Университетът или Специалността?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Weirdy
В началото бе словото

Университетът или Специалността?

Мнение от Weirdy »

Здравейте,
Създавам нова тема по този въпрос, защото не видях да има такава подобна, а и освен, че проблемът е мой личен мисля, че засяга и други още кандидат-студенти, попаднали в моето положение. Приета съм в УНСС право от първо класиране, това ми е най-голямото желание да уча право поради много причини, но за СУ бала ми е много нисък за тази специалност имам 4,75 по история и 3,00 по БЕЛ - излагация. Проблемът беше, че в СУ страшно много се бях притеснила, макар и да ги знаех темите и в крайна сметка нищо не излезе. И не знам сега какво да правя - да запиша ако ме приемат нещо в СУ каквото и да е, с надеждата да се прехвърля другата година в право, но не знам при какви условия става прехвърлянето и дали изобщо ще е сигурно, защото мечтата ми беше да уча в ЮФ на СУ толкова много, а и самият университет страшно много ми харесва самата атмосфера и хората,не говоря за това дали е по-добър от други, а че той ме спечели още първият път като влязох вътре в самия университет и усетих, че това е моята среда, че тук искам да уча и да се запозная с нови хора, но не искам друга специалност.Не мога да повярвам, че мечтата ми няма да се осъществи, а моята класна беше казала:"Мечтите се сбъдват, но фантазиите - не!" Нима да уча в ЮФ на СУ е фантазия?! Или може би е имала пред вид:"Мечтите се сбъдват - все някога!"Или пък да заложа на сигурното и да запиша право в УНСС, където не искам толкова да уча, но все пак ще е специалността, която най-много желая? Моля ви за съвет и мнения хора, които са се прехвърляли в право след първата година и изобщо всеки, който знае нещо по въпроса и може да помогне. Ако съм сбъркала, че съм отворила нова тема моля простете.
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Re: Университетът или Специалността?

Мнение от shayne »

Само студенти от специалност Международни отношения могат да се прехвърлят в Право - никой друг.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
aL`
Постоянно присъствие

Мнение от aL` »

Айде стига са се прехвърляли само студенти от МО, а ?
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Това е официалното становище на университета.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

shayne написа:Само студенти от специалност Международни отношения могат да се прехвърлят в Право - никой друг.
Не, не е така.
От доста специалности може, даже и от Велико Търново Историческия фокултет.
Последно промяна от Бавария на 02 Авг 2008, 17:44, променено общо 1 път.
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Не, идеята е, че само студентите от МО могат да записват правото като втора специалност, а не че само те могат да се преместват ;) Иначе за преместването - доколкото знам е възможно от всякаква специалност при успех, да речем, 5,50 от семестриалните изпити и успешно издържани кандидатстудентски изпити (тя вече ги има). Иначе УНСС vs. СУ по отношение на правото си е една тегава и дълга тема, която май вече се е обсъждала. Аз, ако бях на твое място, бих учил специалността, която ми е на сърце - независимо къде точно... Е, вярно, бих искал да е в СУ, но ако не е тук, предполагам, нямаше да е краят на света. Ако имаш силна мотивация и желание, мисля си, можеш да успееш независимо къде ще го учиш. Аз затова кандидатствах само и единствено в СУ - за да нямам дилеми от такъв характер. Но крайното решение трябва да си бъде твое и да е мотивирано от личните ти желания и предпочитания. Успех!
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика

Мнение от Kai »

Прехвърляне е възможно само в границите на дадения факултет, а към ЮФ са само правото и МО. Условията за прехвърляне обикновено са над 5.50 годишен успех от първи курс. По принцип до колкото ми е известно всяка година има 1-2 места обявени за свободни за хора искащи да се прехвърлят, но не съм сигурна колко точно са на брой. Проучи въпроса дали можеш след първи курс да се прехвърлиш от УНСС в СУ, ако държиш да следваш тук.
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Май трябваше да прочета какво пита момичета...
Изображение
Of Mice and Men
missparker
Пишете, о, братя

Мнение от missparker »

Жалко,че толкова много го искаш и няма да се получи :( Според мен обаче, по-важна е специалността; в СУ нямаш гаранции че ще успееш да се прехвърлиш, и въпреки че ти е мечта да учиш тук, може би е за по-добре :? ( знам ли :?: когато на мен нещо не ми се е получавало, после се е оказвало, че е било по-добре така :) )Мое мнение...просто се опитвам да ти кажа, че не е края на света.
P.S. Но каквото и да решиш, не съжалявай за нищо защото you can`t always get what you want But if you try sometimes you might find You get what you need :) Успех!
Lin
В началото бе словото

Мнение от Lin »

Наистина е трудно да се даде съвет:)))))Мисля си, че ако бях на твое място щях да запиша право в УНСС. Няма смисъл да си губиш 1 година, а и не е сигурно, че ще можеш да се прехвърлиш и тогава.....Послушай сърцето си:))))
Аватар
Деси
Пишете, о, братя

Мнение от Деси »

Записвай УНСС! :D

Престижът на университета също е много важен, а УНСС го има.
Не прави грешката да учиш най-забутаната специалност в СУ,
само защото е СУ,
учи това, което искаш.
Една приятелка я приеха МО в УНСС (първо желание),
а в СУ я приеха архивистика, 65454555-то желание,
и тя записа СУ.
И още не може да обясни какво точно учи в тая архивистика...
2 години уроци по английски и история...
... за едната архивистика.

Аз лично на твое място, ако исках право, и съм приета, се записвам без да се замисля.

Успех. :D
Heal the world - make it a better place!
For you and for me... and the entire human race.
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Така - влизаш в СУ.
Това е най-доброто, което можеш да направиш -

Прехвърляния има всяка година, много хора се прехвърлят, т.е. мисията не е невъзможна.

Съвет - СУ - да, УНСС - не
Изображение
Of Mice and Men
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Току-що си направих труд да поровя из документите и открих следните две неща. В Правилника за придобиване на втора или нова специалност за 2008-2009 г. пише следното: Студентите от други факултети нямат право да придобиват втора или нова специалност “Право”. В Правилника за преместване на студенти в СУ за 2007/2008 учебна година пише, че е необходимо кандидатите да са от СУ или ВТУ и да не са ползвали правото си на преместване. Не съм сигурен дали двата документа са от различен характер ("нова специалност" и "преместване" на мен не ми звучат еднакво, но може би вложеният смисъл е еднакъв), затова е най-добре да се попита в Учебен отдел... Ако някой се интересува, ето двата линка: 1, 2
Последно промяна от explorer на 02 Авг 2008, 18:01, променено общо 1 път.
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Въпрос -
тя не пита ли дали може от някаква специалност в СУ да се прехвърли право?
Аз така разбрах, а не за втора специалност.
Изображение
Of Mice and Men
Аватар
explorer
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Бавария написа:Въпрос -
тя не пита ли дали може от някаква специалност в СУ да се прехвърли право?
Аз така разбрах, а не за втора специалност.
Мда, и аз разбрах, че пита за преместването. Но пуснах двата правилника, защото си мисля, че "преместването" е един вид записване на "нова специалност" и оттам не ми е много ясно дали двата документа не си противоречат... Пък може и аз нещо да не съм разбрал, бездруго адски ми се спи :blackeye:
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”