КСК 2008 - математика

Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Re: КСК 2008 - математика

Мнение от shayne »

Kai написа:Бих ти препоръчала точно първи семестър да не се изхвърляш с изборни предмети, защото за повечето изборни си има изисквания да си минал този или онзи курс - за 1ви курс са мноооого малко изборните, така че сигурно ще си с някой изборен, който не е за твоя курс, което съответно може и да те затрудни, още повече щом си от езикова - както ние учехме по 6-8 часа език, така другите са учили по 6-8 часа математика и все пак има някаква разлика още в самото начало. А и още нещо - както казах повечето изборни са за по-горните курсове и съответно всеки изборен е планиран в дни и часове, които да са удобни за хората от дадения курс и специалност, така че има огромна възможност редовните часове да ти се засичат с изборните. Но ти си прецени - виж колко предмета имаш първи семестър, изчакай да излезнат програмите за годината - обикновено на 1 Октомври вече ги има и виж какво и дали ти се засичат нещата.

Изборните дисциплини, които съм избрал не са толкова сериозни откъм предварителна подготовка. Избрал съм Увод в математиката и Руски за начинаещи (ще ми е доста полезен за руските сборници и учебници). Надявам се, че няма да съвпаднат с някои от задължителните ми курсове, което впрочем ще ми е проблем и за вбъдеще, защото смятам да записвам повечко избираеми и се съмнявам някои от тях да не съвпаднат с нещо задължително - това вече ме тревожи, но ще видим как ще стоят нещата.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
moony
В началото бе словото

Мнение от moony »

Абе хора как мислите този път дали няма да излезнат резултатите по ранко от предишния изпит? Нали и този път сме по малко кандидатите.. че вече нямам търпение :bounce:
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика
Курс: трети

Мнение от Kai »

Увод в математиката - no idea about it; ама за руския... не очаквай да научиш нещо особено. Учила съм руски 12 години, така че смея да твърдя че с един технически речник - има и доста онлайн варианти, би могъл да се справиш с математическите термини. А за изборните... едно 80% и повече съвпадат с редовните занятия - то просто няма кога иначе. Но след време ти ще си знаеш при кого можеш да пропуснеш (най-вече лекции) и при кого не.

@Moony: Не се надявай, на тях им плащат не само за проверени работи но и за изработени дни, така чееее~ No hope.
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

moony написа:Абе хора как мислите този път дали няма да излезнат резултатите по ранко от предишния изпит? Нали и този път сме по малко кандидатите.. че вече нямам търпение :bounce:
Предполагам, че днес или утре вече всичко ще е проверено, остава да ги качат на сайта. Може би към вторник, сряда. Понеделник ще взема да се обадя да ги питам.
Цветелин Биков
abstract
Пишете, о, братя

Мнение от abstract »

Kai,пак говориш за висша алгебра .. еми да ти кажа ли как научих всичко без проблем ... просто написах лекциите още веднъж и преди изпита ги прегорових като си казвах теореми дефиниции на ум.
Shayne, виждам че имаш голям ентусиазъм .. само ти пожелавам той да не умре след първата година понеже ако си мислиш че във ФМИ всичко е сериозно . Аз записах изборен Деференциално и интегрално смятане 2- Избрани въпроси и уж там готвят точно за тези олимпиади за които ти говориш .. еми имахме точно 3 пъти за цял семестър .. и решихме 5 задачи ... и вместо всеки път да караме по 3 часа карахме по 30мин. Преподавател доц. д-р Бабев ... no comment.
Та мисълта ми е ,че САМ трябва да се горвиш , мога да ти дам сборник в електронен вариант поне за мен и за доста хора единствения известен със задачи от студентски олимпиади и той е на руски ... и като учиш теорията и да решаваш от него .
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Kai написа:Увод в математиката - no idea about it; ама за руския... не очаквай да научиш нещо особено. Учила съм руски 12 години, така че смея да твърдя че с един технически речник - има и доста онлайн варианти, би могъл да се справиш с математическите термини. А за изборните... едно 80% и повече съвпадат с редовните занятия - то просто няма кога иначе. Но след време ти ще си знаеш при кого можеш да пропуснеш (най-вече лекции) и при кого не.
Увод в математиката - ще учим неща, които са ни спестили в езиковите гимназии, а тези от математическите знаят. Относно руския, за един семестър няма как да го науча, но поне ще мога да вържа две изречения на кръст. Как ще съчетавам изборни и задължителни, ще му мисля по-нататък.
Цветелин Биков
Аватар
blz
Да живей словото
Специалност: Икономика с англ.
Курс: четвърти

Мнение от blz »

Kai написа:
blz написа:
УАСГ е перфектно само ако сте за архитектура, на другите специалности не им обръщат много голямо внимание.
Защо ? Как така не им обръщат внимание..В УАСГ е най-тежко и излизат добри специалисти.
Просто това съм чувала. Горе-долу всички си мислят, че УАСГто е най-вече заради архитектурата, така че другите специалости се водят де да знам... не толкова престижни? Не мога да кажа, че със сигурност е така, но поне така разправят мои познати.
Смея да твърдя, че не е така. Има глад за всякакви инженери, в чужбина, а и тук, някой специалности са много добре платени.

