Помощ за избор на лаптоп

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика
Курс: трети

Re: Помощ за избор на лаптоп

Мнение от Kai »

x'D Yes, sir! Утре да сте на линия към 2-3 часа. <3
А иначе викаш е стабилна машина?
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Стабилно си е.

Отделно нито един път не е забил. Аз пък не го товаря с много неща, ама забравих за Not Responding и другите простотии, като например Send Message... ако се сещаш при някой блокаж.
С Виста съм и не се оплаквам. Не мога да инсталирам само игри на ЕА. Колкото и странно да звучи. В някой момент на инсталацията казва, че няма файл, който фактически го има.

Но иначе другото е 6 8)
Изображение
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс

Мнение от Kai »

Ее, то аз игри ако играя са спортни за разпускане xD С XP си оставам докато вистата не стане по-стабилна.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Стабилна си е.
Преди... колко време... а точно преди втория полуфинал на Еврото ми се инсталира SP1. Ама не съм пробвал дали ще тръгнат игрите на ЕА. Както и да е. Нямам много време за игри. Age-a върви (безотказно), Warcraft-a, а като опре до футболче, цъкам Pro Evolution Soccer

Но SP1 разцепи мрака. Вистата ми се инсталира за 40 мин, тоя сървис пак за 1 час, изтървах първото полувреме и се чудих какво ново ще изникне. Нищо особено. Но като видях системния дял - олекнал със 7 ГБ :shock: Каква оптимизация!
Изображение
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс

Мнение от Kai »

Ами аз виста не искам най-вече, защото доколкото знам не тръгват Photoshop 7, Image Ready 7, Marcomedia 8, Dreamweaver CS3, Adobe After Effects и други такива каквито използвам.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Не ги използвам и не мога да ти кажа.
Изображение
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс

Мнение от Kai »

Еми ще видим~
Може ли някой да ми опише стъпка по стъпка как да си инсталирам нещата - кой драйвер първо и т.н. ? ^^;;
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Е то при това положение е по-добре направо Виста да се сложи.

Друг вариант е да се сложи 64-битов WinXP (от тук: http://www.arenabg.com/details.php?id=4 ... 208c69903a), който разпознава до 128 GB RAM. А за проблема със SATA HDD и несъвместимостта му с WinXP, има начин да се оправи като се инсталират драйвъри за SATA. Ще се поровя малко и по-късно пак ще пиша. Ако на някой му хрумват идеи, нека сподели :)
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Изнамерих една статийка по проблема.
http://www.mysuperpc.com/build/pc_sata_ ... stem.shtml

Но досега не съм видял как през USB flash drive да се инсталират. Смао през FLOPPY

Има и друг вариант, да се инсталират после, след това да се смени режима, но после си е хвърляне на боб дали ще тръгне ХР-то. Трябва да се върне на АТА като по старо му.

Иначе за лаптопите... От известно време им станах фен, като изключителен заместител на РС конфигурациите.
Не ви ли прави впечатление, че "хубавите" си имат почти всякаква периферия, за която се сетите.
И общо взето всеки марков лаптоп си е оразмерен да работи отлично във вида, в който е произведен. Единствения ъпгрейд, който го пише явно примерно за тези модификации на Dell е за рам паметта. UP to 4 GB. Туй то. Ама засега 2 ГБ ми е абсолютно достатъчна сигурно в близките 3 години докато трае гаранцията.
В тази връзка едни лаптопи са с ХР, другите са с Виста. Моя си го взех без ОС, но има с Виста. Цената скача с 300 кинта някъде и другата екстра - една лепенка до клавиатурата със синия старт бутон, която аз я нямам :lol: Имам лепенка само на Intel Core 2 Duo inside n series

Е, сега ще скочите че това са пазарни трикове, но точно заради софтуера се продава хардуера.

