорт искаш? Много благодаря предварително :wink:
tedi_ZLOTO
В началото бе словото

Мнение от tedi_ZLOTO »

Може да ме сметнете за луда,но се отказах от МО в СУ и ще се боря да уча МИО в УНСС.Желая успех на човека,който ще вземе моето място! :)
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

И двете не са лоши специалности. Но защо се отказа, заради общежитията? Питам понеже много лоши неща чувам за УНСС, но всъщност нямам никакви лични наблюдения. Ако обаче са верни слуховете, наистина не виждам разумна причина :) В смисъл че по слаби състуденти едва ли има нещо общо с по лесно :) Или де да знам аз, сподели ти кое е наклонило везните така категорично :)

Хаджи Коста
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Хаджи Коста »

Въпрос към вече записалите се - семестриалната или годишната такса трябва да платя при записване и вярно ли е, че тя е по-висока за новоприетите студенти? Благодаря предварително! :albino:
tedi_ZLOTO
В началото бе словото

Мнение от tedi_ZLOTO »

Главно защото в СУ няма такава специалност,а аз много искам да уча точно това.И не исках да ставам като всички-млекодобив да е,в Софийския да е.Не че МО е лоша специалност,но има много по-ограничени възможности за работа по-нататък.Надявам се да съм направила правилния избор!
Хаджи Коста
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Хаджи Коста »

tedi_ZLOTO написа:Може да ме сметнете за луда,но се отказах от МО в СУ и ще се боря да уча МИО в УНСС.Желая успех на човека,който ще вземе моето място! :)
Не те смятам за луда, макар че МО в СУ е по-добрият вариант за мен. Успех в УНСС!
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

tedi_ZLOTO написа:Главно защото в СУ няма такава специалност,а аз много искам да уча точно това.И не исках да ставам като всички-млекодобив да е,в Софийския да е.Не че МО е лоша специалност,но има много по-ограничени възможности за работа по-нататък.Надявам се да съм направила правилния избор!
Щом е това което искаш значи избора е правилен :) Успех!

Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Аз си мисля, че в унсс не е толкова кофти, колкото изглежда. Първо на първо нас ни тормозят с последните контролни, домашни, заверки преди лятната сесия, а те си стягат багажа, саковете и багажниците на автомобилите за село :shock: :shock:

Но това не е всичко. Бях жив свидетел, когато си говориха една групичка преди КСК изпит, какво станало в Плаза през нощта. Знаят, как да се подготвят :) Верно, и със сестра ми бяхме в Ориента, но по-предната вечер.
Беше приета и в унсс по първо желание със страшно висок бал, почти максималния, но избра СУ. По-нисък бал, но пак първо желание :P Нерде унсс, нерде СУ.
Изображение
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

sweety.girl , доколкото знам, за ЮФ спортът е факултативна дисциплина, записването става в началото на новата академична година, изнасят се списъци със спортовете и деня и часа на провеждането на занятията, така че е рано да го мислиш отсега. Всъщности съм горе-долу сигурна, че даже и да е избираема дисциплина, нещата стоят по същия начин. :)

Хаджи Коста, плаща се на семестър, така че при записване се внася таксата за първия семестър само. А таксите ги увеличиха миналата година, май продължават да ги увеличават. Някъде на сайта имаше информация по специалности каква е таксата за новоприети студенти и за приетите преди 2007, като на новоприетите е чувствително по-висока. :)
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
jojoji
В началото бе словото

Мнение от jojoji »

Хаджи Коста написа:
tedi_ZLOTO написа:Може да ме сметнете за луда,но се отказах от МО в СУ и ще се боря да уча МИО в УНСС.Желая успех на човека,който ще вземе моето място! :)
Не те смятам за луда, макар че МО в СУ е по-добрият вариант за мен. Успех в УНСС!

Никак не си луда има доста специалности, които са много по-практически ориентирани в УНСС, отколкото в СУ и в случая е така. МО в СУ е най-голямата пародия - учиш (вече 4г.), колкото да не е без хич, програмата е в три дни от седмицата по 2 часа лекции, които са толкова безсмислени, че няма на къде повече, а езиците, които уж са най-важни в тази специалност, нииикоооййй не го интересуват... на края на семестъра си носиш книжката да ти пишат 6. И накрая... какво? Ще станеш дипломат? (което е акцента в МО в СУ) Да, ще станеш, но зависи кои са мама и тати, а и това може да не помогне. И всъщност накрая започваш в някаква фирма просто, защотото знаеш език (или поне така се презюмира) и си много щастлив, защото "работиш по специалността си." Пожелавам ти успех в УНСС и не съжалявай и за миг за взетото решение!
tedi_ZLOTO
В началото бе словото

Мнение от tedi_ZLOTO »

Благодаря за подкрепата,просто много хора са предубедени към УНСС,но ще видим.Само живи и здрави! :)
silveto
От дъжд на вятър

Мнение от silveto »

Е,как ще ти кажат,че си луда,като някой иска да ти земе местенцето.Дай боже още такива "луди" да се отазват от СУ :D
Заключено

Обратно към “КСК 2008-2009”