Тези изборни какво представляват, за какво помагат, държат ли се изпити...въобще защо съществуват :lol:
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

abstract написа: Shayne, виждам че имаш голям ентусиазъм .. само ти пожелавам той да не умре след първата година понеже ако си мислиш че във ФМИ всичко е сериозно . Аз записах изборен Деференциално и интегрално смятане 2- Избрани въпроси и уж там готвят точно за тези олимпиади за които ти говориш .. еми имахме точно 3 пъти за цял семестър .. и решихме 5 задачи ... и вместо всеки път да караме по 3 часа карахме по 30мин. Преподавател доц. д-р Бабев ... no comment.
Та мисълта ми е ,че САМ трябва да се горвиш , мога да ти дам сборник в електронен вариант поне за мен и за доста хора единствения известен със задачи от студентски олимпиади и той е на руски ... и като учиш теорията и да решаваш от него .
И аз съм на мнение, че основната работа ще трябва да я свърша сам. Знам, че Бабев подготвя за олимпиадите и също смятам да запиша този курс, но не смятам, че с него всичко се изчерпва. Относно сборника със задачи, вече съм го намерил, както и доста други с разни задачки и теория.
Цветелин Биков
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс

Мнение от Kai »

Абстракт - ми браво, но предполагам, че си си ходил на упражненията и лекциите, и че ти е интересно да се занимаваш с математика? Този момент - дали те интересува или ти е безразлично, е много важен на подсъзнателно ниво. А това дали разбираш дадена математика и можеш да решаваш задачите, няма нищо общо с това дали можеш да наизустиш 100 страници като стихотворение. А зубренето е вариант за хората, които не са се занимавали цял семестър и седмица-две преди изпита се сещат, че имат да учат теми (like myself).

Шейн - както казах - всичко си зависи от това дали си 100% отдаден на това. Но не очаквай велики неща. През първите две седмици ще откриеш, че огрооооомен процент от лекторите и асистентите са или леко странни или леко неразбиращи или твърде разбиращи, но не разбиращи че вие нищо не разбирате.
(а бабев - не не не! не ходи! xD )

blz - глад има, ама нашите специалисти мноооого рядко им признават дипломите.

А допълнителните изборни предмети са, за да изпълниш европейските изисквания за висше образование. Изискват се към 300 кредита, а обикновено редовните курсове дават до към 250 и ти трябва да си събереш кредити чрез допълнителни предмети - каквото те интересува, но не влиза в редовната програма.
Аватар
katerichoka
В началото бе словото

Мнение от katerichoka »

Оле много сте умни .... вече почвам да се комплексирам :shock:
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс

Мнение от Kai »

Не, не. Само сме стреляни кучета.
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Kai написа: Шейн - както казах - всичко си зависи от това дали си 100% отдаден на това. Но не очаквай велики неща. През първите две седмици ще откриеш, че огрооооомен процент от лекторите и асистентите са или леко странни или леко неразбиращи или твърде разбиращи, но не разбиращи че вие нищо не разбирате.
(а бабев - не не не! не ходи! xD )
Вие от информатиката май всички сте наплашени от Бабев - лош ли е или просто не умее да преподава. Аз имам някакви надежди в определени професори, но само вие може да кажете дали са оправдани - Чакърян, Сидеров, Ненов, Леви, Цанов - има и други, но тези ще ми преподават по основните дисциплини и се надявам да са добри.
Цветелин Биков
Аватар
katerichoka
В началото бе словото

Мнение от katerichoka »

Kai написа:Не, не. Само сме стреляни кучета.
Ти колко човека си .... или колко кучета
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс

Мнение от Kai »

Ми за мен той не умее да преподава. Лекциите му са доста хаотични и точно на 2та седмица на лекции му ходят не повече от 5-6 души. Знам ли, сигурно си разбира нещата, ама не може да ги преподава.
Чакърян... тоя човек е фурия! Страхотни лекции, добре обяснява, ама на изпити малко се заяжда (да не кажа супер много) ако не си учил по лекциите му, а по някой учебник.
Сидеров... ми той си е Сидеров - също страхотен математик, но не съм имала честта да ми преподава.
Ненов до колкото знам от 2ри поток бил пич.
Леви... не ми е преподавал, а на мои познати не е, така че нямам впечатления. Същото за Цанов.

@Katerichoka - ами ние обикновено сме трима, но по пълнолуние сме повече... xD
Аватар
katerichoka
В началото бе словото

Мнение от katerichoka »

Kai написа: @Katerichoka - ами ние обикновено сме трима, но по пълнолуние сме повече... xD
Хаха ... честито Каи.... ти си първата глутница математици кучета-върколаци, с която се запознавам. Как се чувстваш след това постижение?
Заключено

Обратно към “КСК 2008-2009”