А конфигурируемите лаптопи не коментирам. Ще се сглобяват от квартални измекяри, които не са слушали една лекция по компютърни архитектури, не могат да разделят два полинома (те две числа едва ли могат), ама ще ми сглобяват компютри.
Аре РС-тата как да е. Сглобяват. Някак си хванаха дебелото. От доста години е практика за т.нар. IBM съвместими компютри. Навремето IBM са били сглобяеми, а Apple - не.
Ама за лаптопи на никой не бих препоръчал сглобяем. И с колко пада цената - 150, 200 - това ще е няква супер тънкана. Аз пък предпочитам да ги дам, за да знам, че купувам компютър, както се купува мобилен телефон, примерно.
Изображение
Аватар
Crescent
От дъжд на вятър

Мнение от Crescent »

Бeтон написа:Не могат да разделят два полинома (те две числа едва ли могат), ама ще ми сглобяват компютри.
Какво общо имат сглобяването на компютри и разделянето на полиноми?
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс

Мнение от Kai »

И аз подкрепям това мнение - по-добре да дам повече пари, ама да знам, че машинката е добре и че не са някакви ментета или пък десета ръка, защото после 100% ще отидат много повече пари по ремонти и т.н.

Иначе аз сега питах момчето от Джарс-а и той каза, че нямало проблем да се качи XP и даже той ще ми го направи като им докарат стоката в понеделник - днес централния офис не работел заради някаква профилактика. Така че надали има някакъв проблем. А и каза, че най-често им пристигали с драйвъри и за виста и за ХР ама дори и да нямало от интернет ще си ги свалиш. Аз естествено няма да платя докато не видя работещ windows качен~

BTW - то винаги човек може да си вземе едно портативно флопи, но и аз мисля, че май става и през USB вече... Не знам~ Ще ви кажа в понеделниk.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Crescent написа:
Бeтон написа:Не могат да разделят два полинома (те две числа едва ли могат), ама ще ми сглобяват компютри.
Какво общо имат сглобяването на компютри и разделянето на полиноми?
Сглобяването пряко няма. Ама в теорията има. Не ми казвай, че няма проверки по CRC в процесора.
Принципа му го знам от мрежите.
Все съм се канел да изслушам един семестър КАрх, не ми е оставало време.
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Kai написа:И аз подкрепям това мнение - по-добре да дам повече пари, ама да знам, че машинката е добре и че не са някакви ментета или пък десета ръка, защото после 100% ще отидат много повече пари по ремонти и т.н.

Иначе аз сега питах момчето от Джарс-а и той каза, че нямало проблем да се качи XP и даже той ще ми го направи като им докарат стоката в понеделник - днес централния офис не работел заради някаква профилактика. Така че надали има някакъв проблем. А и каза, че най-често им пристигали с драйвъри и за виста и за ХР ама дори и да нямало от интернет ще си ги свалиш. Аз естествено няма да платя докато не видя работещ windows качен~

BTW - то винаги човек може да си вземе едно портативно флопи, но и аз мисля, че май става и през USB вече... Не знам~ Ще ви кажа в понеделниk.
А XP'то 64-битово ли ще е? Защото иначе малко се губи файдата от тези 4 GB RAM. Ако е и ако ти сложи читави драйвъри за 64-битово XP, може и да си струва. Говорих с един приятел днеска, той каза, че, колкото и да не ми се иска, най-добре да сложа 64-битова Vista (Цък тук за линк от Арената), защото, както каза Бетон, тези лаптопи са правени за Vista, не за XP. А и в крайна сметка, рано или късно ще се наложи всички да минат на Vista, както стана с Win98 -> WinXP, така че по-добре сега, та да й свикна, от колкото след 1 годинка.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

^ Абсолютно е така.
Значи този модел директно идва с 4 ГБ и ми се струва, че е 2х2.

едит: снощи не съм догледал линка. Да, две платки са и по-нагоре не става. В този корпус как може да се събере повече? Аз се чудя как е събрано всичко :lol:
Изображение
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс

Мнение от Kai »

Както вече споменах вистата не ме устройва, защото не подържа по-голямата част от софтуера, който използвам не работи под нея. Ама ще видя де - може просто да си изтегля най-новите версии, въпреки че тези, които използвам за мен са си най-добрите.

Бетон:
2х2 ГБ за момента е максимума, поради простата причина, че за сега има само порции от по 2гб максимум, а до колкото ми е известно всички модели способни да се справят с 4гб би трябвало да се справят и с повече - да речем 2х3 когато направят порциика от 3гб рам. Ама живот и здраве да е - лаптопчето да издържи някоя и друга година па дано да мога да си позволя и нов, а не да мисля какво как и дали мога да го up-на. :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”