Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари
Е в тоя форум имало и нормални хора бе
не само депресирани аутсайдери на обществото. Похвално. 
Хахахх,ама ние тоя Вазов го направихме на маскара бе.писал си е човека драски и шарки.Ем като не може друго да прай,ще пише.И аз не го харесвам,много остарял език използва,а и не е близко до нас,както Далчев примерно..за това не ни вълнува(поне мене де).Много ми харесва ''Под игото'' и ''Епопея на забравените''...другото според мене е ''бошлаф'':Д:Д...ама няма смисъл да го коментираме въобще,мисля.Всеки е учил в крайна сметка,за да влезе нещо да следва...та ми е интересно с този изпит по литература..повечето хора дали кандидатстват за нещо наистина свързано с литературата като българска филология или по-скоро за право?!?
- Bushmen
- Драскач
- Специалност: Право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Някои са ценни с качество, други с количество. Вазов определено е от вторите. Но това не го прави по-малко ценен. Когато България се освобождава от робство, освен политически, тя е и културно изключително назад. Ние просто нямаме литература. И Вазов я създава. Даа вярно е, че повечето е некачествено. Но началото винаги е трудно. Иначе за патриотизма - просто е отраснал в друга епоха, когато това е било стандартно. Вие не разсъждавайте от сегашна гледна точка. Едни от най-големите писатели на всички времена са писали на патриотични теми. Толстой, Юго, Байрон дори е умрял за свободата н чужда страна (Гърция). Така че не може с лека ръка да се отхвърли Вазов. И разбира се възвеличаването "ОО как ще говорите против патриарха" също е тъпичко. Това, че е направил много, не значи че е велик като писател. И по-добри има, но той полага основата
Айде мислете за положителни неща, аз скъсах с литературата ( откъм анализ). Отсега нататък ще си чета каквото искам, а не каквото трябва ( като художествена литература де, иначе научна няма как щом ще ставам студент : ( )
Айде мислете за положителни неща, аз скъсах с литературата ( откъм анализ). Отсега нататък ще си чета каквото искам, а не каквото трябва ( като художествена литература де, иначе научна няма как щом ще ставам студент : ( )
- pink floyd
- Пишеща машина
- Специалност: право
Вазов е първият професионален писател на следосвобожденска България.
Лекарят лекува, учителят учи, зидарят зида, писателят пише: от никой професионалист не се очаква да умре при трудова злополука, за да докаже дарбата си. Защо го искате от Вазов? За един творец не смъртта на бойното поле е логичен завършек на житейския път.
---
Вазов, казвате, е страхлив, а пише за големи дела. Факт. Ако се вгледате обаче в творчеството му, ще видите, че описанието на патетичните събития става от гледната точка на страничен наблюдател; Вазов никъде не се отъждествява с героите си, а напротив - възхищава им се, дистанцирайки се до гледната точка на страничен наблюдател. Не си приписва заслуги.
---
Дали "Опълченците на Шипка" и "Новото гробище над Сливница" са написани от по ботевски пламенна личност или от боязлив труженик на перото е без значение: те оформят националното самосъзнание на българина. Дали Едисон е либерал или консерватор по убеждение е все тая: Свети ли? Свети.
---
Казвате, че Вазов е писал много, при това банално. Многото никой не ви кара да го четете, а пък за липсата на оригинални идеи: творчеството му е до такава степен популярно, утвърдено, цитирано и копирано, че неминуемо започва да ни се струва безинтересно. Не е все пак.
---
ShadeOfShane, съгласен съм, че личността е по-важна (сама за себе си поне) от обществото. Аристотел обаче учи, че човек е zoon politikon; и тъй като Вазов има статута на обществена ценност, изказвания като на манцикерт нямат място във форума.
На мен също може да ми хрумне да тичам гол по Витошка (лична свобода, що не), обаче веднага ще бъда арестуван от ченгелите (и с право), защото практически нарушавам не толкова обществения ред, а личната свобода на другите.
Може много да съжаляваш, но в думите ми нямаше и капка злоба; Ако си разочарована, пробвай да се заядеш с другиго.
