КСК 2008 - математика

Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
BeckhamStZ
В началото бе словото
Обратна връзка:

Re: КСК 2008 - математика

Мнение от BeckhamStZ »

абе я някой да ме светни за какво са тези кредити :D
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика
Курс: трети

Мнение от Kai »

За да завършиш :roll:
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

FMI написа:
Kai написа:Магда, ако се върне тази година, ще ви преподава чак втори семестър. Първи семестър Инфо са при Добрев по УП.
О нея я няма :) Супер. Не че познавам всички преподаватели и не че ги помня, а още по малко пък те мен, но от тези които познавам, по точно при които съм влизал, само тя не ми харесва :)
Ти наред ли си ? Магда доста добре си обесняваше нещата, всички са супер доволни от нея. А никой не ти държи на присъствието и не се заяждат за това, а Магда пуска всяка седмица по едни малки контролни по време на лекция и с тях контролни може да се освободиш от изпит, а и така следи горе долу кой е редовен и кой не. При нея имам 5-ца като крайна оценка, но съм отсъствал 2-3 пъти.

Едит: Свет - светнах те :D Всеки предмет в СУ, било то задължителен или изборен ти дава определен брой кредити (т.е. някакво число). И от СУ са го измислили, че трябва през 4-те години да си събрал 250-260 кредита - тях питай защо така са го измислили. Но по принцип това колко кредита дава една дисциплина се определя от авторитета на преподавателя, седмичния хорариум на дисциплината, трудността й и още показатели.. и така един вид от СУ гарантират, че или си много умен, ходейки на трудни дисциплини, или поне прекарваш повече време във факултета, посещавайки по-лесни, но много на брой предмети.
Изображение
За всякакви въпроси край специалност информатика:
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Мнение от FMI »

Е може да се е променила жената последните години. Щом е така, радвам се :) Но преди правеше проблеми. А за преподаването и не помня да съм имал забележки, за мен добре си преподаваше :) Тя не е виновна че повечето студенти гледаха тъпо :)
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
n@sko
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от n@sko »

Нали стана дума за седемте задачи, на които все още не е намерено решението им.
N vs NP или Проблем на Кук (формулиран през 1971г.).
Да допуснем, че се намирате в голяма компания и искате да се убедите, че там се намира Ваш познат. Ако Ви кажат, че той седи в ъгъла, то на Вас ще Ви бъде достатъчно за секунди, само с бърз поглед, да се убедите в истинността на информацията. В отсъстствие на тази информация ще Ви бъде нужно да минете през цялата стая, като преглеждате гостите.
По същия начин, ако някой Ви съобщи, че числото 13717421 би могло да се представи, като произведение на две по-малки числа, трудно бихте се убедили в истинността на информацията, но ако Ви се съобщи, че изходното число може да се разложи на множители 3607 и 3803, то това лесно се потвърждава като се провери с помощта на калкулатора.

Тези примери илюстрират общото явление: за решението на някои задачи често изразходваме повече време, от проверката за вярността на решението. Стивен Кук е формулирал проблема: може ли проверката за правилност на решенията на задачите да бъде по-дълга, от самото получаване на решенията, независимо от алгоритъма за проверка.
Този проблем се явява един от нерешените проблеми на логиката и информатиката. Неговото решение би могло да бъде революционно като промени основите на криптографията, използвана при изпращането и съхранението на данни.

Забележка: Това е мой превод и е възможно да съм допуснал грешки.
Преводът е от руски и е от сайта: http://rc.nsu.ru/text/news/Physics/093.html

В момента работя по "Хипотезата на Риман" - човек като се занимава с математика как бързо си минава деня само... :)
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

А, това ли било...ей сега се събираме на по бира..или хмм...не - водка и всичко с подобен градус, идва ни музата след 3-тата чашка и го решаваме този проблем :)
Изображение
Аватар
n@sko
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от n@sko »

