Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
blackout
Летящите Пръсти
Специалност: право
Курс: трети

Re: Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари

Мнение от blackout »

Щом Пенчо Славейков го е отричал, що пък някой тийнейджър да не може... :)
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
kapac
Пишете, о, братя

Мнение от kapac »

proUSA написа:
ShadeOfShane написа:Аз не съм патриот , не гледам на поетите като хора загинали в борба за България . Не харесвам Вазов ,за мен той създава изкуствен патриотизъм ..........
Напълно си права. Този автор е прехвален, насаждащ омраза и експлоатиращ една и съща тема.
Естествено, че насажда омраза. Нека построим паметник на Ахмед Али ага в Батак и да направим дома му в Ракитово къща-музей. Ти въобще знаеш ли какво време е било тогава. Да заколят жена ти и да забият нероденото ти дете на кол, да избодат очите на братята и сестрите ти и после да ги одерат живи и прочие други издевателства, които и на филм да ги видиш пак ще повърнеш. Време, в което да те обезглавят е най-леката смърт. Ти как би реагирал, какви теми би очаквал да развиват народните водачи. Времената са други вече, етническата нетърпимост е минало, въпреки че тя се пропагандира от другата страна на фронта вече, но говорим за едно наистина много далечно време. И това за "хлапаците" - това е по-голяма глупост от обявяването на Баташкото клане за мит. Докато си пишем по форумите и си чешем езиците, хората на нашата възраст са се заклевали пред пищова и камата да умрат респективно за нас и нашето бъдеще, а вие ги плюете и подигравате. Знаете ли, че в някой "супер демократични" държави подлагането под въпрос на важни национални исторически събития и личности е подсъдимо и това се прави именно срещу горепосочените юзери. Не бъдете патриоти, но поне уважавайте това, което са направили за вас и когато на 2-ри юни започнат да вият сирените, застанете на едно място поне за 1 минута, а не продължавайте сякаш е алармата на някоя кола.

(до какво води стремежът на някои да бъдат малко по-различни...)
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър
Специалност: Журналистика
Курс: втори

Мнение от proUSA »

В демократичните държави се води дебат,такъв какъвто не се състоя у нас за Батак. Бъркаш сериозно!!!!!!!В демократичните държави не са подсъдни онези, които изразяват мнение, защото основен принцип е свободата на словото. Греша ли? Тогава ми посочи пример за твоята правота. При Вазов се наблюдава един рефрен - българите са смели, турците лоши и обратното турците са лоши,българите-смели. Той не създаде емоция в мен, изключвам скуката. Той не е патриарх само защото има произведения събрани в 22 тома. Една и съща грамофонна плоча. Вазов задава архетипи, той не създава дебат. Един автор трябва да се абстрахира от кух патриотизъм, Вазов напротив..........
kapac
Пишете, о, братя

Мнение от kapac »

Тръгни да оспорваш Холокоста някъде в западна посока и да видим дали свободата на словото ще те оправдае, ще лежиш и то немалко на топло :) А това за Вазов, че имал еднообразни произведения си личи как си го чел. В "Под игото" да не би българина да е идеализиран-тъкмо обратното-принизен е, защото романът е реално описание и анализ на това време. Да не говорим за творчеството му, което в свързано със следосовобожденската действителност.....
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър

Мнение от proUSA »

[quote="kapac"]Тръгни да оспорваш Холокоста някъде в западна посока и да видим дали свободата на словото ще те оправдае, ще лежиш и то немалко на топло ...quote]

Kъде? Бъди точен!
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото
Специалност: Психология

Мнение от ShadeOfShane »

G__ написа:shadeOfshane, ти си бунтарката, ти си страшната, ти си различната....., :lol: Омръзнало ми то такиа псевдо хора като тебе. Няма с кво да се направим на интересни и парадираме с простотата си, защото важното е да сме различни. :bounce: Тва за мене е тъпо, но всеки си знае. Край на спама.
:laughing3:
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
Аватар
explorer
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Аз мисля, че в първите десетилетия, в които пише Вазов (т.е. до началото на 20 век), неговото творчество обслужва определени колективни интереси - изграждане на национален пантеон, повишаване на самочувствието на българина, създаване на поводи за гордост (чрез идеализация и хиперболизация на събитията). Не забравяйте, че сам Вазов определя Априлското въстание като "недоносче", което "не заслужава името си" и че акцентира на неговата подготовка, не на осъществяването му. Творчеството на Вазов след края на 19 век обаче, е анахронизъм - той продължава да рови в теми, които вече не са актуални. И съответно се появява спорът между "млади" и "стари" - това всички го знаем. Изводът е, че Вазовото творчество има за цел не толкова да бъде някакъв велик литературен паметник, колкото да създава самочувствието на новоосвободилия се народ - и то успява да постигне тази цел. Оттам насетне ние бихме могли да го разглеждаме като нещо значимо в литературната ни история и да му отдаваме нужната почит. Вазовият патриотизъм днес не е актуален, защото звучи изкуствен и пресилен. Когато е трябвало да се изгражда националното самочувствие на българина обаче, той е бил твърде необходим. Ето защо според мен спорът е крайно безсмислен - Вазов е значима част от литературната ни история и нищо не ни пречи да го приемем като такъв, без да му засвидетелстваме някакъв горещ патриотизъм - човекът е направил това, което е могъл. Пък било и количество за сметка на качество (да, съгласен съм, че той експлоатира една и съща тема и я върти и суче от хиляди гледни точки)... А за патриотизма има един много хубав афоризъм от П.П.Славейков, който просто не мога да си спестя: "Погледнете в главите си: патриотизмът, който се мотае там, не ви ли пречи да мислите?"...
Последно промяна от explorer на 21 Юли 2008, 12:17, променено общо 1 път.
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
kapac
Пишете, о, братя

