Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Re: Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари

Мнение от kandidatstvasht »

TsarBoris написа:
ShadeOfShane написа:или Вапцаров - има страст в тоя човек ...
Да,има страст в това да участваш в македонски литуратурни кръжоци,съставящи "македонския" език,с цел насаждането на "македонско" национално самосъзнание на българите в днешна република Македония.Има страст в това да подпомагаш терористични атентати срещу "фашистите"-жандармерия,полиция,военни.Ex,какъв мъж,какъв патриот,какво нещо...Но не са виновни момичетата,които го харесват,защото в училищата умишлено прескачат подобни интересни моменти.

Човече, ти си болен. Но то само от ника и аватара ти се вижда, така че...
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото
Специалност: Психология
Курс: трети

Мнение от ShadeOfShane »

*мрън*
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

Аз не съм патриот , не гледам на поетите като хора загинали в борба за България . Не харесвам Вазов ,за мен той създава изкуствен патриотизъм . Реално погледнато България няма история 5 века ,а той влага такъв патос за събития ,които са били доста смешни като мащаби . Споделям позицията на Ботев в някои отношения.Там няма ненужен патриотизъм , има хора ,има близки ,има родина като място където си роден.Споделям позицията на explorer и съм готова дори да кажа ,че той гледа по- трезво (прощавай ,че в известна степен преповторих твоята позиция).
TsarBoris , с теб виждаме света в коренно различни краски от камбанарии стоящи в два полюса.И се чудя този патриотизъм у теб от какво е породен .Интересно ми е , заинтригувана съм да разбера точно как и защо виждаш така нещата :) .
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Хм, не мога да се съглася изцяло за Вазов(нали знаете, че ми допада :lol: ).
Да, всичко е идеализирано в съзнанието и съответно творчеството му. Българското носи ореол, но не само. Той умело е разкрил и негативното в националното ни самосъзнание, годините след Освобождението бележат крушение на светлите идеали и той го описва изключително нагледно в разказите си.

А за българската история, за 5-вековното робство не мога да се съглася баш. Въпреки прекалено дългия период, през който сме били под чужда власт, българският народ е съумял да съхрани голяма част от бита и устоите си, голямо постижение е, че след толкова много години робство сме се освободили и сме запазили националното си самочувствие. Запазили сме религията си, езика...
А и не е престорен патриотизмът на Вазов-просто няма как да оспорим, че произведенията му са допринесли за духовния ни ориентир през вековете. Че "Под игото"(отново го споменах :lol: ) е направо енциклопедия за живота по онова време, който седне да го прочете, се запознава с миналото, за което може само да си представя как изглежда...Така се сблъскваш с типични образи от тогава, някак си заживяваш с тревогите им. Не знам, на мен лично ми допадат тези неща.

ShadeOfShane, кои събития са били смешни като мащаби? :shock: Априлското въстание? Или другите битки за освобождение?

П.С: Не приемай поста ми като спор, знаеш, че те уважавам :)
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

:) Ами всичко в ,,Епопеятя'' ми е някак хлапешко , дицата са искали да се освободят - супер , но са били дица с дървени пушки ,което е симпатично , но не е сериозно .Смело или безрасъдно - къде е границата .Ако живеех по онова време и бях това ,което съм днес , щах да съм най - фанатизирана и готова първа да мра , но това е нереалистично .Така мисля . Няколко хлапета пукнали с пушки в Балкана и това било въстание .Съжалявам , не мисля ,че е . Идеали и идеалисти трябват , и хора готови да жертват живота си в името на идеала трябват ! Виж , Левски го признавам (то оставаше и него да не признавам ) , търсел е опора в чорбаджиите и е смятал наистина нещо мащабно да запали , но ...
Харесвам ,,Под игото'' в четвърти клас бях във въсторг от него ,много ме вдъхнови , но ... не се гордея за тези 5 века . Съхранили сме , нека сме съхранили , но не е голямо геройство ,че ръката ти е само деформирана от чука, а не отрязана ако си могъл просто да я махнеш - това са 5 века ! Смешно е за 5 века да е хвалба ,че е имало и хора , които са искали и са деиствали ,за да се освободят , би трявбвало да е нямало такива ,които да не искат това . Вече мисля ,че нагазвам във води ,в които мога да се окажа и некомпетентна ,затова повече няма да пиша по тази тема . Това мисля , това чувствам , аз съм циник . Приемам аргументирана критика.
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

