Редовен изпит по история - факти, мнения, коментари

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Clandestine
Драскач
Специалност: Право
Курс: втори
Обратна връзка:

Re: Редовен изпит по история - факти, мнения, коментари

Мнение от Clandestine »

E, да благодаря на Сиана значи... 'Щото ако бяха Борис и ВСВ много щях да се цупя.
Come, my raven, it could be a lark.
s_a_s_h_i_
В началото бе словото

Мнение от s_a_s_h_i_ »

Аз съм на мнението, че можеше и по-лошо да е :lol: От залата, в която бях аз от 50 човека, при обявяването на темата останахме 25, а в следващия 1 час се смалихме до 15 човека. Аз писах темата за Раковски. Пропуснала съм някои неща, просто в един момент зациклих тотално, но няма значение. Притесни ме друго, че темата ми излезе само 9 страници, както и на повечето, които останаха да пишат. Даже като предавах квесторките казаха, че за първи път им се случва да не дават допълнителни листа :?
Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

http://dnes.dir.bg/2008/07/16/news3199910.html

А, и - ако сте писали Георги Сава Раковски, сигурно ще ви се приема като грешка.
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
themouse
В началото бе словото

Мнение от themouse »

не това е просто нереално как може антиосманска съпротива която избива маса народ а за моя радост тва ми беше лубимата тема и да я изтеглят като контролна просто сега седа и ми идва да се самоубия тва ми беше просто 6.00 човек убивах да ми се падне тя ама ето на късмет
HMH
В началото бе словото

Мнение от HMH »

Това да си кандидат-студент си голяма далавера. Преди години нямаше избор между две теми, нямаше дори и две дати за изпит. :roll: Стрес до дупка и това е.

Иначе, Раковски си е много благодатна тема. Как исках да ми се падне, когато аз кандидатствах.
Все пак, успех на всички. :)
lovelysarah
В началото бе словото

Мнение от lovelysarah »

1) Айде, айде ние сме били все най-привилигировани! Да, ок, с малката подробност,че до миналата година в пликовете за теглене са влизали 6-7 теми, от които най-емблематичните за българската история, а не 20 и косур. Съответно сещате се,че всеки ходил в СУ на курсове накрая е получавал някакво инфо и после се били "преучили", моля ви се! Предпочитам да нямахме нито опция за редовен, нито избор за две теми ако беше така и сега! А тези, които са кандидатствали миналата година да не се възгордяват прекалено много все пак, защото масово са влезли с "Първата половина на XI век", а не с ВСВ, нали? Колко от вас имат дори прилични оценки на БРЦК или примерно само с оценката от предварителния са влезли миналата година? Второто, което е важно да се отбележи, колкото и човек да учи в стремежа си за всеобхватност на знанието, качеството намалява. Абсолютно невъзможно е да се знаят всички теми еднакво добре. Колко от вас с ръка на сърцето могат да кажат,че знаят "Балканските войни" (1912 - 1913) , "Църква и култура XV - XVll век" или пък "Илинденско-Преображенското въстание" наравно с останалите теми? После относно темите. Наистина е срамота българин да не научи темата за Раковски, още повече,че беше зададена в най-простия й вариант! Но на изпите става всичко! Човек блокира, да не говорим колко хора направо са изключили само като са чули заглавието на първата тема и от паника всичко им се е изпарило в главата. Да не забравяме,че също така ден преди това някои хора са държали и изпит по български език и литература, който никак не е лесен и е супер трудно от литература да превключиш на история, пък било то дори и за преговор. В същото време Математика I и Математика II са в разстояние от почти две седмици! (нищо лично против математиците, уважавам ви и не подценявам трудността на изпитите по математика, вие не сте виновни). Но сигурно и за това сме "облагодетелствани" защото изпитите можеха да са в един и същ ден направо! :D Човеците не са роботи, за това правят грешки! Примерно сега какво да направим с въпросната Сияна Стоянова от Варна, с камъни ли да убием момичето?
:D То дори тя самата се хвана за главата като видя какви ги е надробила! :shock:

