Кой автор искате да се падне?

Архив на теми от "Студентски живот".
Заключено

Кой е любимият Ви автор?

Христо Ботев
14
13%
Иван Вазов
6
6%
Пенчо Славейков
6
6%
Пейо Яворов
7
7%
Никола Вапцаров
1
1%
Гео Милев
9
8%
Димчо Дебелянов
3
3%
Йордан Йовков
20
19%
Елин Пелин
12
11%
Димитър Талев
6
6%
Димитър Димов
8
8%
Христо Смирненски
9
8%
Алеко Константинов
5
5%

Общо гласове: 106

Аватар
inc
Плиний Стари
Специалност: Книгоиздаване
Курс: завършил

Re: Кой автор искате да се падне?

Мнение от inc »

Защо? :) Аз също споделям това мнение. Уважавам го като творец, и ща - не ща ще пиша по него ако трябва, но не съм длъжна да го ХАРЕСВАМ. Защо ако човек си има предпочитания или анти-такива, Вазов да е изключение?
Creating memories...
Nankuranaisa.
Аватар
shlqkkk
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от shlqkkk »

inc написа:Защо? :) Аз също споделям това мнение. Уважавам го като творец, и ща - не ща ще пиша по него ако трябва, но не съм длъжна да го ХАРЕСВАМ. Защо ако човек си има предпочитания или анти-такива, Вазов да е изключение?
именно. уважението към твореца е едно, а това дали творчеството му ти допада, е съвсем друго.
вазов го уважавам, защото е направил нещо, което ни е развило като нация. положил е основите на нещо. от друга страна обаче, тази за творчеството му, считам, че сред всичките му десетки томове с произведения, има малко качествени. това е личното ми мнение. водила съм множество спорове точно заради отношението ми към вазов. аз, за себе си, освен вече посочената причина, не виждам други да се възхвалява ЧАК толкова много. адмирации към това, което е направил, но според мен се е изхвърлил прекалено много с количеството, което е за сметка на качеството.

пак казвам - мнението си е мое, не желая да влизам в поредния безмислен спор на тази тема. и, kapac, българка съм и се гордея с това. някак си обаче не ме кефи аналогията, която се опитваш да вкараш - ако си българин, трябва да харесваш вазов. тва да не ти е Левски?!
Show me the way to the next little girl... :lol: :lol: :lol:
steamer
Драскач
Специалност: Стопанско управление с английски език
Курс: трети

Мнение от steamer »

пак казвам - мнението си е мое, не желая да влизам в поредния безмислен спор на тази тема. и, kapac, българка съм и се гордея с това. някак си обаче не ме кефи аналогията, която се опитваш да вкараш - ако си българин, трябва да харесваш вазов. тва да не ти е Левски?
Чакай сега- нали осъзнаваш, че с последното си изречение на практика изхвърляш на боклука цялата си теза за личното становище и правото сам да избираш какво има и няма стойност за теб?
Humanism is death disguised as life.
Аватар
shlqkkk
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от shlqkkk »

steamer написа:
пак казвам - мнението си е мое, не желая да влизам в поредния безмислен спор на тази тема. и, kapac, българка съм и се гордея с това. някак си обаче не ме кефи аналогията, която се опитваш да вкараш - ако си българин, трябва да харесваш вазов. тва да не ти е Левски?
Чакай сега- нали осъзнаваш, че с последното си изречение на практика изхвърляш на боклука цялата си теза за личното становище и правото сам да избираш какво има и няма стойност за теб?
зависи от гледната точка ;)
аз не отричам направеното от вазов. това, че НА МЕН не ми харесва по-голямата част от творчеството му, е личното ми мнение.
колкото до Левски - оценявам направеното от него. гордея се, че съм българка. гордея се, че е имало такива българи. това също е ЛИЧНОТО ми отношение. а колкото до харесване... при Левски не виждам особено голям избор за харесване или не - може някой да го харесва като мъж, като идеали, като цели, като действия. някой може и да не го харесва по някой от тези параграфи, но не мисля, че има човек, който да отрече, че е направил нещо ГОЛЯМО за България. той просто не е направил нещо, за което да можеш да кажеш "харесва ми" или "не ми харесва". делото му, само по себе си, има стойност. а при вазов творчеството му подлежи на ЛИЧНО оценяване.

успях ли да го обясня достатъчно добре? ако не съм - драскай на лично съобщение, тъй като това тук вече е доста offtopic :)

emalfy, благодаря ти! ти също ми възвръщаш надеждата, че има красиви и умни жени, които не следват стереотипите и наложеното от обществото мнение, а си съграждат свое собствено. голяма рядкост, което те прави още по-ценна :)
silveto
От дъжд на вятър

Мнение от silveto »

Мразя Алеко,Вазов,Гео Милев,Славейков!Искам Вапцаров,Йовков,Елин Пелин,ДИМОВ :blob3: :blob4: :blob5: :blob6: Дебелянов-бива,а останалите са ми безразлични.
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Обобщение на всичките ми постове:
Нямам нищо против да се паднат:
"Под игото", "Железният светилник", "Септември" на Гео Милев, Далчев, "Под манастирската лоза" на Елин Пелин.
НЕ искам Дебелянов, Вапцаров, Яворов, Алеко Константинов...
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Мнение от kandidatstvasht »

Така, считайте ме е и мене за Смирненски. Пичага е. :D

Други, на които бих се радвал, са Ботев, Вазов, Алеко, Елин Пелин /по-специално Гераците/, Димов, Талев, Гео Милев. В никакъв случай да не се падат Вапцаров, Яворов, Дебелянов, Славейков. Другите също да не се падат... :D
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Ако съм жив след този вече двуседмичен литературен маратон от по 9-10 часа учене на ден, може и да го отпразнувам с вас... :lol:
Аватар
Grunge_Down
Драскач
Специалност: право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Grunge_Down »

Искам да няма изпит!!!
kandidatstvasht, мислех, че само аз използвам метафората за какъъвто и да било маратон ;)
А ако се падне Смирненски, лично ще проклинам тези, които са си мислели за него, предупреждавам!
(шегувам се, по природа не съм зла, но наистина много ще ви се обидя :wink: )
Don't think you are, know you are!
Аватар
ShadeOfShane
Да живей словото
Специалност: Психология
Курс: трети

Мнение от ShadeOfShane »

Grunge_Down, айде да убиваме ,какви да тия проклинания.Смирненски ако се падне ,ще съм най-нещастния човек на света , но искрено вярвам ,че няма да се падне .
http://www.vbox7.com/play:3078cf70
Аватар
kandidatstvasht
Танцуващия с клавиатури

Да бе, вярно- как може така да обърквате енергиите? :alien: Нека си се падне Смирненски, пък за недоволните все пак има и съпоставка на цитати :D
Аватар
shlqkkk
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от shlqkkk »

сега ми светна един въпрос, на който много ще се радвам да ми отговорите.
защо решихте да кандидатствате точно с литература?
интересно ми е, защото знам, че на такъв тип изпит съвсем ЛИЧНОТО мнение, рядко се толерира. казано по друг начин - повечето имат някакви теми, които или са преписвали от учител, или са им били диктувани, или нещо подобно. и в почти всяка една тема се цитира мнението на някой критик /обикновено валери стефанов/ - това, естествено, е за да покаже задълбочено познание, ма все пак...
въпросът, който зададох е ясен. само не схващам за чий се прави това? личното ми мнение е, че писането на ЛИС като вход за ВУЗ е един вид сравнение кой може да зубри по-добре теми. без да се обиждате, не желая да нараня ничии чувства. сигурна съм, че сред вас има и такива, които не зубрят теми, но като цяло се получава така - научил си тема, която някой проверяващ/изпитващ/предподаващ в университета е написал, написваш заученото, пишеш що-годе грамотно => получаваш оценка над 4.25.
та обратно на въпроса - защо?
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Напълно вярно. Препоръчително било цитирането на литературни критици...(което естествено без учене наизуст не е осъществимо) Неприятно, но факт: образованието от 1 клас до 5 курс разчита на дословното пресъздаване на запаметена информация :wink:
А това, че Христо Смирненски стана център на настоящата дискусиям, е ангелска музика за моите уши :drunken:
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

или в ръката на теглещия :D
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
pink floyd
Пишеща машина