Българска филология 07/08

Подфорум към Факултета по славянски филологии

Модератор: mebbeth

Публикувай отговор
Аватар
Amellie
Постоянно присъствие

Re: Специалност Българска Филология 07/08

Мнение от Amellie »

Да, ще ви дадат нова книжка, но недей вярва на всичко, написано в нея. Все пак любимите ни секретарки са я писали. :wink:
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
Аватар
renn_g
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от renn_g »

И аз мислих да кандидатствам журналистика, но се отказах.
Записах БФ, защото мои роднини, които са журналисти ми казаха, че БФ е по-добрия вариант, защото в журналистиката "нищо не правят".
Не знам дали правят нещо, или не, ама и БФ нищо не правят.
Не мисля, че трябва да има разлика между редовноата и задочната форма, що се отнася до "сериозно отнощение". Не е честно на лекциите да си отбиват номера, а на изпитите да изискват да сме подготвени колкото редовните.
Задочната форма е избрана от студентите, не защото им се учи по-малко, а просто защото им се налага да си изкарват доходите сами и не разполагат с време.
Организацията в СУ е ужас!!!!
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

renn_g, права си за задочното и избора.
От задочно в редовно дори и взетите
изпити не се признават и то в същия факултет.
Направо да се застреляш. Но не е съвсем вярно,
че от задочниците се изисква толкова колкото и от редовните.
Аватар
renn_g
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от renn_g »

Ако някой знае, 2-ри курс (задочно) на коя дата и в коя аудитория започват лекциите си, да пише!!!!
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

Здравейте :D
аз се готвя да ви ставам колежка и имам въпрос към вас, много ще съм благодарна ако се намери някой да ми отговори.
поподна ми вариант на така наречения "Именник", които и вие сте попълнили при постъпване в университета. там има графа за избор на език. някой спомня ли си какво е трябвало да попълни? имам предвид - славянския език, който можем да си изберем за втори курс, или евентуално западен език. предполагам на място ще ми бъде отговорено, но все пак не ми се ще да решавам на момента такова нещо. приемам и препоръки относно избора на език, макар да си имам предпочитания.
благодаря предварително и ви желая приятна почивка.
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
axinora
Пишете, о, братя

Мнение от axinora »

като съм тръгнала да питам:
спортът задължителен ли е за специалността? аз по принцип бях освободена от физическо, заради проблеми с коляното и не мисля, че мога да спортувам (май видях в списъка и шах, но...), та живо ме интересува. а и има ли такова нещо като освобождаване?
благодаря придварително :D
Аватар
candice
В началото бе словото
Курс: трети

Мнение от candice »

axinora написа:спортът задължителен ли е за специалността? аз по принцип бях освободена от физическо :D
Аз също! Дано нашият глас да не е глас в пустиня! :?
Литературата е симфония от думи, мисли, чувства и поуки!
Аватар
Amellie
Постоянно присъствие

Мнение от Amellie »

candice написа:
axinora написа:спортът задължителен ли е за специалността? аз по принцип бях освободена от физическо :D
Аз също! Дано нашият глас да не е глас в пустиня! :?
Спортът за Българска филология не е задължителен.
като в затоплени легла,
Аватар
Spacerunner
В началото бе словото
Специалност: Антропология и филология
Курс: завършил

Мнение от Spacerunner »

Казаха, но и аз ще повторя - спортът за специалност БФ НЕ Е задължителен. Който иска, може да се занимава и поддъжра форма или трупа кредити за незнам си какво.

Преди две години мои колеги вдигнаха голям шум в секретариата на факултета и департамента по чужди езици, защото се оказа, че не можем да записваме никакъв западен език, въпреки че се води факултативна дисциплина. Тоест се откажи от идеята, че ще учиш нещо друго освен това в плана... или поне безплатно. Все пак питай в секретариата, защото нещата може да са се променили.

Отделно се говореше за забрана от декана първи и втори курс да учат какъвто и да било западен език, за да не им пречи в обучението. Все пак в първия семестър има старогръцки, руски, втория започва старобългарски, а в трети някакъв славянски. Отделно Сравнителна граматика на СЕ, което си е мъчение само по себе си.

Славянски език ще можеш да избереш в началото на втори курс, някъде през първия месец ще пуснат листове за евентуални групи. При нас се събраха хора за чешки, полски и сърбо-хърватски (македонски няма).

Иий, всеки се оплаква от организацията. Била калпава, сложна, досадна и никой не си вършил работата. Повечето такива изказвания са от колеги, които също не си вършат работата, а само крънкат от лекции, недоволстват и когато дойдат изпитите припкат при Ники за лекции. Да, и после се оплакват, че "всичко си знаели, но ги прецакали". Странно е как аз не съм имал проблеми с "ужаса на организацията", а вече ще съм 4-ти курс. Случват се недоразумения - оправянето на програмата месец след започване на семестъра, дублиране на стаи и часове, но това не са чак такива болки за умиране. Особено в сравнение с информацията и знанията, които СУ предлага. Поне за Българска филология.

Така че колеги, стягайте се и взимайте това, което ви предлагат, защото от другите специалности само си мечтаят за преподаватели като нашите. Успех на всички през бъдещата учебна година!
Non nobis, Domine, non nobis
sed nomini tuo da gloriam.
Аватар
candice
В началото бе словото
Курс: трети

Мнение от candice »

Благодаря за изчерпателния отговор! :o
Литературата е симфония от думи, мисли, чувства и поуки!
axinora
Пишете, о, братя

Мнение от axinora »

и аз благодаря изключително много :D
Аватар
Shockwave
В началото бе словото

Мнение от Shockwave »

@Spacerunner, има истина в думите ти за преподавателите. Макар досега да съм изкарал само два семестъра, не мога да кажа нищо лошо за когото и да е от преждеспоменатите. :twisted:
You just lost the game. U jelly?
Аватар
Amellie
Постоянно присъствие

Мнение от Amellie »

Shockwave написа:@Spacerunner, има истина в думите ти за преподавателите. Макар досега да съм изкарал само два семестъра, не мога да кажа нищо лошо за когото и да е от преждеспоменатите. :twisted:

Подкрепям. Май само в нашата специалност си харесваме преподавателите. :wink: :D
като в затоплени легла,
Аватар
^Fairy^
В началото бе словото

Мнение от ^Fairy^ »

Здравейте:)Ще съм много благодарна,ако някой филолог сподели какви книжки и помагала,които ще са много полезни и можем да си ги вземем още сега,е добре да имат първокурсниците като мен . :roll: :P
Във всеки изрод дреме по един урод.
nellliii
Пишете, о, братя

Мнение от nellliii »

Всеки преподавател си има специални изисквания...най-вече петканова(по старобългарска литература) тя иска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО всеки да има нейна книжка и да я боготвори едва ли не...а честно да ти кажа вътре има само простотии и фантастика от всякъде! така че моя съвет е-не бързай...има книги които е добре да си вземеш(като учебника граматиката на П.Пашов,но за него Миланов по Филологически практикум ще ви каже) има и други които ти казват "вземете си засължително",а всъщност никаква работа не ти вършат.
Успех,зайче :wink:
Имам право да живея както си зная! Сметката ми Господ ще тегли на края! Угода няма никому макар да се старая! Среден пръст към всеки - това му е колая!
Публикувай отговор

Обратно към “ФСлФ”