КСК 2008 - математика
Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo
- J`E`K`O
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Re: КСК 2008 - математика
хм вярно е, че има хора, добри програмисти, които не ги бива в математиката. Но пък че математика хич не ти трябва при програмирането..тук вече мако не е така, поне матрици, криви, някоя друга формула си трябват. А и някой се изказа, че може с олимпиада по информатика да се влезе - доста от колегите ми така са влезли, хем са от смг. Но съм съгласен че изпитната ни система е кофти. По история, литература и география да зубриш теми като луд, а по математика да сънуваш формули и математици.. Примерно НБУ е добре с този ТОП, според мен пак трябва да е нещо подобно, но по-трудно (то тяхното е подигравка) и да има повече въпроси като за фми - по математика например (не и по програмиране, много хора, включително и мен, не сме се занимавали с програмиране преди да влезем в фми, все пак за това влизаме - да ни дадат началото, някаква насока). Има още много какво да се желае но..едва ли скоро ще има промени.
- Тодорът
- Да живей словото
- Специалност: Информационни системи
- Курс: трети
- Обратна връзка:
да..за съжаление и аз мисля, че няма да настъпят никакви чак толкова кардинални промени каквито всъщност се налагат...
- FMI
- Плиний Стари
- Специалност: Приложна математика
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: 3
Абе аз и на ТОП-а си преписах. Погледнах само математиката и там имам 9 точки, едната задача беше някаква гадна стереометрия, нещо да сравним между някаква призма и някаква пирамида, а аз дори не помнех какво е призма, резил
А оная мърша от която преписах, като видях какви глупости е писала на математиката и се позамислих сериозно дали е трябвало да преписвам точно от нея, ама пък другата от която можех да препиша много си криеше листа... дрансе нещо и веднага си го лепне за циците... То аз сам щях да изкарам повече отколкото с това преписване, тая няма раздел с над 3 верни отговора
Но за сметка на това си преписах за 4 по английски 
И да изпита е подигравка. Но не защото е лесен, а защото е скапана зубърска пумиярщина, за ТОП-а говоря... Да вярно е че трябва да си много кух за да имаш под 50 точки, но трудно ще имаш и много над, защото повечето раздели са си чиста теория... Това е много по зле като система отколкото на другите вузове, те поне ти проверяват в някаква степен и уменията. Да и те са зле. Но в НБУ приемат само папагали с тоя ТОП... Чакай тъкмо ме подсетихте да видя дали са ме приели нещо там
И да изпита е подигравка. Но не защото е лесен, а защото е скапана зубърска пумиярщина, за ТОП-а говоря... Да вярно е че трябва да си много кух за да имаш под 50 точки, но трудно ще имаш и много над, защото повечето раздели са си чиста теория... Това е много по зле като система отколкото на другите вузове, те поне ти проверяват в някаква степен и уменията. Да и те са зле. Но в НБУ приемат само папагали с тоя ТОП... Чакай тъкмо ме подсетихте да видя дали са ме приели нещо там
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !
Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
- FMI
- Плиний Стари
@J`E`K`O - не може да се отрече че ти трябва, ако искаш да си добър програмист. Ако мислиш да си някакъв там web дизайнер, дето вече на хора на които аз им викам конфигуратори, художници и какви ли още не им викат програмисти, но лощо няма... Та ако искаш да си нещо около програмирането или там някакъв посредствен програмист-бачкатор, става и без математика. Но пък има и друг момент, тази математика която трябва за програмирането е много по малко от тази с която ще ни тормозят в университета!
Ей да не ми се убидят сега нещо художниците, тяхната работа е и най трудна и най лесна. В смисъл че това или го можеш или не, то не се учи. Аз например не мога
И никаква математика нито ще ми помогне за това, нито липсата и ще им попречи на тях 
Ей да не ми се убидят сега нещо художниците, тяхната работа е и най трудна и най лесна. В смисъл че това или го можеш или не, то не се учи. Аз например не мога
- J`E`K`O
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Имоушън - по-миналата година за общежитие се влизаше с оценка 5.30 при отлична диплома, миналата явно е паднал.
