Може ли да се влезе в престижна специалност без частни уроци

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Victoria
Писаружяк

Re: Може ли да се влезе в престижна специалност без частни уроци

Мнение от Victoria »

FMI, дори учителката ти да не е ставала за нищо, имаш учебник, от който да четеш. Това, че не си го чел и сега ти се ще да си мислиш, че уроците са единственият начин да влезеш, си е твой проблем.

Имам един колега, с който бяхме в едно училище и над половин година не се е готвил за кандидатсване (и не е ходил на уроци изобщо), след като още първия срок го приеха в ПУ и реши, че ще учи там. Не отиде и на предварителен, понеже още имаше същата нагласа. След това реши да се пробва и в СУ. Изкара 5.60 - без един урок.
Подобен случай е един друг познат. Половината 11 клас изкара в САЩ, където знанията му по математика се позалениха. 12 клас - приятелка и т.н. и решил, че няма да кандидатства. Цяла година - маха крачоли. Началото на юни решава, че ще кандидатва. За месец пререшава два пъти сборника на Чъкарян и изкара над 5.50 (не помня колко точно).

И двамата са учили в езикова. (да не кажеш пак нещо за профилираните МГта)

Примерите са много. Приеми го.
Изображение
Аватар
avantgardistka
В началото бе словото

Мнение от avantgardistka »

Зависи какво имаш предвид под "престижна специалност" :D - за мен лично Скандинавистика и Японистика са сред най-престижните специалности, а за друг може и да не са, та имам няколко познати, които изкараха от порядъка на 5.80 на английски и руски и то без частни уроци, но те са от хората, които са чели доста книжки, а това специално за езиковите изпити е много важно 8)
The World is a book, and those who do not travel read only a page.
Saint Augustine
abstract
Пишете, о, братя

Мнение от abstract »

FMI ,както виждаш горните постове в интервал от моя предпоследен до моя последен говорят ясно и красноречиво ,че може да се влезе в престижна специалност без каквито и да е било уроци , НО както винаги с МНОГО ТРУД в индивидуален план.
Тей ,че като те гледам по добре почвай да учиш стига с тоя форум и бисери за да искараш хубава оценка , а не да се оправдаваш провалите си с частните уроци!
Успех! ;)
Dimolition
В началото бе словото

Мнение от Dimolition »

Мое лично мнение е, че за да влезеш в "престижна" специалност (Винаги ме е тормозил тоя термин - престижна... какво подяволите, нали учиш, а не шлаеш из улиците дипидюс гол надявайки се на човешка милост... не може всички да станат адвокати, доктори и банкери, кой ще заема останалите 99% от ежедневно необходимите за нашия живот длъжности?), е необходимо по скоро акъл в главата, имам роднина от семейството, който пропука достатъчно пари да се пенсионира, само за курсове по литература, ама русото си е русо (Извинете за хромизма). От своя страна аз кандидатствам в момента, на 1во место съм писал "ПРЕСТИЖНА" специалност, но колкото и да ми е неприятно, ако не ме приемат, не е края на света. Аз посещавах уроци, при учител известен с висока успеваемост на свойте ученици, но при мен ключов фактор изигра неистовия ми мързел... Има някои предмети, по които писането и ученето е трудно, но съм сигурен, че за всяко нещо си има човек....

Простете и правописа ми, както сигурно се досещате от пост-а не кандидатствам с литература :)
Memento mori.
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

^PrincessA^ написа:
ники написа: Дам, ама ние в училище(което се предполага, че трябва да те подготви за кандидастване) не стигнахме едва до Търновската конституция, а в учебника ми за външна политика от 39-40г. има информажия, колкото да не е без хич.
....
Ех, да... Ако си бях останал със знанията, необходими ми да изкарам 6,00 по история в училище, щях да имам тамън 3 на изпита и то с известни уговорки. Ако има някой, който не е ходил на уроци и е изкарал 5,50+, шапка му свалям, но според мен просто системата е такава, че трябва да се ходи на уроци. Моят учител десетки пъти ми е казвал, че информацията, която дава на учениците не представлява и една десета от това, което дава на мен. Пък и не виждам нищо толкова странно в това да разчитам да се подготвя в училища. И тука изобщо не става въпрос за това, кой е по-умен, по-ученолюбив, по-усърден и т.н, както някой се беше опитал да го изкара в по-горните мнения.
donatella
В началото бе словото

Мнение от donatella »