Лекарят лекува, учителят учи, зидарят зида, писателят пише: от никой професионалист не се очаква да умре при трудова злополука, за да докаже дарбата си. Защо го искате от Вазов? За един творец не смъртта на бойното поле е логичен завършек на житейския път.
---
Вазов, казвате, е страхлив, а пише за големи дела. Факт. Ако се вгледате обаче в творчеството му, ще видите, че описанието на патетичните събития става от гледната точка на страничен наблюдател; Вазов никъде не се отъждествява с героите си, а напротив - възхищава им се, дистанцирайки се до гледната точка на страничен наблюдател. Не си приписва заслуги.
---
Дали "Опълченците на Шипка" и "Новото гробище над Сливница" са написани от по ботевски пламенна личност или от боязлив труженик на перото е без значение: те оформят националното самосъзнание на българина. Дали Едисон е либерал или консерватор по убеждение е все тая: Свети ли? Свети.
---
Казвате, че Вазов е писал много, при това банално. Многото никой не ви кара да го четете, а пък за липсата на оригинални идеи: творчеството му е до такава степен популярно, утвърдено, цитирано и копирано, че неминуемо започва да ни се струва безинтересно. Не е все пак.
---
ShadeOfShane, съгласен съм, че личността е по-важна (сама за себе си поне) от обществото. Аристотел обаче учи, че човек е zoon politikon; и тъй като Вазов има статута на обществена ценност, изказвания като на манцикерт нямат място във форума.
На мен също може да ми хрумне да тичам гол по Витошка (лична свобода, що не), обаче веднага ще бъда арестуван от ченгелите (и с право), защото практически нарушавам не толкова обществения ред, а личната свобода на другите.
Може много да съжаляваш, но в думите ми нямаше и капка злоба; Ако си разочарована, пробвай да се заядеш с другиго.
Последно промяна от pink floyd на 21 Юли 2008, 21:26, променено общо 1 път.
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
От толкова много коментари по Вазов ще взема да спра да чета тая тема.
Бил ценен заради количеството...да бе...я се замисли малко..."Опълченците на Шипка" - шедьовър...най - българското произведение, което винаги ме кара да нстръхвам, когато чета. "Под игото", 'Аз съм българче", "Иде ли", "Една българка", "Травиата", "Дядо Йоцо гледа"...Какво пише над вечния огън? Къде е гробът на Вазов? Знаете ли изобщо къде е гробът на човека, отдал целия си живот за България и вложил толкова много любов към Родината в цялото си творчество. И явно единствено и само българинът е способен да се гаври с Патриарха на българската литература. Нямам думи да опиша разочарованието си.
Хубаво е всеки чел-недочел да казва кое е качествено и кое не. Днес вече изхвърляме Вазов от учебниците, утре като се каже Левски ще се разбира само футболния отбор...
Бил ценен заради количеството...да бе...я се замисли малко..."Опълченците на Шипка" - шедьовър...най - българското произведение, което винаги ме кара да нстръхвам, когато чета. "Под игото", 'Аз съм българче", "Иде ли", "Една българка", "Травиата", "Дядо Йоцо гледа"...Какво пише над вечния огън? Къде е гробът на Вазов? Знаете ли изобщо къде е гробът на човека, отдал целия си живот за България и вложил толкова много любов към Родината в цялото си творчество. И явно единствено и само българинът е способен да се гаври с Патриарха на българската литература. Нямам думи да опиша разочарованието си.
Хубаво е всеки чел-недочел да казва кое е качествено и кое не. Днес вече изхвърляме Вазов от учебниците, утре като се каже Левски ще се разбира само футболния отбор...
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
- kandidatstvasht
- Танцуващия с клавиатури
Въобще какъв идиот трябва да си, за да оспорваш творчеството на Вазов?!
Разбирам да не ти допада /въпреки че на всеки патриот би трябвало да допада, но неисе/, но да го отричаш и да казваш, че е "ценен заради количеството"- е егати, по-голяма простотия не бях чувал!!!