@ФМИ - топа е лесен бе, един приятел влезе там, без подготовка имаше 97 точки, и аз вкъщи си бях правил 1-2.. по около 90 точки изкарвах.. Аа и аз казах че си трябва математика, поне част от това което учим в фми. А за художниците и web дизайнерите..има разлика. За Уеб дизайнер не е нужно да можеш да рисуваш - трябва ти фантазия и умения с фотошопа
Edit: Ехее въпреки този час и доста хора разглеждат темата. Искам да пожелая на всички лека нощ и сладки сънища

@ФМИ - топа е лесен бе, един приятел влезе там, без подготовка имаше 97 точки, и аз вкъщи си бях правил 1-2.. по около 90 точки изкарвах.. Аа и аз казах че си трябва математика, поне част от това което учим в фми. А за художниците и web дизайнерите..има разлика. За Уеб дизайнер не е нужно да можеш да рисуваш - трябва ти фантазия и умения с фотошопа
Edit: Ехее въпреки този час и доста хора разглеждат темата. Искам да пожелая на всички лека нощ и сладки сънища
Последно промяна от J`E`K`O на 31 Юли 2008, 23:00, променено общо 2 пъти.
- Тодорът
- Да живей словото
- Обратна връзка:
какви ти папагали бе, бате...парици ако имаш си вътре..какви папагали са ти в главата..няма такова нещо там.
- FMI
- Плиний Стари
Е за парите ясно. Ама и за папагалите остава място споко, все пак по 1200 на семестър, що пък да не лапат парите на балъците...
Иначе аз хвърлих един много бегъл поглед на някакъв примерен изпит дето беше супер лесен, точно преди да тръгна, че се събудих по рано и нямаше какво да правя. И си викам охо, то елементарна работа, но като отидох и като гледам БЕЛ-а и историята и нещо се здухах, реших си само математиката, другото преписах от някакъв орунгел срещу мен. То пък тоя орунгел се оказа по тъп и необразован дори от мен... Пък и една друга "колежка", която също беше точно срещу мен ми беше изключително трудно да откъснеш поглед от нея и най вече от деколтето и, а трябваше да преписвам от някакъв орунгел... А и нещо много ми се спеше, абе не бях в настроение въобще за този ТОП, ама ми го бяха платили и щеше да е неуважение да не отида и поне като ме мързи да си препиша :") После като си видях резултата. Та аз ако си бях хванал да си реша освен математиката и биология, химия, физика имаше и някаво семантика ли какво беше. Та аз само от там ги прасках 50 точки и на тото да бях играл по география, история, БЕЛ и там какво беше още и пак щях да имам повече отколкото с това преписване
А и логиката и психологията май щях да ги опраскам. Но то по добре така, че ще вземат да ме приемат информатика там, физика тук и да ме е яд после че нямам по 1200 на семестър... Иначе "Резултатите се обработват!" - там поне си правят труда да пишат като ги обработват, но то защото са флегматични, тук за 5 мин ги адват 
Иначе аз хвърлих един много бегъл поглед на някакъв примерен изпит дето беше супер лесен, точно преди да тръгна, че се събудих по рано и нямаше какво да правя. И си викам охо, то елементарна работа, но като отидох и като гледам БЕЛ-а и историята и нещо се здухах, реших си само математиката, другото преписах от някакъв орунгел срещу мен. То пък тоя орунгел се оказа по тъп и необразован дори от мен... Пък и една друга "колежка", която също беше точно срещу мен ми беше изключително трудно да откъснеш поглед от нея и най вече от деколтето и, а трябваше да преписвам от някакъв орунгел... А и нещо много ми се спеше, абе не бях в настроение въобще за този ТОП, ама ми го бяха платили и щеше да е неуважение да не отида и поне като ме мързи да си препиша :") После като си видях резултата. Та аз ако си бях хванал да си реша освен математиката и биология, химия, физика имаше и някаво семантика ли какво беше. Та аз само от там ги прасках 50 точки и на тото да бях играл по география, история, БЕЛ и там какво беше още и пак щях да имам повече отколкото с това преписване
-
Inside
- В началото бе словото
- Специалност: Компютърни Науки
- Курс: втори
брат направо ме разби не мислех вобще да си правя профил тука ама кат ве видях да се правиш на умен и не издържах...null-byte написа:Ми като са добри програмисти ще влезнат бе !?Coverdale написа:Така,знам ,че това е малко off topic,но попаднах на интересен спор преди няколко страници за СМГ-та,НПМГ-та и т.н.Първо искам да ви кажа,че като човек,който се е занимавал с програмиране,то няма нищо общо с математика!Познавам много хора,които са страшни програмисти,ама не могат да изкарат и 3 на изпита за СУ!Интересно е защо хора,които наистина са добри програмисти и имат потенциал точно в тази област,няма да могат да учат програмиране за сметка на някой,който е добър в математиката.Добър математик,не означава добър програмист.Но това е проблем като цяло на образованието.С какво хората от матем. гимназии са по-специални?С това,че учат много математика?Нормално е,когато се набляга на един предмет,човек да го възприеме перфектно,но тези хора не са гении.Това,че са добри математици,значи ли ,че са добри по english,по история,по география, по български,или по програмиране?Не,даже много често те са слаби по тези предмети и това е нормално,защото наблягат на матем.А кой реши,че точно най-добрите математици са добри програмисти,че с този предмет да се кандидатства за там.В много страни изпитите обхващат по-обща култура и това е нормално,защото не трябва някой си да решава да дава предимство на добрите матем. или българици и т.н.,а трябва да се дава предмиство на природно умните и любознателни младежи(това не значи,че няма такива и сред математиците),а не на специализираните в една област.Защо не приемат КН с изпит и по програмиране освен по матем.Образователната система не е това,което трябва да бъде,дори в СУ!
