КСК 2008 - математика
Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo
- quanchi
- Писаружяк
- Специалност: Информационни системи
- Курс: първи
Re: КСК 2008 - математика
Картинките ги бях срещал,но 5 и 7

Дообяд си стоя пред компютъра, а след това с приятелката, защото и без това и досаждам нон-стоп с тия класирания, но да, остана още съвсем малко до ГОЛЕМИЯ ИЗБОРJ`E`K`O написа:хаха някои от картинките ги бях виждал. А тези американци ще ме убият. find x - много буквално разбрал условиетоИ това с гадния корен със сумите и интегралите...много се омотал човека и ..хаха.
А до 5-ти не остана много време. Днес и утре, вдругиден излизат. Времето е хубаво, излезте на кафе или разходка с някой приятел/ка, помотайте се малко из града, хапнете някъде и денят ще е минал. Вечерта е леснаИ за утре все ще изникне нещо и готово - дойде заветният вторник.
- Kai
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Информатика
- Курс: трети
XML, UML, HTML, ASP, .Net и т.н. ги има като изборни, даже някои и по 2-3 различни изборни. Само за баш УП и ООП с Java и C++ ги няма като изборни, но има практикумите като изобрни, така че ти можеш да си четеш сам и да ходиш на практикум.
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
- J`E`K`O
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Aаа тук може да поспорим - има си ООП с Джава, зимния семестър на втори курс го изкарах азKai написа:XML, UML, HTML, ASP, .Net и т.н. ги има като изборни, даже някои и по 2-3 различни изборни. Само за баш УП и ООП с Java и C++ ги няма като изборни, но има практикумите като изобрни, така че ти можеш да си четеш сам и да ходиш на практикум.
Повечето забавни картинки ги знаех, включително и "find x" - като бях на изпитите Мат1 и Мат2 се сещах именно за това - в условията винаги пишеше "намерете дължината на х", така че не може да се решават по "краткия" начин.
Четох в предишните постове, че се споменаваше за седемте задачи за решенията, на които се дават по милионче доларчета... Не знам почти нищо за споменатите проблеми, теории и хипотези, а пък и не можах да намеря нещо на български в интернет. Ако някой има някакви познания, нека ги сподели. N vs NP мисля че е нерешимо. Как ли трябва да се докаже това...? Да знаете, че като понауча малко висшата математика ще се хвана да разреша някой от проблемите, не се предавам лесно
Аз сега за да убия времето и досадното чакане си гледам сериалчето "Криминални уравнения" или "NUMB3RS" на английски. Има доста интересни неща относно приложението на математиката във всекидневния ни живот.
Четох в предишните постове, че се споменаваше за седемте задачи за решенията, на които се дават по милионче доларчета... Не знам почти нищо за споменатите проблеми, теории и хипотези, а пък и не можах да намеря нещо на български в интернет. Ако някой има някакви познания, нека ги сподели. N vs NP мисля че е нерешимо. Как ли трябва да се докаже това...? Да знаете, че като понауча малко висшата математика ще се хвана да разреша някой от проблемите, не се предавам лесно
Аз сега за да убия времето и досадното чакане си гледам сериалчето "Криминални уравнения" или "NUMB3RS" на английски. Има доста интересни неща относно приложението на математиката във всекидневния ни живот.
- Kai
- Форумозавър Рекс
Awww, сладури. Като ви гледам такива ентусиасти (нищо лично) ме избива на смях. Но все пак - най-искрени пожелания за успех на тия дето искат да ги решат Нерешаемите задачи.
- FMI
- Плиний Стари
- Специалност: Приложна математика
- Адрес в галерията на СУ: 3
А може пък да обединим сили с пича. Все пак един милион е предостатъчен и за двама
Пък и за повече ще стигне, но до сега сме само двама, поне тук
Та ако може да споделите N vs NP какво значи. В смисъл че за да кажеш че го смяташ за нерешимо значи поне си рабрал условието 
А колкото до излизането. Аз никога не излизам в тази жега. Сибирската зима не ме плаши толкова колкото тази жега... Само като се скрие слънцето мога да си позволя лукса да излизам... Очите болят, кръв от носа шурти, пък и ми идва да си сваля кожата, а няма как... Друго си е студа, просто се обличаш и решаваш проблема
Единственото за което става това време е да се препичах на плажа, ама ми е далечко морето, а тука по софия искат вход да им плащам, а дори пясък си нямат
Освен да се пека на балкона, но то пък там слънце огрява само от 9 до 10 сутринта
На ъгълче съм
Пък и говорят че вече слънцето наистина започва да става опасно и то за всички хора... Май след няколко десетилетия никой няма да може да си позволи лукса да излиза денем... Цяло лято с плажно масло ще ходят на работа хората... Или под земята
То не че зимата слънцето е по малко опасно от тази гледна точка...
