Университетът или Специалността?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: Университетът или Специалността?
Аз разбрах следното -
тя сега записва първа година, нещо си там и пита дали може да се премести.
Отговор - ако имаш на изпит по история и литература нещо различно от 2
и оценката ти от завършване на първи курс е над 5.50 - можеш
тя сега записва първа година, нещо си там и пита дали може да се премести.
Отговор - ако имаш на изпит по история и литература нещо различно от 2
и оценката ти от завършване на първи курс е над 5.50 - можеш
Don't look back, 'cause you know what you might see
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
- tifani
- В началото бе словото
Здравей
Моето положение не е точно същото като твоето, но мога да го нарека сходно. Значи, ще ти разкажа как стоят нещата с мен. Аз се готвих с История и с Английски език за СУ като се навивах сигурно още от 10 клас, че искам Международни отношения или Европеистика. 3 месеца преди изпитите установих, че най - голямата ми мечта е да уча Право в СУ. Но сама разбираш, че да седна за 3 месеца да науча всички теми по Лиература нямаше как да стане. И така в СУ се явих на Историята и изкарах 5.88, а по Английски нищо не направих. И сега с тази оценка по История със сигурност ще ме приемат 3-то ми желание Политология. В УНСС кандидатствах Право, защото там е тест и без изобщо да съм се готвила искарах супер висока оценка и по история също. Там са ме приели 1-во желание - Право. В НБУ също съм приета Право. Но аз другата седмица отивам и се записвам Политология в СУ и смятам да почна да уча теми теми по Литераура и догодина да се явя на изпита и да се преместя Право, защото искам ако някога завърша Право - то да е в най - добрия университет в България. Не мисля,че има място, в което да ти предложат нещо - по -добро от ЮФ на СУ
Но разбира се това си е мое мнение. Ти сама трябва да си решиш къде да учиш. А за да се прехвърлиш Право на теб ти е нужно само да изкараш успех от първата година 5.50. Ето линк, да разгледаш точно как стоят нещата с преместването http://www.uni-sofia.bg/students+bg/pra ... v07-08.doc . Желая ти успех

- Kai
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Информатика
Оййй, като го каза това "само 5.50"...
Хора, не се заблуждавайте, че университета е като в училище. Много трудно се изкарва успех над 5.50, а още повече ако планираш да учиш и теми по литература. Да не ви излезнат криви сметките и после да си биети главите в стените, че нито сте успели да се прехвърлите, нито сте си взели изпитите.
Хора, не се заблуждавайте, че университета е като в училище. Много трудно се изкарва успех над 5.50, а още повече ако планираш да учиш и теми по литература. Да не ви излезнат криви сметките и после да си биети главите в стените, че нито сте успели да се прехвърлите, нито сте си взели изпитите.
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Е, да като не се учи - 5.50 е трудно,
но с нормално учене, не е недостижимо.
- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
В ФМИ с нормално учене най-много 3.00.Бавария написа:Е, да като не се учи - 5.50 е трудно,
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Член на Академически съвет на СУ
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ами учете тогава ненормално.
- tifani
- В началото бе словото
Никой не е казал, че е лесно. Но не е и НЕвъзможно все пак. Една моя приятелка учи Балканистика в СУ и вече 2-ра година успехът и е 6.00
- Nikince
- Пишеща машина
Здравей,
прочетох мнения, че ако не си в ЮФ, не може да се прехвърлиш право...не е така. ВЪЗМОЖНО Е !
Всяка година, всеки един факултет в Университета, отпуска бройки вътрешен междуфакултетен прием. Т.е ...от ЮФ казват... примерно...от Исторически..ще вземем 5 човека...от Философски - 3ма и така... Тоест имаш абсолютно реалната възможност да учиш догодина право.
От теб се иска само :
1. Успешно положени КСК изпити ...в случая по история и литература
2. Взети всички изпити от 1вата година... т.е ...да нямаш поправка за септември...
3. Успех над 5.50
Не е мн трудно..тази процедура я минават редица хора в Университета...ежегодно
Успех!
прочетох мнения, че ако не си в ЮФ, не може да се прехвърлиш право...не е така. ВЪЗМОЖНО Е !
Всяка година, всеки един факултет в Университета, отпуска бройки вътрешен междуфакултетен прием. Т.е ...от ЮФ казват... примерно...от Исторически..ще вземем 5 човека...от Философски - 3ма и така... Тоест имаш абсолютно реалната възможност да учиш догодина право.
От теб се иска само :
1. Успешно положени КСК изпити ...в случая по история и литература
2. Взети всички изпити от 1вата година... т.е ...да нямаш поправка за септември...