Според мен без курс или уроци само при много,ама много добро желание и четене на различна литература има вероятност да влезнеш в мечтаната "престижна" специалност .Аз ходих на курсове и в края на всеки курс може да дадеш еди колко си теми за проверка бях изпуснала 1 ден и те точно в този ден бяха взели 2 теми написах ги аз със знания от учебника и една книжка с анализи и темата ми беше оценена за 4.50 :shock: И накрая рецензията беше "Липсва АНАЛИЗ :shock: " И взех и се позамислих е добре де аз ако не бях ходила на курс за да разбера горе-долу какви са им изискванията и тая тема ми беше оценена на редовен изпит (евентуално)за 4.5,аз щях да се самоубия :alien: Според мен темата си ми беше за 5.5 най-малко :mrgreen:
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

ники написа:Ако има някой, който не е ходил на уроци и е изкарал 5,50+, шапка му свалям.
Много хора са. Освен това не казвам да разчиташ само на това, което учиш в училище, защото просто подготовката там е непрофилирана /изключвам избираемите профили/. Обаче съвсем спокойно можеш да си седнеш и да си четеш вкъщи! Като ви приемат да не би да мислите, че на лекции ще ви подготвят на 100% за изпитите? Или и тук ще ходите на "частни уроци"? Сядаш си на д-то, и четеш - това е начинът.
8)
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

^PrincessA^ написа: Много хора са. Освен това не казвам да разчиташ само на това, което учиш в училище, защото просто подготовката там е непрофилирана /изключвам избираемите профили/. Обаче съвсем спокойно можеш да си седнеш и да си четеш вкъщи! Като ви приемат да не би да мислите, че на лекции ще ви подготвят на 100% за изпитите? Или и тук ще ходите на "частни уроци"? Сядаш си на д-то, и четеш - това е начинът.
8)
И това е вярно, но частните уроци или курсове значително улесняват процеса на работа. Освен всичко останало, учителите там ти казват, как най-добре да си разпределиш времето, на какво да наблегнеш, кое ти куца, кое е по-добре, кое как да развиеш, кое как да интерпретираш.... Изобщо могат да ти дадат съвет за почти всички проблеми, които изникват от всякакво естество по време на ученето.
bloody mary
Пишете, о, братя

Мнение от bloody mary »

Coverdale написа:За УНСС е различно.Там задачите не са много трудни и не ти трябва учител да ти помага,особено пък за география или история.
Ще ме прощаваш,ама съм готвила история(темите ми ги даде учителката ми!!!БЕЗ ПАРИ!!!) френски (абсолютно сама) и оставаше само да впиша в картинката БЕ и мат. Щеше да ми е много забавно...

И понеже това може да звучи малко грубичко, що да не взема да се похваля: в УНСС по ист. имах 5,93, по ФЕ-5,47 в СУ: И-5,13 и ФЕ-5,42

И не е въпрос до учителите, въпреки че аз случих на готини, а до стол и задник :bounce:
Аз ще възседна вятъра и в мрака
ще долетя във кроткия ти сън …

Berserker написа:...абе ако болните мозъци бяха оръжие, нас от МО щяха да ни забранят с международна конвенция!!!!
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

ники написа: И това е вярно, но частните уроци или курсове значително улесняват процеса на работа. Освен всичко останало, учителите там ти казват, как най-добре да си разпределиш времето, на какво да наблегнеш, кое ти куца, кое е по-добре, кое как да развиеш, кое как да интерпретираш.... Изобщо могат да ти дадат съвет за почти всички проблеми, които изникват от всякакво естество по време на ученето.
А, тва е друг въпрос. Лесно и трудно винаги има 8)
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
bloody mary
Пишете, о, братя

Мнение от bloody mary »

^PrincessA^ написа:
ники написа: И това е вярно, но частните уроци или курсове значително улесняват процеса на работа. Освен всичко останало, учителите там ти казват, как най-добре да си разпределиш времето, на какво да наблегнеш, кое ти куца, кое е по-добре, кое как да развиеш, кое как да интерпретираш.... Изобщо могат да ти дадат съвет за почти всички проблеми, които изникват от всякакво естество по време на ученето.
А, тва е друг въпрос. Лесно и трудно винаги има 8)
Напълно съгласна!!!!!!!!! И ники, ако трябва някой друг да ти казва как да си разпределяш времето и сам не виждаш кое ти куца, в унито ще видиш зор, а сегашната кампания ще ти се стори светъл спомен (в смисъл-не разчитай, че някой ще седне да ти налива знания в главата) но........ ти си знаеш :rabbit:
Аз ще възседна вятъра и в мрака
ще долетя във кроткия ти сън …

