Поне в моята зала не са обявили, че е задължително да се пише есе. А и под есе у нас се разбира нещо доста неопределено като вид съчинениеcruel^nymph написа:Може да ми е нелеп въпроса,но за цитатите задължително ли трябваше да пишем есе?Защото аз си го направих като интертекстуален анализ,пак си ги осмислих проблемите,но просто си беше анализче като цяло...Май я оплесках,а такова хубаво се получи....
Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Amaranth
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Re: Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари
But You Won't Fool The Children Of The Revolution!
Now You Won't Fool The Children Of The Revolution!
Now You Won't Fool The Children Of The Revolution!
- kandidatstvasht
- Танцуващия с клавиатури
Според мене тая съпоставка трябва да си се структурира като обикновена тема, не знам защо й се вика "есе"...
Темата си беше добра,не виждам защо някои тук се оплакват.Аз съм доволен,като четеш одите настръхваш от гордост,като пишеш за тях-пак.Епопеята е една от най-големите шедьоври в нашата литерарура.
Те са основните,на които трябва да се стъпи,заедно с Раковски.За тях писах най-много,останалите(Караджата,Волов,Братя Жекови и другите) могат да се обобщят в един по-кратък абзац,защото става дума за почти едни и същи неща в тях.svetleto89 написа: Също така се притеснявам, защото не си бях преговаряла нито темата за Епопеята, нито пък бях чела скоро тия стихотворения. Анализирах само "Левски", "Кочо", "Опълченците на Шипка" и малко "Паисий"
- kandidatstvasht
Именно. Не само, че Епопеята е едно от най-лесните за разбиране произведения, но и самата тема беше ясна. Я си представете да се беше паднало например "Горест и съвест в поезията на Димчо Дебелянов"...TsarBoris написа:Темата си беше добра,не виждам защо някои тук се оплакват.Аз съм доволен,като четеш одите настръхваш от гордост,като пишеш за тях-пак.Епопеята е една от най-големите шедьоври в нашата литерарура.
- Alkiviad
- От дъжд на вятър
Той Димчо Дебелянов е много съмнителен с ориентацията. Какви са тея нежни стихове, може да е бил обратен..
Йовков трябваше да се падне, най-доброто. Тоя човек е давал всичките пари на съпругата си. Днес такива хора няма
Йовков трябваше да се падне, най-доброто. Тоя човек е давал всичките пари на съпругата си. Днес такива хора няма
Magister Militum
- ShadeOfShane
- Да живей словото
- Специалност: Психология
- Курс: трети
И аз същото обяснявам цяла година за Димчо и Яворов - много са плачливи .То бива , бива мъж да реве ама то постоянно ,а и да си известен с цивренето си въобще не го намирам за престижно .Е ,имат и добри попадения , но щеше да е далеч по - добре ако между реването имаха нещо различно от реване - за разнообразие . Иначе не ми пречат хората - нека живеят - ПОВЕЛЯВАМ .,, На съдбата няма що да робщат ...''(примерно) , но няма да живеят в моето сърце със сигурност ... Димов е мъж - аналитичен ,интелигент , хладнокръвен или Вапцаров - има страст в тоя човек ...
