О, да, като:stonesoul написа:Отърсването от морално остарелите и нехуманни религиозни догми е в основата на развитието на европейската цивилизация.
Не кради!
Не лъжи!
Не убивай...
О, да, като:stonesoul написа:Отърсването от морално остарелите и нехуманни религиозни догми е в основата на развитието на европейската цивилизация.

Както и много други, които са направили това доста преди появата на християнството. Християнството не е пъвро в нищо, дайте да си говорим истината. Че има какво да се научи от него като поведение и начин на живот, няма спор. Но тези неща ги има и в много по-древни идеологии. Естествено, има и много плява, която я има и в почти всяка друга религия, но това е съвсем друга тема. За мен, религията като институция е отживелица. Моралът (но не всичко - има много неща в християнството, с които не съм съгласен просто защото са неестествени) и доброто поведение на което ни учат различните религии не са.pora_e_priqtel написа:Никой не е казал, че християните са "измислили" тези ценности. Те обаче са ги кодифицирали и са ги наложили като задължителен модел на поведение, което е достойно за уважение.

pora_e_priqtel написа:Глупаво е обаче да се отхвърля една цяла вяра и учение (подчертавам, че не използвам думата "религия"), на базата на конкретни негови (или дори не негови) проявления.
А общочовешките ценности като неприкосновеността на човешкия живот, правото на свободно съществуване до границите на свободата на съседа и правото на стремеж към щастие би трябвало да имат примат по отношение на всички религиозни норми, в случай, че възникне несъответствие.
Колегите от МО в случая изчерпват темата според мене - религията е отживелица, ислямските норми още повече, но докато "нинджите из коридорите на СУ" си носят кротко забрадките, без да се взривяват, хич не ми пречат.Don Horhe написа:За мен, религията като институция е отживелица. Моралът (но не всичко - има много неща в християнството, с които не съм съгласен просто защото са неестествени) и доброто поведение на което ни учат различните религии не са.
Хехехе, да ве Жоки, ама това е все едно да има плакат на Азис, чисто гол и натопорчен, в центъра на софия, и само да му задраскат името, за да не се знае какво има на плаката... то същината си остава да виси (стърчи) с пълна сила, трябва да се маха направо плаката...Joker написа:Това направо ми го взе от клавиатурата! Но все пак от забрадки и др. подобни се започва...