Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Re: Изпит ЛИТЕРАТУРА-впечатления и коментари

Мнение от pink floyd »

правилно. ако се беше паднала някоя обща тема за Гео, вероятно е трябвало да засегнам и проблематиката на "Приказно интермецо: Пътешествие в Китай" :wink:
Да се пише за цялата Епопея е разхищение на време, листове, мастило, фокус на вниманието и нерви на комисията. Не е лошо, но няма полза според мен (Айде сега, да няма обидени)
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Хора, шашнахте ме! Аз знам, че 4 са малко, но какво мога да направя?! Казах ви, че не подозирах ни най-малко, че ще се падне тая тема, учих Вазов, харесвам го, но на Епопеята не наблегнах(знам, че е глупаво, не знаех, че се пада сама като тема), анализирах "Кочо","Левски","Опълченците на Шипка",малко за "Паисий", а споменах и "Братя Миладинови" и "Бенковски". Знам, че не съм била изчерпателна, нито пък съм дала всичко от себе си, но просто така се случи!! Супер ми е гадно, защото много исках да вляза в СУ, а сякаш възможността е малка, ужасно много се притесних след тия постове :(

ShadeOfShane, мерси за подкрепата.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър
Специалност: Журналистика
Курс: втори

Мнение от proUSA »

Те не искат да им анализираш цялата Епопея, а да прочетеш всичко в един контекст.
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Прав си, обаче трябва да се говори и за конкретни творби, нали? Не може да се пише общо за Епопеята без да се акцентира върху...някои части :)
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър
Специалност: Журналистика

Мнение от proUSA »

Съгласен!
bboy_dare
От дъжд на вятър

Мнение от bboy_dare »

За да подкрепиш тезата си, а именно подвигът на личността - трябва да имаш набор от доказателства - всичките 12 образа носят у себе си подвига.. Вие не се притеснявайте за проверяващите.. те ако не искаха да проверяват, нямаше да има теми ;)

А оня, който каза, че в тема за "Под игото" не се пишат второстепенните образи - добре, че не ти се е паднала такава тема.. само това мога да ти кажа.. защото тези образи са изключително важни, иначе не ми е ясно как без да ги разгледаш, щеше да докажеш промяната в робското общество...
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Да, в "Под игото" второстепенните образи са важни, особено Мунчо, Колчо, Милка...Маргиналните образи са си от голямо значение, но аз пак си казвам, че сама съм си виновна. Не допусках, че ще се падне тая тема и това е. Можеше да се справя много по-добре. Дано все пак случа на добър проверяващ.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
bboy_dare
От дъжд на вятър

Мнение от bboy_dare »

Теб каква оценка те устройва ?
Аватар
Bushmen
Драскач
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Bushmen »

Винаги е много по-хубаво да се пише не стихотворение по стихотворение, а по мотиви и т.н. Аз пък анализирах по-подробно само "Кочо" и "Опълченците". Другите ги включвах когато говорех за мотивите в целия цикъл - религиозните сравнения/сблъсъците с традиционния морал, исторические глупости(спарти, хусове...), срам-слава, мрак-светлина, порастване на народа и кво ли още не. Затова много харесвах Епопеята - защото е наистина единна и има в себе си общи неща. Иначе какво - Яворов "На нивата" "Арменци" и "Нирвана" все едно не са от един и същи писател, там няма как просто да не се изреждат стихотворенията с някакви изкуствени връзки между тях, които да симулират, че имат общи теми
Аватар
fragile
Писаружяк
Специалност: Политически мениджмънт. Магистър
Курс: друг

Мнение от fragile »

Ъъъ, Яворов - писател??

Колкото до безсмисленото изброяване или анализиране без връзка на много произведения - и аз съм против. Макар че бях анализирала добре 9 творби на Далчев преди 2 години, а проверител ми беше написал, че е недостатъчно :roll:
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
Аватар
Bushmen
Драскач
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Bushmen »

Те всички са писатели - нали пишат. Просто едните са прозаици, другите поети. Ако пък толкова ви притеснява - Яворов е писал и много проза - Хайдушки копнежи, биографията на Гоце Делчев и т.н. :)
Аватар
fragile
Писаружяк
Специалност: Политически мениджмънт. Магистър
Курс: друг

Мнение от fragile »

Офф:
В интерес на истината и аз се замислих. И все пак май е по-скоро поет. А пък аз лирика не харесвам...
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
tally.w
В началото бе словото

Мнение от tally.w »

Аз лично не съм доволна-не от темата, а от това как протече изпитът. Бях в в много малка зала, с не повече от петнадесетина човека, на първия чин, а квесторите не спряха да си говорят и то на висок глас, даже ни заговаряха и ни задаваха тъпи въпроси от сорта на "кой какво иска да влезе" и "къде сте ходили на уроци"...за някой, който е учил теми наизуст може би не е било проблем, но аз въобще не можах да се съсредоточа. Опитах се да избягам от клишето (коеот при Вазов ми е доста трудно), но според мен написах доста повърхностна тема, защото всяка идея, която ми дойдеше наум и се опитвах да хвана и доразвия, беше прекъсвана от тъпи коментари...Сигурно ще ме попитате защо не съм помолила за тишина, е, помолиха няколко пъти, но затишието траеше по 5-10мин. Не ме е толкова яд колко ще изкарам, яд ме е повече, че не можах да дам всичко от себе си, поради независещи от мен обстоятелства....
six_sense
В началото бе словото

Мнение от six_sense »

И аз бях в такава стая! Кажи, в коя стая беше? Кой факултет? :)
Мъжете винаги искат да бъдат първата любов на жените. Това е тяхната тромава суетност. Жените притежават по-тънък инстинкт за нещата - харесва им да бъдат последният романс на мъжа.
Оскар Уайлд
tally.w
В началото бе словото

Мнение от tally.w »

ФМИ зала 307...а понеже уча там си мислех, че ще ми е на късмет...ти поне успя ли да се съсредоточиш?
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”