КСК-2008 Биология

Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
scalpelo
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Re: КСК-2008 Биология

Мнение от scalpelo »

Живот и здраве аз догодина ще кандидатсвам :drunken: и съм се насочил към биология или биотехнологии-някой ще ме светне ли какво точно означава биотехнологии т.е. какво се учи абе какъв ще стана ако завърша това :D

Успех на всички кандидатсващи тая година и да Ви приемат каквото искате :salute:
Dimolition
В началото бе словото

Мнение от Dimolition »

Lizichka написа:Аз имам въпрос.Ако останат свободни места в някоя специалност,трябва ли задължително да имаш минималния бал,за да влезеш или може и с по-нисък след като има бройки за допълване?
Ако след 1во класиране са останали места минималният бал спада за 2ро класиране, ако след 2ро останат места пак спада за 3то класиране. Също така ако квотата за момичета остане незапълнена останалите места отиват за момчета и обратното.

Например миналата година на 1во класиране мин. бал за медицината беше 34.47 за момчета (или нещо близко) на 3то класиране беше паднал до близко 32.5 (не помня точните числа, но разликата беше почти 2 единици, което си е бая).
Memento mori.
Lizichka
В началото бе словото

Мнение от Lizichka »

Благодаря :wink:
Аватар
scalpelo
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от scalpelo »

Да не сте по морето :lol:
megss
В началото бе словото

Мнение от megss »

В този дъжд...неее :cry: Аз отивам да си празнувам 6 по химия :occasion9:
Lizichka
В началото бе словото

Мнение от Lizichka »

А няма ли да излезе статиска от редовния изпит.Има такава само за предварителния :(
Аватар
scalpelo
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от scalpelo »

scalpelo написа:Живот и здраве аз догодина ще кандидатсвам :drunken: и съм се насочил към биология или биотехнологии-някой ще ме светне ли какво точно означава биотехнологии т.е. какво се учи абе какъв ще стана ако завърша това :D

Успех на всички кандидатсващи тая година и да Ви приемат каквото искате :salute:
Айде де кажете :alien: Кое да избера биотехнологии или биология? Какви са предимствата на едното спрямо другото?
megss
В началото бе словото

Мнение от megss »

Относно биологията не съм много компетентна и не мога да ти кажа кое е по-добре за теб. Което и от двете си избереш трябва да знаеш че няма голяма реализация в България, трябва да си много добър и да опиташ да излезеш в чужбина, в България все още пари за наука не се дават :(
Lizichka
В началото бе словото

Мнение от Lizichka »

Няма ли други биолози тук :shock: Много слаб интерес към темата :))
Аватар
DeRiL
В началото бе словото
Специалност: Молекулярна биология
Курс: първи

Мнение от DeRiL »

Малко не съм наясно как стоят нещата с класиранията. Гледам от миналата година примерно че на първо класиране са запълнени всички места за молекулярна биология на първо класиране още, тогава защо се кандидатства за тази специалност и на второ класиране и бала е паднал. А и факта че обявените минимални балове от минали години представляват всъщност мин. баловете от третите класирания не трябва ли да значи че това е минималния бал с който някой се е закачил за тази специалност. Съдейки по това че за Молекулярна биология баловете падат със всяко следващо класиране смятам, че на първо класиране дори и да не влезна тази специалност, ще успея на второто. Но пък ако всички места са заети съм пре**ан. Та все пак точния ми въпрос е: ,,Защо излизат балове от второ и трето класиране за дадена специалност ако определената бройка е запълнена и ти нямаш шанс да се набуташ там?" и също ,,Смятате ли че с бал 26.64 мога да запиша молекулярна биология?" Отначало бях обнадежден, но като се замислих по-сериозно по този въпрос останах дълбоко замислен. моля някой настоящ студент който е минал по този път или някой който е запознат да изкаже мнение и да даде някакво смислено обяснение и разяснение.
Благодаря предварително!
Europa
От дъжд на вятър

Мнение от Europa »

