Бургаски свободен университет ?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Lady_Croft
В началото бе словото

Re: Бургаски свободен университет ?

Мнение от Lady_Croft »

Понеже имам някакъв, макар и не особено близък, поглед върху нивото на БСУ, ще вметна и аз нещо по темата.
БСУ беше ВУЗ с добро реноме преди няколко години. И нивото си беше ниво - потвърждават го немалко познати, които са не също толкова кадърни кадърни като колегите ни от СУ, с не по-малък умствен капацитет, голяма част от тях в момента успешно реализирани в сферата, към която са се насочили с придобитите от следването познания и квалификация.
БСУ днес, според моето скромно мнение, е малко по-различна картинка. Сякаш колкото по-високи станаха таксите и по-лъскава - красивата фасада на новата сграда, толкова по-оскъдно внимание се отделя на основното предназначение на учебното заведение, а именно - подготвянето на качествени кадри. Не мога да кажа как стоят нещата във всички специалности, които университетът предлага, но мога да споделя опита си за правото. И понеже не искам мнението ми да се превръща в нападка, да го оформя така - трябва да си много мотивиран, надъхан, обичащ специалността си и жаден за познания, за да излезеш след петте години със самоувствие и съответстващото му покритие, че ни си си търкал подметките до прекрасната постройка и обратно за този, дето клати дърветата. Е, пак прозвуча малко неприятно, но все пак - лично мнение, няма как да го цензурирам повече.
Що се отнася до влизането в БСУ, както и в частните ВУЗ по принцип - ами не, наистина не е трудно. Преди 2 години, когато аз кандидатствах, изпит по български език (да, не по литература, а по български език + есе) и по история можеше да се държи на 4 различни дати, като няма ограничение в явяването, т.е. имаш минимум по 4 шанса и трябва да си откровен малоумник или страхотен Марко Тотев, за да не успееш поне в един от случаите, и то, ако вкараш метода с тотото :) Темите по история няма какво да ги коментирам, там поне формулировките са сходни и няма кой знае каква разлика с другите висши учебни заведения, но за теста по български език - е, ако все пак си влизал на 1/5 от часовете по родно слово в гимназията и си прочел нещо различно от комикс през живота си, ще го вземеш. Без проблем. Така че влизането наистина не е трудност за човек със средно интелектуално равнище и добро психическо здраве :)
В защита на унито все пак трябва да изложа доводите на познатите си, учащи там, които твърдят, че влизането е лесно, но излизането далеч не било толкова. От големи в началото курсове се дипломирали малки групички от хора, които действително имали капацитета и желанието да научат нещо. Не знам, може би наистина е така. Имам потвърждение на тези теза, пак от специалност право, но смятам, че е твърде оскъден източник, за да коментирам и всички останали.
И в крайна сметка - дали ще излезеш качествен кадър не зависи само от университета, който си завършил. Дълбоко вярвам, че поне половината от това, което излизаш на трудовия пазар, се дължи не на лекциите, които са ти чели, или на таксите, които си плащал. Дължи се на самия теб.
"За да се възкачиш до Бога, трябва да слезеш в самия себе си".
Виктор Юго
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Ще се съгласите, че СУ си е СУ в крайна сметка. Нямам нищо против БСУ - даже напротив - маршрутката ми спира срещу него, на улицата между старото ми даскало и даскалото на сестра ми, яка сграда, имам приятели дето учат там и са ДОВОЛНИ... нямам какво лошо да кажа за него, освен може би началния старт, както Димаж спомена - тънкия момент, е че по различни начини гледат диплома по Право от Су и такава от Бсу... инак да си учех тук и да си гледам кефа...

Мисля, си че БСУ е добра алтернатива, стига да имате парите, защото е свободен университет все пак... но качеството не мога да сравня, не съм учил там...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
loko_mz
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от loko_mz »

Аз съм ходила в този университет - на пуканка е, новичка сграда - на 2-3 години. Таксите им са доста високи и да ви кажа честно парите играят повече, отколкото знанията. Имам приятелка, която учи маркетинг там и все пак казва, че се иска доста от тях. Т.е. освен, че искат пари може би трябва и да се поучва :)
Life is my best friend! Wisdom is my right hand! Power is my left one!
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

БСУ... ако не друго имат хубава сграда. И е близо до плажа :lol:
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

loko_mz написа: на пуканка е
Това някакъв мездренски лаф ли е,или аз просто не схващам какво искаш да кажеш? :)
Има ли нещо общо с пуканки?Или си искала да напишеш "луканка",но се е получило с "п" отпред?
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
moura
В началото бе словото

Мнение от moura »

БСУ - на 10 минути от вкъщи ;)
Ако е до сградата, готина е, вътре е приятно. Ама за едната сграда,и на НБУ не е лоша ,пък според мен е и по-добър университет.Иначе, "само правото става" -и това не е само мое лично мнение. Друго, в Бургас е приятно.Дори доста приятно ;)
Аватар
loko_mz
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от loko_mz »

Много смешно :) На пуканка значи, че сградата е много хубава, чиста и нова :) И не мисля, че е мездренски лаф :)
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Мнение от kandidatstvasht »