Berserker написа:...абе ако болните мозъци бяха оръжие, нас от МО щяха да ни забранят с международна конвенция!!!!
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

По някое време човек трябва да се опита да тръгне без патерици... :roll:
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Мнение от FMI »

mitakis написа:
di_snooker написа:Аз мисля, че е възможно. Не съм ходила на уроци и ако ме приемат ще се похваля, че е възможно. Единственото, което ми убягва във въпроса е що е то "престижна" специалност. Това зависи от отделния човек и всяка специалност би могла да се счита за престижна според един, а според друг - не.
Престижна специалност за мен е тази,която най-лесно би ти осигурила работа и добро заплащене след завършването.Такава,която съчетава "тежка" диплома пред работодателя и достатъчно придобити умения(това зависи и от отделния човек,старанието му през годините) :wink:
Не :)

Това е хубава специалност, а най-престижна е тази за която кандидатстват най много хора, а не тази която ти дава най доброто! Всъщност кое е най добро е доста относително, така че без това няма как да е критерий...

@abstract не се прави на луд, визирам това което си завършил и то е това което се равнява на уроците които са необходими на всички от обикновенно СОУ, а те са много повече. И когато някой от СОУ, без частни уроци влезе КН, тогава ще кажа че греша :) Докато това не стане ти ще си този който не е прави !
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Victoria написа:FMI, дори учителката ти да не е ставала за нищо, имаш учебник, от който да четеш. Това, че не си го чел и сега ти се ще да си мислиш, че уроците са единственият начин да влезеш, си е твой проблем.

Имам един колега, с който бяхме в едно училище и над половин година не се е готвил за кандидатсване (и не е ходил на уроци изобщо), след като още първия срок го приеха в ПУ и реши, че ще учи там. Не отиде и на предварителен, понеже още имаше същата нагласа. След това реши да се пробва и в СУ. Изкара 5.60 - без един урок.
Подобен случай е един друг познат. Половината 11 клас изкара в САЩ, където знанията му по математика се позалениха. 12 клас - приятелка и т.н. и решил, че няма да кандидатства. Цяла година - маха крачоли. Началото на юни решава, че ще кандидатва. За месец пререшава два пъти сборника на Чъкарян и изкара над 5.50 (не помня колко точно).

И двамата са учили в езикова. (да не кажеш пак нещо за профилираните МГта)

Примерите са много. Приеми го.
ХАХА

Бил е в САЩ ==> Имал е пари ==> Имал е 6 ==> Не мисля че има нужда от повече коментари по въпроса !

НЕ, НЕ СЪМ ИМАЛ УЧЕБНИК. Нямах възможност да си позволя нито един учебник, бяха прекалено скъпи за мен. Да не говорим за зборници... Освен това въобще не смей да ми говориш че се учи от учебник. Когато получиш пълна амнезия и забравиш всичко от училище и после се подготвиш абсолютно сама и то само с учебници и зборници. Тогава имаш право да казваш това! За сега е просто една голяма глупост и е абсолютно невярно(мое мнение)

И все пак, винаги има изключения. Не търси случая на кой вундеркинд да ми цитираш... Има и изключения разбира се, но правилото е че не става. А най смешното е че дори аз може да вляза...

Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

ники написа:
^PrincessA^ написа: Много хора са. Освен това не казвам да разчиташ само на това, което учиш в училище, защото просто подготовката там е непрофилирана /изключвам избираемите профили/. Обаче съвсем спокойно можеш да си седнеш и да си четеш вкъщи! Като ви приемат да не би да мислите, че на лекции ще ви подготвят на 100% за изпитите? Или и тук ще ходите на "частни уроци"? Сядаш си на д-то, и четеш - това е начинът.
8)
И това е вярно, но частните уроци или курсове значително улесняват процеса на работа. Освен всичко останало, учителите там ти казват, как най-добре да си разпределиш времето, на какво да наблегнеш, кое ти куца, кое е по-добре, кое как да развиеш, кое как да интерпретираш.... Изобщо могат да ти дадат съвет за почти всички проблеми, които изникват от всякакво естество по време на ученето.
А колко по хубаво и лесно щеше да бъде, ако това се случваше още в училище...

Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”