Bushmen, съгласен съм с тебе, но според мене когато се изказваш трябва да си аргументиран. Коментари, които четохме тука орпеделено не са такива, а по-скоро заядливи спрямо останалите, които по един или друг начин уважават Вазов. Още по-важно е и как ще си изкажеш агрументацията, защото от това личи дали тя е градивна или не. В случая тя пак е от втория тип. Тука не става дума за прехвалване, а просто за нормално отношение. Прехвалването е крайност, също както оплюването в случая, нали ? А що се отнася до личната свобода на всеки човек и от часовете по литература, и от тези по философия, би трябвали да знаете, че абсолютна лична свобода няма и тези, които я преследват са осъдени души.Русо е казал, че личната свобода я има доколкова, доколкото тя не нарушава личното пространство на околните.
- Bushmen
- Драскач
- Специалност: Право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Ами не знам какво деградивно съм казал, аз всъщност защитих Вазов. Епопеята и Под Игото са добри, което не може да се каже за милионите му пътеписи или другите му романи. За това, че ще чета каквото искам - не значи, че нямаше да прочета основните неща на Вазов ако не трябваше. Деградивен в спора е camel, който не само, че отрича критиката към Вазов без да се аргументира, а и не е доволен и от умерените положителни изказвания. Все едно чета някво мнение в дата.бг, на зомбиран 8класник и/или 35 годишен националист. Хубаво, Вазов е ценен, Вазов е важен, Левски също. Не отричам какво са постигнали. Мисля, че човек обаче трябва да се концентрира върху своя живот и настоящето, а не да живее само с миналото. Направи нещо за България, тогава говори колко я обичаш. Защото и Доган да го питаш ще каже колко уважава Левски и Вазов, а ще продължава да си е същият "иззедник"
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Бушмен, много съжалявам, но не приемам изказвания от чели - недочели кандидат - студенти (или студенти - не знам ти какъв си), които заявяват, че Вазов е ценен с количество, а не с качество. За да си позволиш такива цинични думи по адрес на велик българин като Иван Вазов трябва да си ОГРОМЕН специалист в областта на литературата, а ти определено не си такъв. Едно време един български поет на име Пенчо Славейков се е карал с Вазов и го е обвинявал в какво ли не (свързано с литературата де), но накрая го е ситуирал на "острова на блажените", нали?
Прочети какво пише над вечния огън и разбери къде е гробът на Иван Вазов.
Прочети какво пише над вечния огън и разбери къде е гробът на Иван Вазов.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- Of course not!
Вазов е България! Никой, ама абсолютно никой друг не е направил толкова за страната си, колкото дядо Вазов.
Ако Петко Каравелов е "строителят" на държавата ни, то Вазов е бащата на всичко българско в нея.
Ако Петко Каравелов е "строителят" на държавата ни, то Вазов е бащата на всичко българско в нея.
-
camel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ето затова те уважавам!Joker написа:Вазов е България! Никой, ама абсолютно никой друг не е направил толкова за страната си, колкото дядо Вазов.
- Of course not!
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Курс: трети
- Обратна връзка:
За литературата става въпрос, нали?Joker написа:Вазов е България! Никой, ама абсолютно никой друг не е направил толкова за страната си, колкото дядо Вазов.
Ако говорим за България като цяло - аз бих посочил друго име-
Don't look back, 'cause you know what you might see
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
- kandidatstvasht
- Танцуващия с клавиатури
Бавареца имаше предвид ЦСКА...

- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Не, не, не - девойката правилно се насочи.kandidatstvasht написа:Бавареца имаше предвид ЦСКА...![]()
![]()
М/У др аватара ти е сила, само без надписа - иначе др е супер.
Don't look back, 'cause you know what you might see
Такива са били изискванията на епохата. Да не би индивидуализма да е възникнал в края на 18век.- има го отдавна в Европа, но не това е било необходимо на Възраждането. Вазов пише за народа, народа го обича. След националните катастрофи хиляди се отправят към дома му, за го помолят за съвет. Вазов по онова време е бил институция, близо половин век народен водач. Това време вече е история, но ние сме функция на историята-затова се вглеждайте по-често в нея. Защото каквито и да било течения да са прониквали, повечето автори, които изучаваме хващат пушката и отиват да се опазят родината, когато се наложи. Ако имаше на всеки 1000 българи днес по един Вазов или един патриот от онова време, едва ли положението щеше да е същото.