Не целя конфликти с това мнение.
Има олимпиади за тая работа...(Могат да пишат и на PHP и на C/C++ и още....)
Само да не са от тези които прочитат 2-3 книги за програмиране и почват да летят...
Като купиш на всеки PC и му плащаш тока (тоест така да направиш че програмирането да е еквивалентно по цена на учебниците и достъпността ...) тогава ще е такъв изпита,щото не всики може да си вземе PC да програмира 'ризбииш ли...
А ако дойде това време ...повярвай ми ще искаш изпита пак да е по математика.
@FMI нищо няма да скъсаш...далече си от истината бате....
време е да слезеш на земята и да не се мислиш за 1337 ...
На Hello World ако се състезавате ще ги биеш...
Не е лошо да си нахъсан ама незнаеш вече к'во пишеш...
Тоя синтаксис ли учиш за 1 месец ?
#include<stdio.h>
int main(void)
{
printf("Hello Wolrd\n");
getchar();
return 0;
}
? Бъди реалист !!! Може да се постигне за 1 месец добро владеене но е много трудно !!!
Успех в начинанието
очевидно си нямаш и на представа от информатика щом си написал тоя код по отгоре няма да обяснявам защо който трябва знае защо.. а ти земи се подготви преди да пишеш такива постове отново...
Последно промяна от Inside на 31 Юли 2008, 23:05, променено общо 1 път.
- Тодорът
- Да живей словото
- Обратна връзка:
там иначе има най-яката магистратура за мен, а даже и бакалавърска специалност...графичен дизайн!
-
Inside
- В началото бе словото
научи се да смяташ нз как си изкарал 5:95 на изпита в су ама определено 29.85 : 5 нее 5.95, а 5.97emotioN написа:FMI балът за общежитие се оформя по следния начин:
Имам бал за университета 29.85, дели се на броя балообразуващи(в нашия случай 5)=5.95
това е балът ми за общежитие.
За допълнителна информация миналата година балът за общежитие е бил 5.52, което ще рече около 5.20 на изпита при пълни балообразуващи. Успех!
- J`E`K`O
- Да живей словото
- Обратна връзка:
съгласен съм. бях..и съм запален по 3д, фотообработка и ми се искаше това да уча, но искаха портфолио, а аз нямам и .. *finger* Но програмирането е не по-малко интересноТодорът написа:там иначе има най-яката магистратура за мен, а даже и бакалавърска специалност...графичен дизайн!
- FMI
- Плиний Стари
Спор нямаТодорът написа:там иначе има най-яката магистратура за мен, а даже и бакалавърска специалност...графичен дизайн!
- FMI
- Плиний Стари
Те всъщност не искаха ли и изпит по рисуване :")J`E`K`O написа:съгласен съм. бях..и съм запален по 3д, фотообработка и ми се искаше това да уча, но искаха портфолио, а аз нямам и .. *finger* Но програмирането е не по-малко интересноТодорът написа:там иначе има най-яката магистратура за мен, а даже и бакалавърска специалност...графичен дизайн!
-
Inside
- В началото бе словото
ако знаеш какво правиш можеш да изкараш много повече пари от програмиране отколкото от графичен дизайн дето се учи за 1 ден...
Абе някой от вас изобщо занимавал ли се е практически с програмиране?Много странни неща говорите,един добър web дизайнер трябва да разбира най-малко от html,flash,photoshop,php,css и javascript.Казвам най-малко ,защото за създаването на един добър сайт са необходими още повече неща.Вие изкарахте web дизайнерите художници.J`E`K`O написа:Имоушън - по-миналата година за общежитие се влизаше с оценка 5.30 при отлична диплома, миналата явно е паднал.
Edit: Ехее въпреки този час и доста хора разглеждат темата. Искам да пожелая на всички лека нощ и сладки сънища![]()