придобиване на втора специалност

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
elfer
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

придобиване на втора специалност

Мнение от elfer »

Интересува ме, как можеш да се запишеш още една специалност.За сега знам, че трябва да имаш завършен 2ри курс и че отпускат свободни места, но доколкато съм запозната специалността, който искаш да запишеш като втора трябва де е съвместима с кандидат-студентските изпити, които си положил, т е не можеш да запишеш право, ако не си се явявал на изпит по история и литература!Искам да попитам възможно ли е да се кандидатства наново за второта специалност. Например аз в момента съм студентка по журналистика 1ва година, в края на втората година, след успешно взети изпити, мога ли да се запиша туризъм като тепърва кандидатствам за тази специалност? И задължително ли е да полагам отначало кандидат-студентски изпити?
Огледай се наоколо, нима природата не е истинска богиня ?!
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

:shock: Просто ме разби. Идея си нямам. Най-добре попитай твоите секретарки или тези в ГГФ. На случай като твоя не съм попадала и никой още не е обяснявал. Като разбереш, кажи моля те и тук, за да сме наясно и ние. Аз вече всякакви срокове съм изтървала, а и едно я завърша, я не, че камо ли второ, ама да сме полезни на другите :wink:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Крематори,
Този съвет със секретарките не е много приложим в случая, тъй като да питаш някоя от секретарките на ФЖМК нещо, си е направо кауза пер дута. При нас всеки се оправя сам, аааааааа ма ха, нали журналисти ще ставаме...

Елфер...тебе пък защо не съм те мернала из ФАК...ултета....Аз също се интересувам относно тия работи и в правилника пише, че втора специалност може да се запише, ако имаш успех над 5.00 (за повечето обаче под 5.50 не си помисляй), трябва в съответната специалност да са обявени места за прием - това е много важно, например във ФЖМК тази година нямаше, психология няма по принцип, право можеш да запишеш, само ако си от ЮФ...различни са. Помня, че за богословието бройките май бяха неограничени...за туризъм не видях изобщо, но не съм търсила конкретно, така че може да те лъжа...Що се отнася до изпитите, трябва а имаш положени конкурсните изпити за съответната специалност успешно, НЕЗАВИСИМО коя година си ги полагал, такаче може и догодина да се явиш, ако ти се занимава...Оказа се, че аз съм си го положила моя изпит, дето ми трябва, сега е въпросът дали 5.38 ще ми стигне... :roll:

Успех и ако научиш нещо повече, пиши, в Ректората имаше разлепени някакви работи, аз оттам се ограмотявах, ама да ме убиеш, не помня къде са....аз там ходя с торбичка трохи като Хензел и Гретел...
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Търговецът на кристал написа:Крематори,
Този съвет със секретарките не е много приложим в случая, тъй като да питаш някоя от секретарките на ФЖМК нещо, си е направо кауза пер дута. При нас всеки се оправя сам, аааааааа ма ха, нали журналисти ще ставаме...
Погледнете в небето! Това е самолет! Не...това е чавка! Не...това е капитан планета! Грешен отговор! ИЧЕВААААААААААААА!!!! :shock: :shock: :shock: :shock:
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

И така относно втората специалност-за да влезеш трябва да имаш положени изпити за съответната специалност която искаш ,трябва да имаш завършен втори курс и успех от тези 2 години най-малко 5,00,но определено ще ти трябва около 5,50 за да се вмъкнеш някъде!!! НО не можеш да влезеш втора специалност каквото си поискаш :!: :arrow: всяка година се отпускат определени бройки за прием и то не за всички специалности,като има ограничения на специалностите по факултети,т.е. всеки факултет сам решава по кои специалности ще отпусне бройки за прием.Това означава ,че примерно ако правото или туризма не фигурира в списъка на специалностите отпуснати от твоя факултет за изучаване като 2-ра специалност,то тогава за съжаление не можеш да ги изучаваш като втора специалност :cry: А иначе срока за подаване на документи за втора специалност е обикновено някъде към края на август 200 и някоя си стая беше ,ама не помня точно ,която се намира на 1-вия етаж в северното крило.Пред тази стая излизат и списъците с отпуснатите бройки по специалности :!: Дано тази информация ви е полезна 8)
Като птичка в небесата :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Vintersorg написа:
Търговецът на кристал написа:Крематори,
Погледнете в небето! Това е самолет! Не...това е чавка! Не...това е капитан планета! Грешен отговор! ИЧЕВААААААААААААА!!!! :shock: :shock: :shock: :shock:
Той е малък, но вече знае...добре, че я опозна отрано, да не храниш напразни надежди.

На колегата, мерси за информацията къде изнасят списъците, ще ми бъде от полза. Пак ви казвам, знам, че психология и право по принцип НЯМА (право - само ако си от ЮФ).
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

А скандинавистика ?!

Подушвам отговор от рода: "Ти чуваш ли се ?!"
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

За филологиите имаше нещо отделно, човече, отиди като си в Сф и виж на място...Просто не помня, аз така или иначе, гледах само за социология и богословие, така че не мога да кажа всичко, колкото и да искам. Споделям онова, което ми е направило впечатление. :D
В края на ноември
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

Vintersorg написа:А скандинавистика ?!

Не, защо? Доста колеги не са веднага след гимназията. Не знам как стоят нещата с прехвърлвянето, но нищо не ти пречи просто да се явиш на кандидатстудентския изпит отново следваща година (те така бяха направили и си влязоха) :wink: .
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Той не пита за прехвърляне, а за 2 специалност
В края на ноември
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Vintersorg написа:А скандинавистика ?!

Тази година от филологиите имаше прием само за Класическа и Новогръцка,Арабистика и Тюркология,без ограничения за кой факултет става въпрос.Обаче за другите филологии не е имало прием отдавна и едва ли ще има някога в предвид на големия наплив от обучаващи се студенти :cry:
Като птичка в небесата :)
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

Търговецът на кристал написа:Той не пита за прехвърляне, а за 2 специалност
Oops, my mistake - извинявам се :oops: . Но в този случай, май :? :
sientelo написа:Тази година от филологиите имаше прием само за Класическа и Новогръцка,Арабистика и Тюркология,без ограничения за кой факултет става въпрос.Обаче за другите филологии не е имало прием отдавна и едва ли ще има някога в предвид на големия наплив от обучаващи се студенти :cry: [/color]
Аватар
elfer
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от elfer »

Искате да ми кажете, че даже и да полож тази година успешно изпитите си за специалност туризъм, съответно география и западен език, не мога да запиша втора специалност туризъм, ако през съответната година не отпуснат бройка за 2ра специалност?Струва ми се нелепо!
Огледай се наоколо, нима природата не е истинска богиня ?!
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Нелепо, но е така. :cry:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

За жалост наистина е така. Стискам палци тая година да отпуснат бройки за специалността, която искаш. Мисля, че става ясно чак в края на учебната година, дано не те лъжа.

Нали се сещаш за девиза на Граф Монте Кристо: "Чакай и се надявай!"
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”