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
-
drowning man
- В началото бе словото
Защо за абсурдно мнение е това? Запозната ли си поне малко с живота и творчеството на тези хора? Да не би поезията да се пише за престиж? И двамата не са ми сред най-любимите поети, но това как били известни с "цивренето си" и как имали разни там "попадения" ме кара да изпитвам някакво съжаление към теб. Вероятно звуча прекалено остро, но не успях да се сдържа.ShadeOfShane написа:И аз същото обяснявам цяла година за Димчо и Яворов - много са плачливи .То бива , бива мъж да реве ама то постоянно ,а и да си известен с цивренето си въобще не го намирам за престижно .Е ,имат и добри попадения , но щеше да е далеч по - добре ако между реването имаха нещо различно от реване - за разнообразие . Иначе не ми пречат хората - нека живеят - ПОВЕЛЯВАМ
-
six_sense
- В началото бе словото
Даа, точно така! Само за Димчо не съм съгласна, щото ми е слабост, но за Яворов - как може наистина един мъж непрекъснато да подсмърча и да е недоволен? Не върви някак си. Мисля, че цялото му циврене е било заради това, че не е могъл да бъде с трите си музи едновременно (макар че се е опитал!). Инае Димов наистина е мъж, а колкото до Ботев - мисля, че е единствения истински мъж в конспекта - така де - човека казва нещо и го прави. Казва "Алоо, Венето, ти си ми жена и ако умра, тва си е моя работа, щото си обичам отечеството. Точка. Оправяй се." Аа - послепис : "Гледай мама!"ShadeOfShane написа:И аз същото обяснявам цяла година за Димчо и Яворов - много са плачливи .То бива , бива мъж да реве ама то постоянно ,а и да си известен с цивренето си въобще не го намирам за престижно .Е ,имат и добри попадения , но щеше да е далеч по - добре ако между реването имаха нещо различно от реване - за разнообразие . Иначе не ми пречат хората - нека живеят - ПОВЕЛЯВАМ .,, На съдбата няма що да робщат ...''(примерно) , но няма да живеят в моето сърце със сигурност ... Димов е мъж - аналитичен ,интелигент , хладнокръвен или Вапцаров - има страст в тоя човек ...
Вазов няма да го коментирам. Твърде дълго е живял, а както знаем - истиснките поети умират млади
Мъжете винаги искат да бъдат първата любов на жените. Това е тяхната тромава суетност. Жените притежават по-тънък инстинкт за нещата - харесва им да бъдат последният романс на мъжа.
Оскар Уайлд
Оскар Уайлд
- ShadeOfShane
- Да живей словото
- Специалност: Психология
- Курс: трети
drowning man, те и Linkin park имат мнофо фенове , но това не значи ,че не реват във всяко парче . Сигурна съм ,че всички фенове на Linkin park ще скочат както ти скочи за Димчо и Яворов
. Не уважавам Яворов като човек, изчела съм му романа (докъдето ми стигнаха нервите , после накарах да ми го разкажат ) , писмата с Мина (тах си ги изчетох сама щото малката ми харесва ) и не го уважавам - отношението му към Лора е недопустимо . Естествено е поет и всички ще го защитят ,защото е писал стихчета ,които звучат красиво . Много неща звучат красиво и въпреки това нямат стойност ,защото отразяват липса на сила . Един мъж трябва да е силен , трябва да вярва , не трябва да очаква маика и либе да го милват по главицата и да го успокояват . Той трябва да е мъж и трябва той да брани (евала на Ботев ) . Що се отнася до Димчо - жизнената част ми допада в него ,бил е и бунтар и весел и тъжен имал е ценности и е живял за нещо , но ми е еднообразен ,едно изкуство трябва да отразява повече от тъга , повече от отчаяние и копнеж . Твърде ми е женско някак , а аз съм момиче !Не мисля ,че творчеството на Дебелянов отразява цялото богатство на неговата душевност и затова не намирам за изкушително да го чета повече .Мисля че ако му прочета 4 стихотворения , съм разбрала всичко, което той е искал да изрази и просто е преповторил в другите стихотворения . Има и още нещо , което има значение за моето разбиране на изкуството . Аз търся идеи в него , а не атмосфера . А Дебелянов е автор ,който претворява атмосфера за разлика от Пенчо например . Точно това определя моето ЛИЧНО отношение към Димчко и Яворов.Мисля ,че би трябвало да преосмислиш начина ,по който мислиш другите хора , съжалявай хора без собствено мнение , мен не ме мисли .И което е много важно -''абсурдно мнение'' е това ,което не споделяме и не разбираме .Очевидно сме достатъчно различни ,а ти не уважи моето различие , но въпреки това аз няма да си вадя изводи за теб и няма да си правя заключения доколко познаваш творчество и живот на поети ,защото уважавам твоето мнение - чети си ги Яворов и Дебелянов , радвай им се и со здраве !
