Моите отговори бяха на Nein,Ja,Ja,Ja,Nein, като за 1. съм 100% сигурна,че съм го объркала, но останалите, мисля,са ми верни. Май си разменил местата на въпроси 4 и 5, някак си визуално не съвпадат с това,което запомних от изпитаuserizpit написа:Leseverstehen (по памет):
1)Текст: Генните разновидности на неоткритите видове също се считат за различни видове и представляват заровено съкровище за учените.
Въпрос: Представляват ли генните разновидности на неоткритите видове заровено съкровище за учените ( или нещо от сорта) ?
Отговор: Да
2)Текст: Повечето видове и др. са скупчени около екватора.
Въпрос: Всички видове ли са скупчени около екватора и т.н. ?
Отговор: Не
3)Текст: 30% от амфибиите са застрашени, всяка 8 птица, всеки 4 бозайник (+ още нещо).
Въпрос: Амфибиите ли имат най-много видове в червената книга?
Отговор: Не. Дава се само съотношение към целият вид, 30% от амфибиите на земята. Бозаийниците са всеки 4, това прави 25% от видовете, но на земята може да има много повече видове бозаийници отколкото амфибии и така 25% от бозаийниците да са повече отколкото 30% от амфибиите. Така че ако нямате данни за това че 30% от амфибиите са повече отколкото дяловете от другите видове отговорът е не.
4)Текст: Пренасянето на видове от един континент на друг понякога води до опустошителни резултати.
Въпрос: Пренасянето на видове от един континент на друг е много добра практика ( или нещо от сорта)?
Отговор: Не.
5) Текст: Преди видовете са били застрашавани от природни бедствия като метеорити, изригвания на вулкани и други, а сега от човешката дейност.
Въпрос: Подобно на горното: Преди видовете са били застрашавани от природни бедствия като метеорити, изригвания на вулкани и други, а сега от човешката дейност?
Отговор: Да.
По тази схема са ни точно обратно
А относно материалите - бяха по-лесни от на курса, което ме разконцентрира, точно когато четях 1-ви въпрос на LV бях така блокирала,че дори и след 10-тото четене, все не можех да реша кой е верният отговор. Що се отнася до спорния 3-ти въпрос, за мен отговорът е ДА. Все пак, преди да имаме изпитните материали не можем да се нападаме един-друг,защото никой няма дословно условието на въпросите за LV.
A между другото, ето го и самият текст:
http://www.unep.org/cpi/briefs/2008May20.doc