3. Успех над 5.50
Не е мн трудно..тази процедура я минават редица хора в Университета...ежегодно
Успех!
ГГФ РУЛЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ
Благодаря ви за мненията и съветите, макар че се чувствам също толкова разколебана както преди, но като че ли ще трябва да заложа на сигурното и да запиша право в УНСС, за съжаление. Нямам нищо против УНСС, но просто там не го почувствах като моето място, тъй като средата също е много важна и не знам дали ще намеря "сродни души"
А и не съм сигурна дали ще успея да изкарам среден успех над 5,50 в СУ при положение ако съм в специалност, която се учи математика или статистика или някакви други изчисления(а аз не съм много добре с математиката-една от причините да искам да уча право, просто не я харесвам -да не се засягат математиците)
Преподавателката, която ме готвеше за изпита по история ме кара да запиша в СУ и да се прехвърля след това в право(тя много вярва и се надява на мен или поне надяваше не знам вече и аз). Тя е учила в ИФ на СУ и е имала възможност да се прехвърли право с успех над 5,50 е била, но не го е направила, защото не е искал да учи това.
До последно явно ще се чудя, но се надявам само да направя правилния избор накрая и да не съжалявам. А колко много исках да уча в ЮФ... Явно аз съм за пример как мечтите се разбиват пред очите ти и как целия свят започва да губи смисъл... Дано не звучи, че драматизирам прекалено силно, но нали беше "...пътят е страшен, но славен...", а явно моят е "...страшен(труден), но за съжаление и не славен..."
Преподавателката, която ме готвеше за изпита по история ме кара да запиша в СУ и да се прехвърля след това в право(тя много вярва и се надява на мен или поне надяваше не знам вече и аз). Тя е учила в ИФ на СУ и е имала възможност да се прехвърли право с успех над 5,50 е била, но не го е направила, защото не е искал да учи това.
До последно явно ще се чудя, но се надявам само да направя правилния избор накрая и да не съжалявам. А колко много исках да уча в ЮФ... Явно аз съм за пример как мечтите се разбиват пред очите ти и как целия свят започва да губи смисъл... Дано не звучи, че драматизирам прекалено силно, но нали беше "...пътят е страшен, но славен...", а явно моят е "...страшен(труден), но за съжаление и не славен..."
- tifani
- В началото бе словото
А бе я по-оптимистично гледай на живота!!!
Не е дошъл краят на света, я!!! Освен това още не излязло класирането и не знаеш каква специалност ще те приемат, все пак не във всички се учи математика. Ще разгледаш програмата и тогава преценявай. А и така като те слушам наистина ужасно много искаш да учиш в СУ и това ти е най - съкровената мечта. Само искам да ти кажа, че понякога мечтите трябва да се преследват.
Скачай смело и дай всичко от себе се, за да постигнеш това, което най - много искаш
А и , за да не те е яд някога, че не си се опитала...
- being_ill
- В началото бе словото
Ако толкова много искаш право в СУ, кандидатствай догодина. Мисля, че по-лесно ще влезеш, отколкото да се прехвърляш. Освен това, не бива да правиш компромис със себе си. Нито за това, къде искаш да учиш, нито - къде. Това са важни неща, за целия живот
летя
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Грешка!being_ill написа:Ако толкова много искаш право в СУ, кандидатствай догодина. Мисля, че по-лесно ще влезеш, отколкото да се прехвърляш. Освен това, не бива да правиш компромис със себе си. Нито за това, къде искаш да учиш, нито - къде. Това са важни неща, за целия живот
Прехвърлянето е по-лесно от влизането.
- svetleto89
- Паисий
- Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Ами и аз съм изправена пред такава дилема. Приета съм в УНСС Журналистика, ама си чакам класирането в СУ. И тъй като ме забиха на устния, може и да не дочакам. Дано все пак ми стигне балът, защото се постарах доста и заслужавам да вляза!
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Скромно казано.
А др не заслужаваме ли да влезнем?
А др не заслужаваме ли да влезнем?
- being_ill
- В началото бе словото
Грешка!
Прехвърлянето е по-лесно от влизането.
А броиш ли психическото натоварване една година да учиш нещо, което не харесваш. Да се чувстваш потиснат, гледайки в съседната стая правистите. Как се изкарва над 5 50 по предмети, които нямаш грам желание да учиш.
От друга страна, ако цяла година преговаряш темите по история и авторите по литература, ще си доста по-добре подготвен и спокоен от настоящия випуск
Мое мнение, не твърдя, че е на 100% вярно. Просто, когато имаш мечти (и то реално постижими) трябва да ги следваш
летя