Университетът или Специалността?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Re: Университетът или Специалността?

Мнение от G__ »

Да.
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

макар да не съм кандидат правист (а филолог) мога да кажа, че действително много обяви за работа включват изискване да имаш димлома от определен университет (СУ винаги е най-отпред). що се отнася до избора СУ-УНСС аз при всички възможни обстоятелства бих избрала СУ. най-малкото завърших най-старото училище в Русе (мисля, че се води 2 или 3 по възраст действащо училище в страната) и не бих заменила 120 години традиция за 1 за мен доста съмнителен университет. вярно е, че вероятно част от преподавателския състав преподава и в двата унверситета, но това не означава, че е все едно къде учиш. в моя случай аз кандидатствах и в Търново, но София винаги е по-добрия избор най-малко заради Народна библиотека :D
за допълнение ще кажа, че познавам 1 от изпитващите тази година на държавните изпити на правистите. и "о,изненада!" според нея най-добри знания и подготовка след студентите на СУ са показали тези от Русенския университет. и тя беше леко изненадана, но мога да кажа, че тук доста добре си се справят. така че ако ще е право - СУ или ВТУ (заради авторитета, който все още има).не че не може да го завършиш и другаде, но все пак класиката си е класика.... това е мнение на 1 филолог.
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото
Специалност: Психология
Курс: трети

Мнение от ShadeOfShane »

Хаджи Коста , УНСС да изпреварят СУ в специалност право ?!? Това дори да си го помислиш е абсурдно !
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
Аватар
Weirdy
В началото бе словото

Мнение от Weirdy »

Тогава какво да правят хората, на които, примерно, балът не им е стигнал да запишат право в СУ и са учили в друг университет - да се самоубият ли, за да изчистят местата за само квалифицираните юристи, водещи се за най-добрите от СУ?
Имам един важен въпрос - ако примерно се запишеш в даден университет и след една година решиш да кандидатстваш в друг и те приемат, можеш ли да си вземеш дипломата и да прекратиш образованието си в първия, за да продължиш във втория?
Последно промяна от Weirdy на 03 Авг 2008, 22:09, променено общо 1 път.
Аватар
Weirdy
В началото бе словото

Мнение от Weirdy »

G__, Сигурен ли си? От къде имаш тази информация, че само от МО можеш да се прехвърлиш право след първата година, а от други специалности - не?
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

http://www.uni-sofia.bg/students+bg/pra ... c08-09.pdf
Някъде надолу го пише за ЮФ.
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

Тогава какво да правят хората, на които, примерно, балът не им е стигнал да запишат право в СУ и са учили в друг университет - да се самоубият ли, за да изчистят местата за само квалифицираните юристи, водещи се за най-добрите от СУ?
не става въпрос за това. има изпити- те са гадни и аз не отричам, че човек винаги може да не постигне пълния си потенциал на 1 изпит. но затова са и създадени те - за да отсяват. навярно понякога пресяват неправилно. ако човек наистина иска да учи нещо, то той може да прави това където и да е. става въпрос, че за всяко нещо има нещо, което аз ще нарека "най-добрите условия". та за правото те са такива - скъсваш си задника от учене и завършваш право в СУ. това е най-доброто. но ако то не може да бъде постигнато - както знаем във физиката идеални условия невинаги съществуват и ние често си служим с този условен термин - то, влизаш, където са те приели тази година - догодина се прехвърляш или кандидатстваш наново. ако силите не ти стигат - учиш където можеш и полагаш всички училия да успееш. познавам кадърни хора, които са успели ВЪПРЕКИ, че са завършели отвратителни специалности. въпросът в момента се състои в това, че никой не съди хората, учещи в други университети, просто съществуват ОБЕКТИВНИ предпоставки 1 човек завършил право в СУ да оцелее по-лесно.
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

Просто 20 факултета в страната, които бълват юристи са прекалено много за България. :lol: Един е достатъчен. :bounce:
Аватар
tifani
В началото бе словото

Мнение от tifani »