Ама май си е баш мездренски :lol:
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Може да е от Краводер - селото на рапъра Бичето. :wink:
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Бавария написа:Моето мнение е -
Аха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха
и при мен тъй
---
една от малкото причини, поради която си струва някой да учи в Бургаския, е перспективата да се прехвърли в смислен ВУЗ.
не, честно: идея си нямам какво е качеството на образованието, обаче тия са станали нарицателни в народния фолклор. Бургаския свободен :shock:
Иначе е хотел *****
Може пък да ги бива, кой знае...аз поне не бих се пробвал там :wink:
---
kandidatstvasht написа:Ама май си е баш мездренски :lol:
:lol:
Аватар
loko_mz
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от loko_mz »

Мездренски, немездренски - върши работа. Докато не идеш и сам не видиш как е, не можеш да знаеш :)
Аватар
VaLeNTinKa
В началото бе словото

Мнение от VaLeNTinKa »

Останала съм с впечатлението, че там отиват да учат тези, които нямат шанс за никъде другаде. А и когато си търсиш работа, като разберат, че си завършил свободния, веднага спират да гледат сериозно на теб. Плюс това майка ми ми беше споменала нещо за изтекла легитимност на сертификата им, не знам до колко е вярно :roll:
Имам един приятел, който учи там и много го хвали, ама това е защото него малко го мързи да учи :albino:
Повечето от сенките в този живот са причинени от това, че сме застанали пред своите собствени слънчеви лъчи...

http://www.myspace.com/valentinka90
Аватар
mina
От дъжд на вятър

Мнение от mina »

VaLeNTinKa написа:Останала съм с впечатлението, че там отиват да учат тези, които нямат шанс за никъде другаде. А и когато си търсиш работа, като разберат, че си завършил свободния, веднага спират да гледат сериозно на теб. Плюс това майка ми ми беше споменала нещо за изтекла легитимност на сертификата им, не знам до колко е вярно :roll:
Имам един приятел, който учи там и много го хвали, ама това е защото него малко го мързи да учи :albino:
Много правилно си останала с това впечатление :thumbleft: Без да обиждам никой, но там 90% от "студентите" са утайката на обществото! Точно хора, които никъде другаде не са приети, отиват там. Аз като им гледах миналата година списъците с резултати от СТОП - теста направо останах потресена: Ахмет, Мехмед, Мюмюн, Сали, Али, Веждан, Осман и още 1000 като тях, които хал хабер си нямат от български език, са приети с ... 2.50!!! Ама к'во му пука на университета, че приема неграмотници - важното е да си цакат таксичката и всичко ще е ОК... А относно изпитите - взимат се с пари. В зависимост от сериозността на изпита, таксите варират между 50 и 150 лева. Ако сте красива студентка, може да минете и само със свирка (с извинение). А, и още нещо исках да кажа... Във вестник "Ало, Бургас" (вестник за обяви) почти на всяка обява за работа, в края пише: (без студенти от БСУ). Сами си правете изводите ... :|

ПС - Разбира се онези 10% (даже по-малко), които са отишли с нагласата да учат там, все пак успяват, но много трудно.
Аватар
NiksY
В началото бе словото

Мнение от NiksY »

Единственото хубаво нещо на БСУ е, че е в Бургас. И дотам.
Аватар
Versus
В началото бе словото

Мнение от Versus »

Здравейте на всички! :)
Прочетох цялата тема, но не видях един да изказва свое, лично мнение. Един приятел каза, че ... еди какво си!!! Но това не винаги е надеждно! В Бургаски Свободен Университет нещата стоят другояче. Аз самата уча в този университет, специалност PR. В началото на първата година групите бяха 4, после 3, сега 2, като завършим ще завършим само тези, които са искали да получат образование. Казвам ви личното си мнение, както и това на колегите си! Няма значение в кой университет учите, ако самите вие не желаете да се образовате! Както се казва - "На сила хубост не става!" Аз кандитатствах САМО в БСУ, САМО една специалност, приеха ме и започнах да УЧА, както трябва. Преди това завърших езикова гимназия с отличие!!! С чиста съвест мога да кажа, че до сега НЕ съм ПЛАЩАЛА и НЕ съм правила СВИРКИ, за да си взема изпитите! За да се вземе стипендия трябва успех над 5,50 и извън училищна дейност!!! Имаме преподаватели специализирали в Кембридж, в Русия - Московски университет, в Германия, САЩ, Холандия и това са само в моята специалност!!! :shock: Университета има 6 годишна акредитация (максималният срок), регламентирана от Закона за висшето образование. Университета има богат социален и културен живот! Всяка година, всеки факултет се събира на коктейл, където студентите имат възможност, да се запознаят с много от бизнесмените, от региона. Също и с действащи журналисти от масмедийте. Това дава възможност, за изграждане на положителни връзки м/у бъдещите специалисти и потенциалните им работодатели! Ходила съм и е доста интересно. Материалната база е невероятна, не говорим само за фасадата на сградата. Компютърните зали са оборудвани с последните новости, има радио, издава се вестник, има и театрално ателие, където студентите на БСУ могат да се изявят и като актьори! Доволна съм от преподавателите и отношението, което се изгражда м/у нас, от самото преподаване и знанията, които получавам!
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”