А колкото до излизането. Аз никога не излизам в тази жега. Сибирската зима не ме плаши толкова колкото тази жега... Само като се скрие слънцето мога да си позволя лукса да излизам... Очите болят, кръв от носа шурти, пък и ми идва да си сваля кожата, а няма как... Друго си е студа, просто се обличаш и решаваш проблема
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !
Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
Мен къде ме забравяш. Аз съм обаче за по-математическите проблеми. Този е за вас компютърджиите. Въпросът е дали, ако компютърът може да потвърди дадени решения на определени проблеми за кратко време (полиномно време), то той може и да намери тези решения за кратко време. Аз по този начин разбирам проблема.FMI написа:А може пък да обединим сили с пича. Все пак един милион е предостатъчен и за двамаПък и за повече ще стигне, но до сега сме само двама, поне тук
Та ако може да споделите N vs NP какво значи. В смисъл че за да кажеш че го смяташ за нерешимо значи поне си рабрал условието
![]()
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
- shayne
- Вазов
- Обратна връзка:
Всичко, което знам за тези проблеми е от wikipedia и от сайта на Clay Mathematics Institute. То не може да се каже и че знам нещо за тях, защото и представа си нямам от нещата, за които се пита в тях. Много се радвам обаче, че откриха доказателството на теоремата на Ферма, което явно също след време ще разбера.n@sko написа: Четох в предишните постове, че се споменаваше за седемте задачи за решенията, на които се дават по милионче доларчета... Не знам почти нищо за споменатите проблеми, теории и хипотези, а пък и не можах да намеря нещо на български в интернет. Ако някой има някакви познания, нека ги сподели. N vs NP мисля че е нерешимо. Как ли трябва да се докаже това...? Да знаете, че като понауча малко висшата математика ще се хвана да разреша някой от проблемите, не се предавам лесно
Относно NUMB3RS и аз съм му фен, но не ми харесва българското заглавие на сериала. Не е толкова сложно да го преведат правилно.
Цветелин Биков
- D&D
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Аз пък се чудя, какво смешно може да имаKai написа:Awww, сладури. Като ви гледам такива ентусиасти (нищо лично) ме избива на смях. Но все пак - най-искрени пожелания за успех на тия дето искат да ги решат Нерешаемите задачи.
в едни задачи

Недостойно живее онзи,който пречи на другите да живеят.
- Kai
- Форумозавър Рекс
Не в задачите - те са си супер - никой до сега не е успял да ги реши. Просто се радвам на младото поколение, което с такъв хъс е тръгнало да покорява математиката.D&D написа:Аз пък се чудя, какво смешно може да имаKai написа:Awww, сладури. Като ви гледам такива ентусиасти (нищо лично) ме избива на смях. Но все пак - най-искрени пожелания за успех на тия дето искат да ги решат Нерешаемите задачи.
в едни задачи
- shayne
- Вазов
- Обратна връзка:
За решаването на подобен проблем са нужни доста години. Добрите математици посвещават цялата си академична кариера в търсене на дадено доказателство. Така че и ние от раничко да си изберем по едно проблемче и да имаме време да го измислим за 20-30 години.
Цветелин Биков
- FMI
- Плиний Стари
Е 6 от 7 са ни оставили, а за сега сме само 3-ма, по два на човек, тъкмо имаме по още поне 50-тина години живот, та направо може и всичките да опраскаме 
- FMI
- Плиний Стари
Само нещо не ми е много оферта да го чакам 20-30 години първия милион
5 години за да се изуча и да речем още толкова за да реша нещо трябва да стигат. Дори са много, ако не ми стигне толкова време не съм сигурен дали има смисъл да се опитвам повече, а и да не забравяме че винаги някой може да те изпревари точно на финала 
- shayne
- Вазов
- Обратна връзка:
По принцип математиците, които работят по даден проблем се знаят един друг, така че те работят най-често заедно. А и в повечето случаи това не се прави заради парите, а за престижа. Вземете Перелман. Той е доказал единият от проблемите, но тъй като е решил да не спазва всички правила и изисквания по отношение на присъждането на парите, той не е получил милиона. Както казах той е награден с Fields Medal и е пърият в историята, който отказва да го приеме. За него е дотатъчно това, което е постигнал. И сега си живее човека в един беден квартал в Санкт Петербург с майка си и мрази да говори за математика с когото и да било.FMI написа: Дори са много, ако не ми стигне толкова време не съм сигурен дали има смисъл да се опитвам повече, а и да не забравяме че винаги някой може да те изпревари точно на финала
Цветелин Биков