Аз искам да изкажа мнението си по темата .
Да започнем с малко предистория

. Трябва да кажа че съм имала невероятния късмет през всичките 12 години в училище да ме обучават невероятни професионалисти ( с малки изючения- на навсякъде им ахора, които си разбират от работата и такива, които не). По принцип предметът, по който съм най-добра е математиката - интересен ми е,удава ми се природно и даже до 7 клас бях в математическа паралелка и тн. Същевременно обаче много обичах д ачет акниги и се запалих по историята от сражнително ранна възраст 5-6 клас и в последтвие се оказа , че специалността , която искам да уча се кандидатства с история и така се реши епичния проблем "с какво да кандидатствам " Имам самочувствието н ачовек, който е изчел доста книги на историческа тематика - от исторически романи до далеч по-сериозна литература. И все пак ходих на уроци по история по простата причина че СУ държат н аопределени неща , които не ги пише в достъпните учебници. Айде ако има историци тук да кажат в колко учебника са срещали т.нар Фотиев събор от времето на цар Борис І - аз лично в 1 и то не много известно издание на преподаватели от СУ . Давам тоза събор като пример защото се засякох случайно с една съученичка и тя каза че на курса в СУ ,на който е ходила, ИЗРИЧНО са им казали ако се падне въпросната тема да го споменат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. И аз ходих на уроци при преподавател в СУ и и в моята тема го имаше - ето защо реших да ходя на уроци по история. Що се отнася до това да седнеш и сам да си развиеш темите - напълно възможно е , но въпросът тогава е , че няма кой да ти каже тези "важни" подробности. Иначе моят учител не ми даваше темите напълно разработени и аз съм развивала всяка една от тях ползваики неговите инструкции и солиден брой учебници(да кажем почти всички по история одобрени от МОН), но след това написаните от мен теми бяха проверявани от специалист и ми беше обръщано внимание на слабите места, пропуски и тн- така че дайте да не говорим, че тези които ходят на уроци ги мързи сами да си сваршат работата или са , рабирате ли , просто тъпи. Естествено , че е възможно да се поготвиш сам , въпреки че както вече някой спомена , това е относително понятие ,защото се ползват теми на преподаватели и пр , но истината е, която си спестяваме е , че ходенето на уроци е до голяма степен вид затраховка, че поне вървиш по правилния път , но за съжаление не и че ще го преминеш успешно.
П.П> Някъде беше написано нещо в смисъл Е а какво ще правите като студенти - пак ли на уроци ? Моите уважения към студентите - далече съм от мисълт а, че им е лесно, но все пак забравят , че въпреки прекомерните изисквания н анякои преподаватели , все пак надали им свалят по една единица от оценката , защото ,виждате ли , са написали че Онгъла е в дн. Ю. Бесарабия. :axe