ами аз писах по малко за всички текстове от "Епопеята" без "1876", но карах по проблеми: както има една приказка "ред зеле, ред туршия" - от тука малко, от там малко. понеше определен мотив може да бъде намерен в няколко текста, представен по сходен начин, просто си избирах всеки път различен текст за илюстрация на това, което твърдя. иначе аз не харесвам особено "Епопеята", но поне от нея знам доста текстове наизуст, така че направо бях щастлива като го чух, защото според мен най-важното е човек да познава текстовете. когато ги имаш в главата си се предпазваш от частни твърдения - например ако пишем за образа на майката у Яворов, трябва и да коментираме и текста "Напразно, майко", защото иначе има опасност да решим, че майката е само идеализиран, "светъл" образ и т.н. мисля си, че когато имаме текстовете на 1 автор пред себе си и минимална литературна култура, всеки може да напише сносен текст без много, много да се напъва. за мен това беше първият път, когато пишя без пред мен да е отворена книга с произведения, та наистина съм щастлива, че се паднаха текстове, които познавам добре. иначе колко повече стоя, толкова повече си мисля, че тук съм пропунала нещо, там нещо не съм написал достатъчно ясно. комисията ще ни даде около 2 седмици, за да психясаме достатъчно, за да са сигурни после, че ще издършим студентския живот.
покрай мен няма никой, който ще кандидатства с литература, затова ми е много интересно как са ви учили да пишете съчинения. например какво означава "анализирах 9 стихотворения на Далчев"? мен са ме учили, че дори да не правиш подробен анализ на даден текст е хубаво поне да покажеш по някакъв начин, че си чел повече от 9 стихотворения. и понеже имаме още 2 седмици, за да тънем в неизвестност, поне можем да си говорим за неща от кухнята. всички учители са различни, аз от 5 години имам един и същ учител и нямам наблюдение върху друг стил на работа, затова ще ми е интересно да разбера как сте се подготвяли вие за този изпит.