Мнение от kapac »

Отрицателството на Холокоста е престъпление в следните държави:

* Австрия (наказва се с 6 месеца до 20 години лишаване от свобода)
* Белгия (до 1 година)
* Чехия (6 месеца до 2 години)
* Германия (1 месец до 5 години)
* Франция (1 месец до 2 години)
* Израел (от 1 до 5 години)
* Италия (от 3 до 4 години)
* Литва ( от 2 до 10 години)
* Полша (от 3 месеца до 3 години)
* Румъния (от 6 месеца до 5 години)
* Словакия (от 1 месец до 3 години)
* Швейцария (от 1 година до 15 месеца)

Наскоро Германия предприе стъпки за криминализирането на отрицателството на територията на целия Европейски съюз.

Общо взето държави от Третия свят с подчертано диктаторски режим :)
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър

Мнение от proUSA »

Приемам!
kapac
Пишете, о, братя

Мнение от kapac »

Освен това в някои държави законите в такава насока са абсолютно излишни. Представи си някой във Франция да започне да оспорва Великата Френска революция - какво ли бъдеще го очаква в професионален план, ако примерно е журналист и колко бързо ще бъде дискредитиран от цялото общество. Но един французин или англичанин, когато отиде в чужбина казва АЗ СЪМ ФРАНЦУЗИН/АНГЛИЧАНИН, а пък българинът всячески се опитва да спести този свой "недостатък". Както и да е, навлизаме в друга съвсем различна тема от зададената :)
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

blackout написа:Щом Пенчо Славейков го е отричал, що пък някой тийнейджър да не може... :)
Като напишеш и ти произведение като Кървава Песен,
отричай си...
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Мнение от kandidatstvasht »

Въобще големи капацитети се навъдили тука-евала. Колко е яко и смело зад клавиатурата да принизяваш делото на достойни българи, дали живота си за България, или допринесли за духовното единение на нацията. Тези, които го правите, сте обречени винаги да си останете мишки /поне в духовен аспект/, защото човек, който няма ценности и не уважава миналото, не е човек. Това е от мене, а вие продължавайте да се правите на интересни и различни, като низвергвате заслужили хора. Сигурно и Левски е го обвините в нещо или ще му се присмеете? Еми давайте...нали вие сте най-най и единствени имате различна гледна точка, опитвате се да се еманципирате от общоността...вие ще се еманципирате, ама ще затънете още по-дълбоко, защото изпитвате само омраза и неуважение!

Гнус ме е да говоря с хора като вас, псевдобългари!!!
silveto
От дъжд на вятър

Мнение от silveto »

Все пак изтеглянето на тази тема на изпита доведе до много литературни и патриотични дебати.Дори и някои да са се издънили на изпита,то нека проверяващите да влезнат в тази тема и да видят какви страсти са се развихрили.Е,това,ако не заслужава поне 4-ка:)

А да се изкажа и по актуалната тема!Аз не харесвам творчеството на Вазов,но го признавам и уважавам.Таланта му е безспорен.Може би,аз не съм достатачно умна да го оценя.Просто ми е скучн,безинтересн и еднообразен.Но не го отричам.Нека го има в конспекта.Допринесал е с много за българската литература.И все пак ще се съглася с някой,който каза,че Ботев с много по-малко е внушил много повече.
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Не харесваш творчеството му???????????
Разбирам да кажеш - личния му живот - да, но творчеството. Хора, вие акъл нямате.

Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха

И твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх.

Ако това е скучно, безинтересно и еднообразно - явно аз имам някакво извратени критерии.

----
Относно Ботев -
той може да се каже е един непроявил се философ и творец. Тъй като в неговото съзнание има само една мисъл - България, то той не може да се отдаде на литературата. Неговисе стихове са писани - така да се каже м/у другото. Обаче, не бих казал, че Вазов не е внушителен.
Лично за Мен Опълченците на Шипка си е най-внушителната ода в билгарската литература, стих или въобще мерена реч.
Последно промяна от Бавария на 21 Юли 2008, 13:04, променено общо 1 път.
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Мнение от kandidatstvasht »

Бавария,зарежи, тука всички са "различни" и "интересни". Като много интересни се показвате с ниската си култура, наистина!
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”