J`E`K`O написа:А, това ли било...ей сега се събираме на по бира..или хмм...не - водка и всичко с подобен градус, идва ни музата след 3-тата чашка и го решаваме този проблем :)
Е, ако ставаше с водката или бирата, всички пияници щяха да са го решили ;)
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

n@sko написа:
J`E`K`O написа:А, това ли било...ей сега се събираме на по бира..или хмм...не - водка и всичко с подобен градус, идва ни музата след 3-тата чашка и го решаваме този проблем :)
Е, ако ставаше с водката или бирата, всички пияници щяха да са го решили ;)
Те са го решили..ама кой пияница ти се интересува от математика и знае, че за това, дето им се върти в главата (а не около главата - стаята в повечето случаи) ще им донесе някой друг долар :D

Edit: Хмм но според една друга дефиниция всеки математик е пияница. От тук стигаме до противоречие, значи моята хипотеза за бирата и водката не е вярна :(
Изображение
Аватар
quanchi
Писаружяк
Специалност: Информационни системи

Мнение от quanchi »

Според мен "Уравнения Навье-Стокса" си е направо невъзможно- с функция да се намери дали лодката ще попадне във вълни или пък самолетът в турболенция :bounce: Едва ли не-направете функция,с която да контролирате неконтролируемото :mrgreen:
Аватар
n@sko
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от n@sko »

Ако се създаде някога такава функция, то тя ще има един куп променливи, като например за сила на вятъра (въздушни течения), атмосферно налягане, височина на летене(или на платното), дължина на лодката (или самолета), скорост на плаване (или на летене) и още сумати константи, т.е. коефициенти: коефициент на триене, g=9,8 и още мн. други...
Макар че не съм чел специално за това уравнение нищо досега и нямам мн познания до къде е стигнато. Те преди малко го открих това руско сайтче и не съм го прочел цялото...
Аватар
n@sko
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от n@sko »

Флуидите на Навие-Стокс - егати чудото - все едно чета на китайски: Ето какво открих на последната страница от този линк: http://www.phys.uni-sofia.bg/~vpopov/le ... h58-62.pdf
Има ли желаещи да ми го обяснят :shock: :lol: :lol: :lol:
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

n@sko написа: Има ли желаещи да ми го обяснят :shock: :lol: :lol: :lol:
Може би някой студент по физика. Механиката обаче е много готина, нали?
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика

Мнение от FMI »

Превода ти е супер но засега ще го пропусна точно този проблем. Някой може ли да преведе останалите :)
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
null-byte
Пишете, о, братя

Мнение от null-byte »

FMI написа:Превода ти е супер но засега ще го пропусна точно този проблем. Някой може ли да преведе останалите :)
Да се обзаложим че и другите ще ги пропуснеш :roll: ...
Но важното е хъс да има :wink:
0x00000000
Аватар
n@sko
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от n@sko »

Ето ти за "Хипотеза на Риман"
Хипотеза на Риман - простите числа са разпределени максимално равномерно.

Някои цели числа не могат да бъдат представени като произведение на две по-малки числа, например 2,3,5,7,11,13,17,19,23,29,31,37,41,43,47,53,59,61,67,71,73,79,83,89,97,101 и т.н. Тези числа се наричат прости и те играят важна раля в математиката и нейното приложение. Разпределението на простите числа сред всички естествени числа не се подчинява на някакви закономерности, но немският математик Риман (1826-1866) изказал хипотеза, досега нито отхвърлена, нито доказана(но повечето математици я приемат за вярна), че всички нетривиални нули на дзета функцията лежат на права линия. До днешния ден са проверени първите 1 500 000 000 решения.

Тук имах доста непознати думи и затова 2 изречения не съм ги превел.
Ето още инфо от мен: Всяко едно естествено число може да се представи чрез произведението на прости числа - пример 23244 = (2^2)*3*13*149
Ето и линк за дзета функцията(на БГ): http://bg.wikipedia.org/wiki/%CE%96-%D1 ... 0%B8%D1%8F
Заключено

Обратно към “КСК 2008-2009”