Как ще си подредите желанията?
-
axinora
- Пишете, о, братя
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
Re: Как ще си подредите желанията?
Моето е второ, но славянска филология е много добър избор ама трябва много много учене...
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология
Втори курс, Румънска филология
Е да, ама на мен балообразуващите ми не са 12 а 11.81jolly_f написа:Добре, че има и другиELLE, миналата година минималната оценка е била около 4,05.. Защо се притесняваш толкова? Не че аз съм сигурна, че ще вляза.. но все пак
If you have love you don't need to have anything else. If you don't have it it doesn't matter much what else you do have.
Здравейте! Отдавна не бях влизала във форума и съответно не бях запозната с възникналия спор за специалност Културология. Не искам да събуждам отново духовете, но и не искам да стоя безучастно. Уча тази специалност и сега завърших 1 курс. Приеха ме Културология на 1во класиране. Мислех доста дали да се пускам на 2ро, при което гаранция влизах Социология. Бях много объркана. Започнах да събирам информация и се натъкнах на много противоречиви мнения, сред които и такива, че Културологията е безсмислена, че няма реализация бла бла и разни ми такива неща. Аз също съм се чудила каква точно мога да стана с тази специалност, но въпросът е в това, че не ставаш точно еди-какъв-си, не си като кон с капаци. Моето лично мнение е, че реализацията ти зависи от самия теб, от собствените ти нагласи и амбиции. Да, вярно е, че Културологията е широкопрофилна специалност, че не ти предоставя точно определена професия, но тя ти предлага един широк спектър от знания, развива мисленето ти, насочва интересите ти и според мен именно в това й е чара. Тя в никакъв случаи не е „всичкология”. Адски интересно е и ако знаеш как да използваш придобитите знания и умения, можеш да постигнеш много. Да не говорим, че сферата на културата има достатъчно работа. Културологията отваря много вратички, а ти сам си избираш в коя да влезеш.
И наистина смятам, че би било по-добре всеки да споделя мнение за специалността, която учи, а не например психолози, социолози и пр. да пишат за Културологията. Вярно е, че всеки има право на мнение, но все пак е много по-различно да го изказваш като външностоящ, отколкото наистина да знаеш, да си присъствал на лекции, да си се задълбочил в проблематиката, да си „в кюпа”. Желая успех на всички! 
"I'll always take care of my boy" Hollywoodland
- ТΞD
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Попаднах на интересна статия и реших, че мястото й е тук. Малко статистика.
11 308 кандидат-студенти щурмуват Алма Матер тази година.
Изпитът по български език и литература в понеделник, 14 юли, ще бъде най-масовият в конкурсната програма на Софийския университет тази година. Документи за участие са подали 2 488 кандидати.
През последните години водещ е бил изпитът по история, припомниха от университетското ръководство. Тази година кандидатите са 2459. Те ще развиват темите си 4 часа (за разлика от изпита по БЕЛ, който е 5 часа) и това решение е връщане към традицията, коментираха от висшето училище.
Любопитна подробност е, че по история имаше предварителен изпит и пълната шестица на него е една, а с успех между 5.50 и 5.99 са 114 кандидат-студенти.
Общо 11 308 са кандидат-студентите за Алма Матер тази година (миналата година - 12 800). Голяма част от тях кандидатстват с математика (1699) и с английски език (2216). За писмен изпит по журналистика са се записали 895 кандидати, а за устен - 928.
Като най-желана специалност изпъква правото. Местата там са 300 за редовно и 100 за задочно обучение. Кандидатите са общо 1503, като на първо място специалността е посочена от 1226.
Силен е интересът към някои от специалностите на Философския факултет - публична администрация и политология, а също към социалните дейности и английската филология. Медицина са пожелали 353-ма.
За специалността политология кандидатстват 3494 човека, 243 са я поставили на първо място. 3474 са пожелали психология, от тях 591 на първо място. 3787 са кандидатите за публична администрация - 591 на първо място. За философия - 3644 - на първо 279.
За психологията има 60 места редовно и 11 задочно са обявени по философия, по социология има само редовен прием - 60 места. Психология също само редовен - 70.
Глупости правят умните хора. За останалите това е ежедневие.
Оскар Уайлд
Оскар Уайлд
- Ksto
- Пишете, о, братя
- Специалност: Стопанско Управление
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Абе хора,стига спорили за тая Културология!Не е това целта на темата,все пак...
Аз лично си подредих така желанията:
Стопанско управление
Икономика
Политология
Публична администрация
и натам още доста специалности.Но не влезна ли в някоя от горепосочените,вероятно ще изчакам 1 година и пак ще кандидатствам (ако и в уасг не ме приемат).
Гледам доста малко хора са писали специалности като Стопанско управление.Каква е причината?Че съчетанието между математика и език е що-годе рядкост,или специалността си има недостатъци?Аз,като избирах подредбата,бях впечатлен от възможностите за реализация,за прехвърляне в чуждестранни университети и от качеството на магистърските програми.
Стори ми се по-добър избор от УНСС...
Да изкажете някакво мнение
Аз лично си подредих така желанията:
Стопанско управление
Икономика
Политология
Публична администрация
и натам още доста специалности.Но не влезна ли в някоя от горепосочените,вероятно ще изчакам 1 година и пак ще кандидатствам (ако и в уасг не ме приемат).
Гледам доста малко хора са писали специалности като Стопанско управление.Каква е причината?Че съчетанието между математика и език е що-годе рядкост,или специалността си има недостатъци?Аз,като избирах подредбата,бях впечатлен от възможностите за реализация,за прехвърляне в чуждестранни университети и от качеството на магистърските програми.
Стори ми се по-добър избор от УНСС...
Да изкажете някакво мнение
Ksto,правилен избор според мен.В УНСС има само 2-3 специалности,които могат да са кокуренция на "Стопанско управление",може би само МИО и финанси с преподаване на български или английски