3) А що се отнася до ВСВ и изключително любопитната й формулировка, в учебника на Планета 3 за 11.клас, който е типично "протеже" на СУ са посветени 1-2 страници за външната политика на България по времето на Втората световна война, написани в минало време. Мисля, че това е показателно предвид, че на гърба на споменатото издание изрично пише:" Съдържанието е достатъчно пълно и ясно, така че учебникът да служи и за самостоятелна подготовка при кандидатстване във ВУЗ." Много ми е интересно как проверителите биха "самооценили" тази тема, поднесена им в същия вариант, написан от самите тях! :roll: За каква подготовка говорим изобщо като дори учебникът им "куца",а на всичкото отгоре сами го лансират като "достатъчно средство" за самоподготовка.

4) Нищо лично нямам против вече приетите студенти в СУ, но нека не ни упрекват,защото така както те се дразнят,че ние не учим колкото тях и ние се дразним на блажените единадесетокласници и десетокласници примерно, въпреки че примерът не е от най-уместните! Да, тежко полагате неимоверно повече усилия от колкото нас, факт е! Никой не го оспорва. Просто трябва да си строшим главите и да дойдеме на вашето място,за да го разберем и изпитаме на свой собствен гръб! :)

5)И за какво е цялата тази злоба от глъбините на душите ви? Вие така или иначе сте изкарали отлични оценки на предварителния изпит, вече сте вътре, защо злобеете? :roll: Какво постигате с това? Ок, ще учите Право и к'во? Толкова ли е важно това за вас,че даже и душата на дявола бихте си продали за пустото Право? Отличници сте по история, но се замислете се ако имаше изпит за нравственост каква оценка бихте изкарали! :D Пожелавам успех на всички ви и дано всеки постигне мечтите си! :)
HMH
В началото бе словото

Мнение от HMH »

Продължавам да недоумявам , как може някой, който има 4 възможности за един изпит, да е недоволен? За каква злоба говориш, така и не ми стана ясно? :roll:
Ама да ме пита някой, защо въобще писах, след като прочетох коментарите срещу dimage?

lovelysarah написа: Съответно сещате се,че всеки ходил в СУ на курсове накрая е получавал някакво инфо и после се били "преучили", моля ви се!
Толкова ли е важно това за вас,че даже и душата на дявола бихте си продали за пустото Право? Отличници сте по история, но се замислете се ако имаше изпит за нравственост каква оценка бихте изкарали!
Нямах представа, че всеки изкарал успешно изпита си по история иска да учи право или пък, че е ходил на курсове в СУ. :)

Както и да е. Мисълта ми беше, че ако някой е недоволен, то трябва да обвинява само и единствено себе си, а не пликове с теми, учебници, дати на изпити, отличници и прочее други обстоятелства.
Местата са достатъчно и нека най-добрите или поне, тези които са положили усилия успеят да влязат, това което искат. :)
kapac
Пишете, о, братя

Мнение от kapac »

Наистина, когато видях, че се тегли първа тема ВСВ, ми стана кофти. Като се изтегли Раковски, първо много се зарадвах, а после и още повече, след като видях, че болшинството не бяха доволни. Аз бях в 65, където се теглиха темите, а общо кандидатите бяхме 100. Около 11.20-11.30 в стаята бяхме най-много 10 човека. Не вярвам, че някой може да изпише добре темата за по малко от 3 часа и половина. Аз изписах 24 страници, а пиша сравнително бързо, и пак едвам едвам завърших. Раковски наистина е голям капан, защото много бързо трябва да решиш кое има и кое няма място в темата. А коментари от рода на:"тя темата беше обществено-политическа дейност" и затова четите не трябва да се пишат са просто много нелепи. Надявам се на добра оценка.
tally.w
В началото бе словото

Мнение от tally.w »

Абе, то винаги е имало и винаги ще има хора, които са подготвени добре и други, които не чак толкова. Затова има скала за оценяване от 2 до 6 (а не зачот примерно), затова има и състезателен бал. Оставете времето и класиранията да покажат кой ще го бъде и кой-не. Най-тъпото е, че вместо всеки да сподели как се е справил и какво е написал, каквато всъщност е целта на темата, ние си играем на обижданка. Не мога да разбера целта на цялата тая работа, щом сте успели на времето, какъв е смисълът изобщо да влизате в кандидат-студентските форуми, щом нямате за цел да дадете полезен съвет или предложение на тези след вас (изключвам една голяма част от вече студентите, които наистина пишат, за да помагат)?! Вие някакви съдници ли се явявате, назидатели ли, какво?!
Ама 4 били темите- еми всеки с късмета си, да не бяхте бързали да се раждате, дет се вика! Ами тези преди вас пък не са имали предварителен изпит- какво да ви обесят ли?

