Любими първи изречения :)
-
smeshko
- Паисий
Re: Любими първи изречения :)
НЯМАШЕ СПОМЕН ДА Е УМИРАЛА .
От любимата ми поредица фентъзита "Мечът на истината" или по-точно от книгата "Вярата на прокудения"
От любимата ми поредица фентъзита "Мечът на истината" или по-точно от книгата "Вярата на прокудения"
In vino verittas
Те тава е Истината...Мила написа:“Ако наистина ви се иска да чуете тази история, то сигурно ще поискате да разберете къде съм роден и как съм прекарал глупавото си детство, и с какво ли не още, с една дума – цялата тази плява от сорта на “Дейвид Копърфилд”, но на мен не ми се ще да се ровя из нея. Просто ще ви разкажа тази смахната история, дето се случи с мене около Коледа и ме умори до смърт, та трябваше да дойда тук и да си гледам спокойствието”
има ли нужда да казвам от къде е?
Silence tells me secretly Everything!
"Като изследва естествената радиоактивност на елементите, Ръдърфорд установява че... " ... и от тоя род...
Ти помниш ли морето и машините... ("Писмо", Вапцаров) Любимото ми стихотворение на любимия ми поет 

- Amellie
- Постоянно присъствие
"Пътувах с пощенска кола от Тифлис. Целият товар на каручката ми се състоеше от един малък куфар, който до половината беше натъпкан с пътни бележки за Грузия. По-голямата част от тях, за ваше щастие е загубена, а куфарът с останалите неща, за мое щастие, остана цял." "Герой на нашето време", М.Лермонтов
" Полковникът отвори кутията за кафе и видя, че е останало най-много една лъжичка. Дръпна джезвето от огъня, изля половината вода направо на пръстения под и заостъргва с нож над джезвето вътрешността на кутията." "Няма кой да пише на полковника", Г.Г. Маркес
" Присъствалите тогава-- последните разговаряли с него, случайни познати, разправят, че нея вечер бил като друг път-- весел, ненадменен. Вечеряли възхитително, но не разкошно, говорили много, общ разговор на ниво, при което поне в началото той, изглежда, не бил по-мълчалив от останалите. Някой казва,че се учудил на уморения му поглед, докато слушал разговора; но после пак се включвал, за да напомни за себе си-- остроумен, какъвто го познавали." "Ще се нарека Гантенбайн", Макс Фриш
"Край колибата на дядо ни, на високия хребет срещу склона, покрит с кестенови дървета, Клеър седи на коня си, увита в дебело одеало. Цяла нощ е лагерувала. Напалила си е огън в средата на малката постройка, издигната от нашия прародител преди повече от едно поколение." "Дивисадеро", М. Ондатджи
"1801. Току-що се завърнах от едно посещение при моя хазяин-- самотния съсед, който ще ми досажда. Местността наистина е прекрасна. В цяла Англия едва ли щях да намеря друго кътче, тъй напълно откъснато от празния светски шум-- истински рай за един мизантроп; а двамата с Хийтклиф сме наистина подходяща двойка да царуваме в тая пустош." "Брулени хълмове", Емили Бронте
"Scarlett O'Hara was not beautiful,but men seldom realized it when caught by her charm as the Tarelton twins were. In her face were too sharply blended the delicate features of her mother, a coast aristocrat of French descent, and the heavy ones, of her florid Irish father." 'Gone With The Wind", M. Mitchell
" Полковникът отвори кутията за кафе и видя, че е останало най-много една лъжичка. Дръпна джезвето от огъня, изля половината вода направо на пръстения под и заостъргва с нож над джезвето вътрешността на кутията." "Няма кой да пише на полковника", Г.Г. Маркес
" Присъствалите тогава-- последните разговаряли с него, случайни познати, разправят, че нея вечер бил като друг път-- весел, ненадменен. Вечеряли възхитително, но не разкошно, говорили много, общ разговор на ниво, при което поне в началото той, изглежда, не бил по-мълчалив от останалите. Някой казва,че се учудил на уморения му поглед, докато слушал разговора; но после пак се включвал, за да напомни за себе си-- остроумен, какъвто го познавали." "Ще се нарека Гантенбайн", Макс Фриш
"Край колибата на дядо ни, на високия хребет срещу склона, покрит с кестенови дървета, Клеър седи на коня си, увита в дебело одеало. Цяла нощ е лагерувала. Напалила си е огън в средата на малката постройка, издигната от нашия прародител преди повече от едно поколение." "Дивисадеро", М. Ондатджи
"1801. Току-що се завърнах от едно посещение при моя хазяин-- самотния съсед, който ще ми досажда. Местността наистина е прекрасна. В цяла Англия едва ли щях да намеря друго кътче, тъй напълно откъснато от празния светски шум-- истински рай за един мизантроп; а двамата с Хийтклиф сме наистина подходяща двойка да царуваме в тая пустош." "Брулени хълмове", Емили Бронте
"Scarlett O'Hara was not beautiful,but men seldom realized it when caught by her charm as the Tarelton twins were. In her face were too sharply blended the delicate features of her mother, a coast aristocrat of French descent, and the heavy ones, of her florid Irish father." 'Gone With The Wind", M. Mitchell
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
"Не се и надявам, че някой би повярвал на тази най-чудовищна и едновременно най - обикновена история, която възнамерявам да разкажа. Само луд би могъл да разчита на това, тъй като дори аз не съм склонен да си повярвам. Но утре няма да съм между живите, затова днес трябва да изповядам душата си с покаяние. Единственото ми намерение е ясно, стегнато, без хитрувания да разкажа за някои чисто семейни събития. Точно тези събития ме изведоха от равновесие и ме погубиха. И въпреки това няма да търся обяснението им. На мнозина те може да се сторят върволица от безобидни фантасмагории."
