СУ и ПУ - разлики и прилики

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Хаджи Коста
В началото бе словото
Обратна връзка:

СУ и ПУ - разлики и прилики

Мнение от Хаджи Коста »

Виждам, че има създадени теми за други университети като БСУ, ВТУ, ЮЗУ и УНСС. Да - СУ си е СУ! Казват, че софийските ВУЗ-ове са най-добрите в страната - разбира се - София е столицата. Когато обаче погледнеш преподавателския колектив на останалите университети виждаш странна прилика - немалка част от преподаващите в СУ пътуват до университетите в Пловдив, Бургас и други за да предават лекции. В крайна сметка ако си от Пловдив и региона защо да не запишеш ПУ, при условие, че ще ти предават същите доценти по определени дисциплини. Вие как мислите?
Аватар
Тодорът
Да живей словото
Специалност: Информационни системи
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: СУ и ПУ - разлики и прилики

Мнение от Тодорът »

според мен не преподават по същия начин както в СУ :)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Честно казано, проблемът е най-вече в местните кадри. Но и софийските преподаватели рядко си дават много зор в др. държавни унита. Част от софиянците пък са от БАн и не са преподавали....
Това само като насока на мислите... :wink:
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Като пловдивчанка бих се изсмяла яко на идеята да уча в ПУ, гледайки приятелките ми, които останаха там.
Като учила в СУ, се смея на всички, които искат да учат в СУ, вместо да пробват в чужбина.

АКо държите да останете в БГ, СУ е по-добрият вариант.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Идеята да напуснеш родителското тяло е достатъчен мотив за пловдивчани да учим в СУ... :lol:
Аватар
Nikince
Пишеща машина

Мнение от Nikince »

И аз адски много си обичам Пловдив....много ми е мило, когато се връщам там...НО съм съгласна с Крематори и Жокер ..... СУ си е СУ.... В ПУ повечето външни преподаватели гледат да отбият номера и нищо повече.
ГГФ РУЛЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Joker написа:Идеята да напуснеш родителското тяло е достатъчен мотив за пловдивчани да учим в СУ... :lol:
+1 :lol:
Пък и средният IQ на бъдещите ти колеги ще е доста по-висок...
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Не и от моя! :wink:
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Аз пък смятам, че е в зависимост от специалността. :) СУ си е СУ, и на мен ми е фаворит сред университетите, но ако исках да уча Транспортно строителство, Дизайн или Архитектура нямаше да се засиля към СУ :)

Специално за хуманитарните науки смятам СУ за фаворит, за Психологията харесвам НБУ, за Икономика - УНСС, за техническите науки - ТУ, спокойно мога да спомена ВТУ със специалността английски+японски, която е конкурентна на Японистиката в СУ и че са еднакво добри според мен. Мога да давам още много примери, но не намирам смисъл. Всеки университет според мен си има силни и слаби специалности ( добри и лоши преподаватели). Трудно мога да определя един университет като най-добър. Всичко си зависи от специалността и от преподавателите. :)
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Sanctus Espiritus
Драскач
Специалност: Индология

Мнение от Sanctus Espiritus »

Norwegian Wood написа:Пък и средният IQ на бъдещите ти колеги ще е доста по-висок...
Съмнително... :roll:

+ 1 за Crematory :)
"Freedom lies at the heart of my willingness to lose everything." Alanis Morissette
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

disputable,а?
Ще го обсъдим някой път;струва ми се,че точно тази тема не е много за форумна дискусия. :)
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Йеее! Пловдивска тема!
За мен разликата между ПУ и СУ е в престижа.
Иначе - да, зависи за коя специалност говорим, но що се касае до правото - определено е валидно (в случая СУ звучи по-така, но предполагам, че следването на двете места е еднакво трудно)
---
Ед: и най-важната разлика: iq-то на колегите
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мен ми е много интересно как дипломите по стопанско управление и маркетинг от ПУ се котират на запад от Цалапица...
Един приятел ми разправяше за свой бивш съученик,приет английска филология миналата година(предупреждавам,това звучи адски съмнително,но не се сдържах да го постна) - казали му в началото на годината до зимата да прочете книга на английски,поне 150 страници.И той прочел някаква за УорКрафт.И като го попитал за лекции,упражнения,он му казал,че по принцип не ходели много...
А че от факултет до факултет разлика бол - спор няма.Или? :roll:
Аватар
Nikince
Пишеща машина

Мнение от Nikince »

Моето мнение е .....че между СУ и ПУ няма прилики !!!!!

Въпреки..че и преподаватели от СУ дават лекции в ПУ....нивото там е покъртително.
Макар че съм от Пловдив...не мисля,че тук има университет, който заслужава внимание.
ГГФ РУЛЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Е,филиалът на ТУ не заслужава ли внимание?
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”