Недопустимо било, разбираш ли, да не е научен целият материал, защото количеството му било несравнимо с това, което очаква новоприетите студенти на изпитите от сесия. Къде били тръгнали, и те нямали представа, вие пък щото сте имали и преди изпитите сте си казвали „Ех, колко малко имам да уча, кеф, в сравнение само с римското право!” Вашата работа ми мирише малко на „Кога стана калайджия, кога ти почерня…” Извинявайте, но не мога да си обясня тези „нравоучителни” коментари с нищо друго освен с комплекси. И ми звучи малко все едно майка ми да влезе във форума, където си пишете преди поправителна сесия и да почне „Срамота да не сте взели изпита от първия път! Това насън да ви бутнат трябва да го знаете, иначе какви адвокати ще станете! Ако днес от това дали сте научили ви зависи оценката, утре от това дали сте си написали 3те експертизи за 1 нощ и от качеството им ще зависи дали ще има какво да ядат децата ви! Не знам как ги мислите тия, но това е просто срамота! И тръгнали да ми се оплакват, а не осъзнават, че сега са има най-хубавите години…ц-ц-ц!”

Както и да е, спирам да пиша, то на чужд гръб и 100 тояги са малко!
HMH
В началото бе словото

Мнение от HMH »

tally.w написа:Вие някакви съдници ли се явявате, назидатели ли, какво?!
Сега пък остава някой да ми държи сметка в кой раздел да пиша.
Нормално е като сме минали по този път да даваме съвети, а ако тези съвети не ви харесват, не значи че веднага трябва да бъдат окачествени като обида. Аз съм си минала изпитите отдавна, така че каква оценка ще изкара Иван от Пловдив, въобще не ме засяга. Просто изказвам мнение.
tally.w написа: Ами тези преди вас пък не са имали предварителен изпит- какво да ви обесят ли?
Аз нямах предварителен, ама отговора няма значение, нали? :wink:

Нямам време да навлизам в излишни спорове, още повече, че до никъде няма да доведат.
В крайна сметка някой по-горе го написа - "Човек се учи цял живот". Един изпит е капка в морето, че да му се обръща чак такова внимание. :wink:
Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от radja »

Ако си го разпределиш както трябва, равномерно през годината, хем ще имаш време да си ги научиш нещата, хем ще имаш и достатъчно свободно време
аупф

системата е проста

Понеделник- Петък по 4 часа стабилно учене сутрин и 2-3 следобеда.
Помежду- Училище
Петък вечер- разбиване, за да забравиш всичко научено
Събота- релакс
Неделя- симулираш пред мама и тати, че учиш.

Като някои от уикендите дори пътувах напред- назад(х

И...съм си доволен от резултатите.:)
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

какви хубави темички са се паднали на редовния изпит... муцка направо 8) :lol: :wink:
Toto-I will remember
slayyy
В началото бе словото

Мнение от slayyy »

Zdraveite,
za faktologicheska greshka (naprimer obyrkana godina) kolko stotni svalqt? Da si napravq smetka i za tova kolko moje da me otrejat :roll:

P.S: nqmam kirilica, sorry.
kapac
Пишете, о, братя

Мнение от kapac »

Зависи от важността на събитието. Ако е ключово за темата, грешката се санкционира с до 0.50. Въпрос в кого попадне темата ти на проверка :)
Meldor
В началото бе словото

Мнение от Meldor »

Някои хора набързо набързо нарекоха кандидат-студентите от тази година мързеливци и неблагодарници. Четейки коментари като тези на dimage разбирам, че има някои студенти в СУ, заради които си заслужава да си щастлив, ако не си приет в този университет. Поклон пред тяхното величие.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”