Ти си смешник. Напомняш ми за тоя идиот председателят на фенклуба на ЦСКА ( не му знам името), който каза, че в България за 5 века имало само едно въстание. Това, че общата ви култура е толкова голяма, че да знаете само Априлското си е ваш проблем, но не го правете всеобщ. А ако беше по онова време, щеше да си от много, заради които въстанието не е било по-мащабно. Супер модерно стана напоследно да се критикува историята ни или да се изказват нови и налудни прочити на нея. Тва е тъпо и затва ние трудно имаме собствен облик като нация. Излезнала Пенка от Дружба и започва да говори как не й харесала Епопеята, защото..... :shock: Застреляй се.
Аватар
rachence
Паисий
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от rachence »

И в крайна сметка... нека художествената литература да не замества студиата и историческите книги, които не са длъжни да четат хората, интересуващи се повече от литература ;)
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

Права си. Имах предид, че с каквото и да се занимаваш би трябвало да имаш поне толкова акъл, че да не се излагаш с такива коментари.
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Въобще се чудя с какви очи тука съдите исторически личности, дали живота си за България..."Левски го признавам поне"...ееебаси, ние вече щом и героите, пожертвали се за националната свобода не признаваме, значи наистина сме стигнали дъното и не са ни останали никакви ценности...ама никакви! :?

направо съм втрещен.
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

Ама моля ви се , къде са ви камъните , кладите , вилите . Едно време линчуването беше друго нещо ! :blackeye:
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

А още по-жалкото е, че се бъзикаме с това.

Нищо, само после да не се питаме защо ни управляват турци и позволяваме да поругават национални светини.

Продължавайте в същия дух.
six_sense
В началото бе словото

Мнение от six_sense »

Не се палете. Свобода на словото и личната позиция. Всеки харесва или не харесва някого от авторите. Не можеш да обичаш всички. А и художествената литература не е история и не мисля, че двете неща трябва да се бъркат. А Вазов не харесвам не защото патриотизма му е изкуствен, ами някак си...цялото творчество на Ботев, поетическо и прозаично, се събира в два тома и Според мен казва толкова, колкото и двадесетте тома на Вазов. Многословието в случая не си върши добре работата. Мое мнение. Не ме убивайте с думи. :)
Мъжете винаги искат да бъдат първата любов на жените. Това е тяхната тромава суетност. Жените притежават по-тънък инстинкт за нещата - харесва им да бъдат последният романс на мъжа.
Оскар Уайлд
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото

Мнение от ShadeOfShane »

kandidatstvasht , супер нахално е да ме съдиш . Не знам дали си забелязал , но аз си позволих да правя това само с хора отдавна отишли си т.е. такива ,които не могат да се поправят . Аз естествено нито Левски ,нито Ботев съм познавала лично . Да не говорим ,че няма гаранция ,че това което си мисля за робството и за България в този период е вярно . А , вие как може да сте толкова убедени ?! Всичко е субективно , всеки вижда всичко по различен начин и всеки ,който отразява историята в писания ,я отразява различно . Не си позволявай да ме нападаш ! НЕ съм претендирала за висока обща култура. Но с тази , която имам мога да си вадя изводи и мога да си пиша мнения във форума . Право на глас се дава и на най - необразованите от народа при избори . Това е моят глас и никой не може да ми каже какъв трябва да бъде , защото той на първо място е МОЙ ! Лична нападка в този форум съм отправила само към Силвето , а срещам доста хора позволяващи си дебелоочието да ме нападат ,защото изразявам различно становище по разни въпроси .Прощвайте , но , чии ценности липсват след като аз все пак уважавам личностите с които общувам
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

Ти страдаш от няква хронична депресия ми се струва. А и имаш култура дотолкова, доколкото, че не си се научила (или по-скоро не са те научили), че всяко общество си има ценности, които така или иначе са нужни на въпросното общество. Отговори си защо са ти нужни тия ценности на тебе и тогава може би светът около тебе ше ти е по-приятен. Успех.
Аватар
fragile
Писаружяк
Специалност: Политически мениджмънт. Магистър
Курс: друг

Мнение от fragile »

kandidatstvasht написа:А още по-жалкото е, че се бъзикаме с това.

Нищо, само после да не се питаме защо ни управляват турци и позволяваме да поругават национални светини.

Продължавайте в същия дух.

...
Последно промяна от fragile на 21 Юли 2008, 00:36, променено общо 1 път.
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”