Едгар Алан По - "Черният котарак"

"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
I swear I'm not the devil though you think I am...
I swear I'm not the devil though you think I am...
ЕвалатаааааааBlood Countess написа:"Не се и надявам, че някой би повярвал на тази най-чудовищна и едновременно най - обикновена история, която възнамерявам да разкажа. Само луд би могъл да разчита на това, тъй като дори аз не съм склонен да си повярвам. Но утре няма да съм между живите, затова днес трябва да изповядам душата си с покаяние. Единственото ми намерение е ясно, стегнато, без хитрувания да разкажа за някои чисто семейни събития. Точно тези събития ме изведоха от равновесие и ме погубиха. И въпреки това няма да търся обяснението им. На мнозина те може да се сторят върволица от безобидни фантасмагории."
"Всеки на тоя свят се е появил различно. Тревата най-напред си показва носа от земята, източва го нагоре и тъй си остава - само с един зелен нос; ни уши у нея, ни крака, ни човка, а само тоя зелен нос. Дървото и то никне като тревата, само че е много по-голямо и цялото се покрива със зелена перушина. Наесен перушината на дървото опада и то голо-голеничко цяла зима трепери на студа. Ние, врабчетата, му казваме да не си маха перушината, та да не студува през снеговете, но мигар можеш да кажеш нещо на дървото и то да те разборе. Дървото си остава дърво, сто години да ходи на училище, пак нищо няма да научи със своята дървена глава, макар че то и на училище не ходи. Но дървото е добър съсед и ако си направите гнездо в него, то ще скрие гнездото в зелената си перушина и ще ви пази от зли очи, от прашки, от лоши деца и от котките."
Ние врабчетата
Ние врабчетата
Ще вляза ли в СУ?
...Няма да вляза...
Ще вляза ли в СУ?
...Няма да вляза...
Ще вляза ли...
-Не ти ли омръзна?
...Няма да вляза...
Ще вляза ли в СУ?
...Няма да вляза...
Ще вляза ли...
-Не ти ли омръзна?
- Faith
- Легендарен флуудър
- Специалност: право
- Курс: втори
- Обратна връзка:
"The Salinas Valey is in Northern California. It is a long narrow swale between two ranges of mountains, and the Salinas River winds and twists up the center until it falls at last into Monterey Bay." 

-
Vel
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
The thousand injuries of Fortunato I had borne as I best could, but when he ventured upon insult I vowed revenge.
E.A.Poe - The Cask of Amontillado
E.A.Poe - The Cask of Amontillado
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Не съм попадал тази книга точно, но мога да се обзаложа, че е Стайнбек.Faith написа:"The Salinas Valey is in Northern California. It is a long narrow swale between two ranges of mountains, and the Salinas River winds and twists up the center until it falls at last into Monterey Bay."
Ето малко и от мен:
Франсис Скот Фицджералд, Великият Гетсби написа:In my younger and more vulnerable years my father gave me some advice that I’ve been turning over in my mind ever since.
"Whenever you feel like criticizing any one,” he told me, “just remember that all the people in this world haven’t had the advantages that you’ve had.”
Това изречение е особено полезно в екзистенциални спорове от типа: "Нима искаш да кажеш, че всичко това се е появило случайно?!"Чарлз Дикенс, Приказка за два града написа:It was the best of times, it was the worst of times; it ws the age of wisdom, it was the age of foolishness; it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity; it was the season of Light, it was the season of Darkness; it was the spring of hope, it was the winter of despair; we had everything before us, we had nothing before us; we were all going directly to Heaven, we were all going the other way.