G__ написа:От тая година право може да се прехвърлиш само от МО.
Това НЕ Е ВЯРНО!!! Линкът, който си пуснал е за придобиване на Втора специалност. Не става въпрос за преместване. Намерих същия документ за учебната 2007/2008г. и там пишеше абсолютно същото, т.е наистина не става дума за преместване, защото тази година са се преместили Право не само от ЮФ, но и от другите факултети. Ето и линк за по-достоверно : http://www.uni-sofia.bg/students+bg/pra ... c07-08.doc
Хаджи Коста
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Хаджи Коста »

ShadeOfShane написа:Хаджи Коста , УНСС да изпреварят СУ в специалност право ?!? Това дори да си го помислиш е абсурдно !
Всъщност от мненията които споделяте и след като се позадълбочих по въпроса разбирам, че правото в СУ наистина е най-доброто в България. Но личното ми мнение е, че щом си приет право в УНСС, а в ЮФ на СУ няма да го бъде, то най-правилно за мен е да се запишеш в Утре Носете Съответната Сума. 8)
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Специалността!Ако ще да е някакъв забутан университет, ако там се преподава по най-добрият начин това, което искам да уча, ще го запиша там :) В крайна сметка искам да научвам, а не да имам диплома от определен университет. :)
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

tifani написа:
Това НЕ Е ВЯРНО!!! Линкът, който си пуснал е за придобиване на Втора специалност. Не става въпрос за преместване. Намерих същия документ за учебната 2007/2008г. и там пишеше абсолютно същото, т.е наистина не става дума за преместване, защото тази година са се преместили Право не само от ЮФ, но и от другите факултети. Ето и линк за по-достоверно : http://www.uni-sofia.bg/students+bg/pra ... c07-08.doc
Линкът, който съм пуснал е за придобиване на втора или НОВА специалност (чети по-внимателно). Отделно, че и в твоя линк пише че :
2. Специалност – “Право”
Студентите от специалност “Международни отношения” могат да придобият втора или
нова специалност “Право” при успешно положен конкурсен изпит по български език и
литература и отличен успех от І и ІІ курс.
Студентите от други факултети нямат право да придобиват втора или нова
специалност “Право”.
Аватар
charming
Драскач
Курс: завършил

Мнение от charming »

на въпроса на темата на твое място бих записала УНСС -специалността е по- важна . Не се колебай при такива решения.обмисли крайните резултати.няма смисъл да учиш нещо ,което не ти е мечтата при положение ,че си имала този шанс.успеххх! :P
Нека първо да живеем,а после да философстваме

http://music-bg.eu/forums/viewtopic.php?t=18943
Аватар
tifani
В началото бе словото

Мнение от tifani »

G__ написа:
tifani написа:
Линкът, който съм пуснал е за придобиване на втора или НОВА специалност (чети по-внимателно). Отделно, че и в твоя линк пише че :
2. Специалност – “Право”
Студентите от специалност “Международни отношения” могат да придобият втора или
нова специалност “Право” при успешно положен конкурсен изпит по български език и
литература и отличен успех от І и ІІ курс.
Студентите от други факултети нямат право да придобиват втора или нова
специалност “Право”.
Ами в моя линк пише точно същото като в твоя, само че от миналата година !!! Ти каво си мислиш, че тази година никой не се е преместил Право ли? Пак ти кзвам, че "придобиване на ВТОРА ИЛИ НОВА СПЕЦИАЛНОСТ е различно от ПРЕМЕСТВАНЕ. Я някой модератор да си даде вещото мнение.
shtipliiska
В началото бе словото

Мнение от shtipliiska »

Съжалявам. Май въпросът ми не е за тази тема, но ми е трудно да се ориентирам. Имам една дилема в моментта по отношение на Университетите и затова искам да попитам следното: при положение, че ме приемат в СУ философия, мога ли да се прехвърля психология? Също така какво се изисква за да се прехвърлиш и кога можеш, да се прехвърлиш? След първата година или след първият семестър? Още веднъж се извинявам, че пиша в тази тема.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”