Ще се опитам да ти обясня как стоят нещата с класиранията. Дано да ме разбереш. Първо- с този бал и ако си момче, според мен си направо вътре. Е, може да не е от първо класиране, но от второ или трето- със сигурност. Относно класиранията- например на първо класиране приемат толкова хора, колкото е плановия прием или надпланово, ако с последния приет има и други хора с неговия бал. Но от тези класирани кандидати не се записват всички по различни причини- приети напр. в други университети. Ако се запишат всички (което никога не става), то тогава за тази специалност не се прави второ, респ. трето класиране и минималния бал остава този от първо класиране. Това, че си видял различни балове при трите класирания от миналата година означава, че е имало и второ и трето класиране.т.е направено е първо класиране и някои от класираните кандидати са се отказали ( освободили места), което дава възможност да се направи второ класиране и т.н Моят съвет е- ако не те приемат МБ на първо класиране, запази си мястото в специалността, която са те приели и чакай следващите класирания. Предполагам,че МБ ти е първо желание. Забравих да кажа, че уча магистратура в БФ, а миналата година завърших БТ, така, че информацията, която ти дадох може да я приемеш за достоверна.
ИзображениеИзображение
Lizichka
В началото бе словото

Мнение от Lizichka »

Благодаря и аз за разясненията :)) Хубаво е,че по-големите ни обръщат внимание :D :D :D
Europa
От дъжд на вятър

Мнение от Europa »

Радвам се, че помагам! Ако има друго питайте.
scalpelo написа:Айде де кажете :alien: Кое да избера биотехнологии или биология? Какви са предимствата на едното спрямо другото?
Кое ще избереш зависи от твойте интереси. В биологията се изучава целия растителен и животински свят на организмово ниво, което означава учене на ботаники и зоологии докато ти се завие свят. Учат се систематики на латински на всички организми т.е трябва да знаеш всяко едно животно ( било то безгръбначно или гръбначно) или всяко едно растение ( низши и висши растения) как му е името на латински. В биотехнологиите (БТ) ботаниките и зоологиите се изучават само за един семестър, колкото да имаме някакво представа. БТ е единствената специалност в БФ, която учи най- малко ботаника и зоология. Общо взето биологията и ЕООС са в един поток, тъй като уч. план им е близък, а БТ и МБ са в друг поток за лекции. Почти всички дисциплини в БТ се учат заедно със студентите от МБ, с изключение на курсовете, които са строго специфични за БТ- планиране и анализ на експеримента, процеси и апарати в БТ, основи на биотехнологичните производства, БТ на първични метаболитни продукти, БТ на вторичини метаболитни продукти, генно инженерство, животински клетъчни и тъканни култури, растителни клетъчни култури и някои други. За справка прилагам учебните планове и според тях и според собствените си желания ще прецениш какво искаш да учиш. МБ и БТ разглеждат биологията на молекулярно ниво като при БТ има и предмети, които са чисто биотехнологични ( споменатите по- горе). При БТ, за разлика от МБ се изучават и технологични схеми за производство на различни биопродукти, което не е застъпено в учебния план на МБ. Но, пак казвам разликата между МБ и БТ е само в специфичните биотехнологични дисциплини. Иначе другите предмети са общи. Разгледай учебните планове и сам прецени.
BIOLOGY.doc
Учебен план за специалност " Биология"
(138 KiB) Свалено 34 пъти
BT.doc
Учебен план за специалност " Биотехнологии"
(100 KiB) Свалено 41 пъти
MB.doc
Учебен план за специалност " Молекулярна биология"
(135.5 KiB) Свалено 49 пъти
ИзображениеИзображение
kirande
В началото бе словото

Мнение от kirande »

Europa написа:Моят съвет е- ако не те приемат МБ на първо класиране, запази си мястото в специалността, която са те приели и чакай следващите класирания.
Това "запазване на мястото" с депозирането на дипломата ли става?
Europa
От дъжд на вятър

Мнение от Europa »

kirande написа:
Europa написа:Моят съвет е- ако не те приемат МБ на първо класиране, запази си мястото в специалността, която са те приели и чакай следващите класирания.
Това "запазване на мястото" с депозирането на дипломата ли става?
Да!
Запазването на мястото става с депозирането на дипломата-оригинал. Така потвърждаваш желанието си да учиш в този университет, но си губиш мястото в другите унита, където си кандидатствал.
ИзображениеИзображение
Заключено

Обратно към “КСК 2008-2009”