Как ще си подредите желанията?

Архив на теми от "Студентски живот".
Публикувай отговор
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Re: Как ще си подредите желанията?

Мнение от axinora »

Моето е второ, но славянска филология е много добър избор ама трябва много много учене...
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
ELLE
В началото бе словото

Мнение от ELLE »

jolly_f написа:Добре, че има и други :) ELLE, миналата година минималната оценка е била около 4,05.. Защо се притесняваш толкова? Не че аз съм сигурна, че ще вляза.. но все пак :)
Е да, ама на мен балообразуващите ми не са 12 а 11.81 :wink: Но определено се моля и тази година да падне бала :oops: А и късмет си трябва и то доста! А иначе се притеснявам, защото правя диктовки и с по 3-4 грешки, но понякога и с 12 :angry4: същото е и с тестовете - понякога като направя 20 грешки и се чудя къде да се скрия! а най-лошото е, че колкото повече изпита наближава, толкова повече грешки правя :cry:
If you have love you don't need to have anything else. If you don't have it it doesn't matter much what else you do have.
Ivette
В началото бе словото

Мнение от Ivette »

Здравейте! Отдавна не бях влизала във форума и съответно не бях запозната с възникналия спор за специалност Културология. Не искам да събуждам отново духовете, но и не искам да стоя безучастно. Уча тази специалност и сега завърших 1 курс. Приеха ме Културология на 1во класиране. Мислех доста дали да се пускам на 2ро, при което гаранция влизах Социология. Бях много объркана. Започнах да събирам информация и се натъкнах на много противоречиви мнения, сред които и такива, че Културологията е безсмислена, че няма реализация бла бла и разни ми такива неща. Аз също съм се чудила каква точно мога да стана с тази специалност, но въпросът е в това, че не ставаш точно еди-какъв-си, не си като кон с капаци. Моето лично мнение е, че реализацията ти зависи от самия теб, от собствените ти нагласи и амбиции. Да, вярно е, че Културологията е широкопрофилна специалност, че не ти предоставя точно определена професия, но тя ти предлага един широк спектър от знания, развива мисленето ти, насочва интересите ти и според мен именно в това й е чара. Тя в никакъв случаи не е „всичкология”. Адски интересно е и ако знаеш как да използваш придобитите знания и умения, можеш да постигнеш много. Да не говорим, че сферата на културата има достатъчно работа. Културологията отваря много вратички, а ти сам си избираш в коя да влезеш. :wink: И наистина смятам, че би било по-добре всеки да споделя мнение за специалността, която учи, а не например психолози, социолози и пр. да пишат за Културологията. Вярно е, че всеки има право на мнение, но все пак е много по-различно да го изказваш като външностоящ, отколкото наистина да знаеш, да си присъствал на лекции, да си се задълбочил в проблематиката, да си „в кюпа”. Желая успех на всички! :D
"I'll always take care of my boy" Hollywoodland
Аватар
ТΞD
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от ТΞD »

Попаднах на интересна статия и реших, че мястото й е тук. Малко статистика.
11 308 кандидат-студенти щурмуват Алма Матер тази година.

Изпитът по български език и литература в понеделник, 14 юли, ще бъде най-масовият в конкурсната програма на Софийския университет тази година. Документи за участие са подали 2 488 кандидати.

През последните години водещ е бил изпитът по история, припомниха от университетското ръководство. Тази година кандидатите са 2459. Те ще развиват темите си 4 часа (за разлика от изпита по БЕЛ, който е 5 часа) и това решение е връщане към традицията, коментираха от висшето училище.

Любопитна подробност е, че по история имаше предварителен изпит и пълната шестица на него е една, а с успех между 5.50 и 5.99 са 114 кандидат-студенти.

Общо 11 308 са кандидат-студентите за Алма Матер тази година (миналата година - 12 800). Голяма част от тях кандидатстват с математика (1699) и с английски език (2216). За писмен изпит по журналистика са се записали 895 кандидати, а за устен - 928.

Като най-желана специалност изпъква правото. Местата там са 300 за редовно и 100 за задочно обучение. Кандидатите са общо 1503, като на първо място специалността е посочена от 1226.

Силен е интересът към някои от специалностите на Философския факултет - публична администрация и политология, а също към социалните дейности и английската филология. Медицина са пожелали 353-ма.

За специалността политология кандидатстват 3494 човека, 243 са я поставили на първо място. 3474 са пожелали психология, от тях 591 на първо място. 3787 са кандидатите за публична администрация - 591 на първо място. За философия - 3644 - на първо 279.

За психологията има 60 места редовно и 11 задочно са обявени по философия, по социология има само редовен прием - 60 места. Психология също само редовен - 70.
Глупости правят умните хора. За останалите това е ежедневие.
Оскар Уайлд
Аватар
Ksto
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско Управление
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Ksto »

Абе хора,стига спорили за тая Културология!Не е това целта на темата,все пак...
Аз лично си подредих така желанията:
Стопанско управление
Икономика
Политология
Публична администрация
и натам още доста специалности.Но не влезна ли в някоя от горепосочените,вероятно ще изчакам 1 година и пак ще кандидатствам (ако и в уасг не ме приемат).

Гледам доста малко хора са писали специалности като Стопанско управление.Каква е причината?Че съчетанието между математика и език е що-годе рядкост,или специалността си има недостатъци?Аз,като избирах подредбата,бях впечатлен от възможностите за реализация,за прехвърляне в чуждестранни университети и от качеството на магистърските програми.
Стори ми се по-добър избор от УНСС...
Да изкажете някакво мнение :bounce:
mitakis
В началото бе словото

Мнение от mitakis »

Ksto,правилен избор според мен.В УНСС има само 2-3 специалности,които могат да са кокуренция на "Стопанско управление",може би само МИО и финанси с преподаване на български или английски :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Студентски живот - АРХИВ”