"Ами да. ДАли на някакъв копютър да пише постоянно случайни символи и той написал първото изречение на A Tale of Two Cities. Ако още работи, нищо чудно вече да е избълвал генетичния ти код."
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Lord написа:Не съм попадал тази книга точно, но мога да се обзаложа, че е Стайнбек.Faith написа:"The Salinas Valey is in Northern California. It is a long narrow swale between two ranges of mountains, and the Salinas River winds and twists up the center until it falls at last into Monterey Bay."![]()
Не си чел "На изток от Рая" ?
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- Lord
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Не съм чел "На изток от рая". Това сигурно означава, че съм отрепка.
По темата -
По темата -
Дам, като се замисля това (заедно с целия preface) беше най-завладяващото първо изречение в цялата ми кариера на читател.Оскар Уайлд, Портретът на Дориан Грей написа:The artist is the creator of beautiful things.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
Е, само не казвай на Бавария.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
[quote="Луканянко, във "Фалшивите огледала" "]Все по-често ми се присънва този сън.
Отначало в него няма нищо страшно, всъщност абсолютно нищо няма. Виеща се на кълба сива мъгла. Само някъде отпред — далечно, почти незабележимо пламъче, бяла искрица в мъглата. Аз вървя — вървя към светлината, но мъглата изведнъж започва да оредява.
Колко странно — когато мракът изчезне, преставаш да виждаш светлината!
Замирам, опитвам се да запомня посоката, да я задържа в паметта си. Но вече няма защо да го правя. Пред мен изниква мостът. Тънък, като струна, опъната над пропастта. Прекосявал съм такива мостове. Неведнъж. Но сега е доста по-трудно. Трябва да премина между две израстващи от мъглата стени. Лявата е от син лед, а дясната — от аленочервен огън. Нишката е помежду им.
Тръгвам.
Върху лявата стена личат безброй отпечатъци от длани. Понякога са просто отпечатъци с късчета кожа и плът, обрасли със скреж. Понякога от леда стърчат и парчета замръзнали кости с остатъци от дрипи. А понякога се срещат разпнати върху леда фигури, покрити със снежни струпеи.
С дясната стена нещата са по-прости. Изпепелява те моментално и докрай. Може би затова я избират по-рядко.
Вървя.
Нишката под краката ми вибрира. Може би я пърли огън. Или я облъхва студ. А може би някой върви пред мен или ме следва.
Трябва да стигна отвъд. На всяка цена.
Само че всеки път сънят завършва еднакво.
Нишката трепва. Може и аз да съм я разлюлял прекалено силно, знам ли…
Като падащ въжеиграч разпервам ръце в опит да запазя равновесие и се вкопчвам: в лявата стена от син лед и в дясната — от аленочервен огън…[/quote]
Отначало в него няма нищо страшно, всъщност абсолютно нищо няма. Виеща се на кълба сива мъгла. Само някъде отпред — далечно, почти незабележимо пламъче, бяла искрица в мъглата. Аз вървя — вървя към светлината, но мъглата изведнъж започва да оредява.
Колко странно — когато мракът изчезне, преставаш да виждаш светлината!
Замирам, опитвам се да запомня посоката, да я задържа в паметта си. Но вече няма защо да го правя. Пред мен изниква мостът. Тънък, като струна, опъната над пропастта. Прекосявал съм такива мостове. Неведнъж. Но сега е доста по-трудно. Трябва да премина между две израстващи от мъглата стени. Лявата е от син лед, а дясната — от аленочервен огън. Нишката е помежду им.
Тръгвам.
Върху лявата стена личат безброй отпечатъци от длани. Понякога са просто отпечатъци с късчета кожа и плът, обрасли със скреж. Понякога от леда стърчат и парчета замръзнали кости с остатъци от дрипи. А понякога се срещат разпнати върху леда фигури, покрити със снежни струпеи.
С дясната стена нещата са по-прости. Изпепелява те моментално и докрай. Може би затова я избират по-рядко.
Вървя.
Нишката под краката ми вибрира. Може би я пърли огън. Или я облъхва студ. А може би някой върви пред мен или ме следва.
Трябва да стигна отвъд. На всяка цена.
Само че всеки път сънят завършва еднакво.
Нишката трепва. Може и аз да съм я разлюлял прекалено силно, знам ли…
Като падащ въжеиграч разпервам ръце в опит да запазя равновесие и се вкопчвам: в лявата стена от син лед и в дясната — от аленочервен огън…[/quote]
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens