Теми Литература 1990-2007
- kandidatstvasht
- Танцуващия с клавиатури
Re: Теми Литература 1990-2007
Между другото и аз имам един въпрос
Възможно ли е да се падне обща тема за Елин Пелин, която да обхваща и "Гераците", и цикъла "Под манастирската лоза", или със сигурност ще са отделни теми? Благодаря.
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Значи, за "Гераците" може отделна тема, за "Под манастирската лоза" не се дава самостоятелно, а според контролните теми (Елин Пелин, мисля, 2005 година е бил контролна тема) се дава "... в разказите на Елин Пелин". Всъщност точната формулировка беше: "Героите на Елин Пелин между делника и празника на живота", което е страхотна тема и обхваща почти всички разкази (без повестта "Гераците")
Ако става въпрос, много бих се израдвал на един Елин Пелин 
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Абе може да се открие връзка... Например доброто и злото - как доброто и злото се тълкуват спрямо "Под манастирската лоза" и как - спрямо "Гераците", оттам като хванеш христинския символен пласт на "Гераците" и комбинираш с преосмислената християнска етика в "Под манастирската лоза" може да се получи връзка, но в СУ определено ще предпочетат тема, която включва повече неща и изисква разсъждаване върху по-широк кръг от проблеми
Поне така си мисля аз.
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- kandidatstvasht
Е чакай де, нали първо казваш, че "Под манастирската..." не се дава като самостоятелна тема, а след това даваш за пример тема, която не обхваща "Гераците"?explorer написа:Значи, за "Гераците" може отделна тема, за "Под манастирската лоза" не се дава самостоятелно, а според контролните теми (Елин Пелин, мисля, 2005 година е бил контролна тема) се дава "... в разказите на Елин Пелин". Всъщност точната формулировка беше: "Героите на Елин Пелин между делника и празника на живота", което е страхотна тема и обхваща почти всички разкази (без повестта "Гераците")Ако става въпрос, много бих се израдвал на един Елин Пелин
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Е че то няма общо
Темата така или иначе не е зададена самостоятелно "Под манастирската лоза" и всъщност в тази тема този цикъл ще заеме минимална част. Същевременно трудно можеш да откриеш връзката "делник-празник" в "Гераците" и затова я изключваш (това е моята логика, в смисъл, че аз така бих си построил аргументацията). А иначе "Гераците" може самостоятелно, ама според мен е малко вероятно. Обобщение: или цялото творчество (и ти преценяваш какво да включиш), или "Гераците" 
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Ако се падне Гео вдигам банкет 
Кво се падна миналата година ?
Здравейте, аз искам да попитам какво точно се разбира под "избрана от студента жанрова форма"?
Имам предвид това дали жанровата форма може да бъде есе, което не е тясно свързано с произведенията. В едно помагало четох, че може да бъде есе рефлексия и есе казус, като последните не ни задължават "нито да интерпретираме тези творби и в този смисъл да възприемем позициите, които текстът внушава или поне предолага, нито да се придържаме към литературната и обществената история, за да търсим каква точно е ролята на произведението в развитието на общността."
Освен това, квесторите толерират ли свободните разсъждения?
Питам, защото искам да имам един резервен вариант, при положение, че темата на интерпретативното съчинение не ме устройва. Моля някой, който е запознат, да се изкаже по въпроса. Благодаря.
Имам предвид това дали жанровата форма може да бъде есе, което не е тясно свързано с произведенията. В едно помагало четох, че може да бъде есе рефлексия и есе казус, като последните не ни задължават "нито да интерпретираме тези творби и в този смисъл да възприемем позициите, които текстът внушава или поне предолага, нито да се придържаме към литературната и обществената история, за да търсим каква точно е ролята на произведението в развитието на общността."
Освен това, квесторите толерират ли свободните разсъждения?
Питам, защото искам да имам един резервен вариант, при положение, че темата на интерпретативното съчинение не ме устройва. Моля някой, който е запознат, да се изкаже по въпроса. Благодаря.
-
axinora
- Пишете, о, братя
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
мисля че миналата година са били върху Алеко и Ботев, но не мога да се сетя за формулировките.
аз имам дилема какво е по-гадно да се падне - фейлетоните на Алеко или разказите на Вазов?
или май най-забутаната тема трябва да е върху прозата на Ботев - тогава предвиждам процент на двойките ок. 70 % (30% ще се сетят поне за 4-5 заглавия е някой и друг елемент от "сюжета"
)
аз имам дилема какво е по-гадно да се падне - фейлетоните на Алеко или разказите на Вазов?
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология
Втори курс, Румънска филология
- blackout
- Летящите Пръсти
- Специалност: право
- Курс: трети
Хах нали..особено Вазов. Тоя човек много дразни. Не да речеш "Сядам да преговарям Вазов" и да се туткаш цял ден. Друг е въпроса, че лириката му просто не ми влиза в главата, особено тез работи с природата и сливнишките боеве. Абе надявам се, че късмета няма да изневери и тази година и ще се падне автор от 12 клас както си е тенденцийката 
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
- kandidatstvasht
В моите анализи Вазов е песен в сравнение с Елин Пелин...тоя човек днес мислех да го преговоря за 2-3 часа макс, а то какво стана- почнах в 10 и го свърших в 5 часа следобяд
адските 63 листа, направо ми се уби желанието да преговарям каквото и да било друго, но все пак поразлистих Йовков...
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
"Под игото"... Ако въобще слагат други, то ще е "Епопея..."
Щото съм чувал, че от Вазов специално слагат две теми... По принцип са 15 общо, така че може би наистина от него има две теми 
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- blackout
- Летящите Пръсти
Туй, което си чувал достатъчно достоверно ли е?
Защото без лириката доста по-спокойно ще мине преговора 
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Ами може да се каже... Естествено, няма 100% гаранция, но наистина знам с голяма сигурност, че темите от Вазов са "Под игото" и/или "Епопея...". Да не говорим, че когато и да е теглен Вазов като контролна тема, тя е била свързана с "Под игото" 
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- blackout
- Летящите Пръсти
Ае пич, кефиш ме. Винаги поназнайваш някой пиниз
И за историята беше така..Искаш ли да споделиш и от Елин Пелин на какво се набляга?