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
- sweety.girl
- Пишете, о, братя
six_sense написа:Даа, точно така! Само за Димчо не съм съгласна, щото ми е слабост, но за Яворов - как може наистина един мъж непрекъснато да подсмърча и да е недоволен? Не върви някак си. Мисля, че цялото му циврене е било заради това, че не е могъл да бъде с трите си музи едновременно (макар че се е опитал!). Инае Димов наистина е мъж, а колкото до Ботев - мисля, че е единствения истински мъж в конспекта - така де - човека казва нещо и го прави. Казва "Алоо, Венето, ти си ми жена и ако умра, тва си е моя работа, щото си обичам отечеството. Точка. Оправяй се." Аа - послепис : "Гледай мама!"ShadeOfShane написа:И аз същото обяснявам цяла година за Димчо и Яворов - много са плачливи .То бива , бива мъж да реве ама то постоянно ,а и да си известен с цивренето си въобще не го намирам за престижно .Е ,имат и добри попадения , но щеше да е далеч по - добре ако между реването имаха нещо различно от реване - за разнообразие . Иначе не ми пречат хората - нека живеят - ПОВЕЛЯВАМ .,, На съдбата няма що да робщат ...''(примерно) , но няма да живеят в моето сърце със сигурност ... Димов е мъж - аналитичен ,интелигент , хладнокръвен или Вапцаров - има страст в тоя човек ...
Вазов няма да го коментирам. Твърде дълго е живял, а както знаем - истиснките поети умират млади
За мен Дебелянов е невероятен-не мисля,че да е чувстителен един поет значи да е гей
Виж Яворов не ме удивява хич-за него съм съгласна-не ми се нрави
Вярно,не е типично за мъж,но поне в Дебеляновия случай съм малко по-благосклонен.Започва живота си като сирак,при втората му връзка с жена тя бива застреляна от собственият й баща(с висок чин в армията),само и само да не се събере с него.На практика този човек не е видял и едно красиво нещо,което да му е като някаква опора и да му дава поне малко надежда.По неспирна последователност на нещастия в живота той е уникат,затова и не съм отрицателно настроен към него.ShadeOfShane написа:И аз същото обяснявам цяла година за Димчо и Яворов - много са плачливи .То бива , бива мъж да реве ама то постоянно ,а и да си известен с цивренето си въобще не го намирам за престижно .
А и заслужава уважение за това,че макар и да е освободен от военна служба,той отива на фронта и дава живота си за България,прострелян от антантските изроди.Вечна му памет.
- kandidatstvasht
Как може да говорите такива глупости за Яворов и Дебелянов, при положение че и двамата отиват на фронта да се бият за България? Да, и на мен не са ми любими поети, но да им оспорвате мъжествеността и да ги одумвате е най-малкото проява на изключително лоши знания и ниска култура! И двамата имат трагична съдба, каквато едва ли сти имали вие, за да можете да усетите какво се е случвало в душите им. Така че спрете с глупостите!
Да,има страст в това да участваш в македонски литуратурни кръжоци,съставящи "македонския" език,с цел насаждането на "македонско" национално самосъзнание на българите в днешна република Македония.Има страст в това да подпомагаш терористични атентати срещу "фашистите"-жандармерия,полиция,военни.Ex,какъв мъж,какъв патриот,какво нещо...Но не са виновни момичетата,които го харесват,защото в училищата умишлено прескачат подобни интересни моменти.ShadeOfShane написа:или Вапцаров - има страст в тоя човек ...
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Не че съм модератор, ама темата не беше ли за изпита по литература, а не въобще за авторите от програмата
Иначе предлагам да обсъждаме не авторите, а произведенията им, защото те са това, което ни вълнува днес. Спорът за връзката между литературното произведение и неговия автор е изчистен преди около век с есето на Пруст "Против Сент-Бьов", затова по-добре да не откриваме топлата вода. Що се отнася до Вазов - опасен автор е, защото се рискува изпадане в патриотичен патетизъм, а това автоматично довежда до занижаване на качеството на аналитичното наблюдение (т.е. чувства за сметка на разум). Ето защо според мен е много по-добре, ако върху "Епопея..." се погледне по-дистанцирано и се коментират хладно и аналитично заложените идеи, отколкото да се залага на патоса... Personal opinion 
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група