ФИЛОСОФИЯ - редовно
Модератор: Плазмодий
- pink floyd
- Пишеща машина
- Специалност: право
Re: има ли желаещи за специалност ФИЛОСОФИЯ ?
Именно - философият е удачен пример за това - много стойностни знания, които после имат нулево приложение за изкарване на пари. Това обаче не омаловажава достойнстават на науката, просто в нашето общество тарикатлъкът се котира повече от образованието 
- inc
- Плиний Стари
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: завършил
Факт. Но в интерес на истината, познавам хора, които са завършили конкретно приложими специалности, и пак работят за мизерни пари. Визирах висшето образование като общо понятие. Винаги всичко опира до тарикатлък и/или до връзки. 
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
За щастие не си права,всичко опира до опит и умения,даже и в тарикатлъка и създаването на връзкиinc написа:Винаги всичко опира до тарикатлък и/или до връзки.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
- inc
- Плиний Стари
'убаво би било да ти повярвам. Поне много ми се ще.
Зависи. В някои сфери - вярно - никой 2ри, 5ти, 37ми начин не може да те оправи. Но другаде опитът показва, че за сметка на много начетени и кадърни хора, са се уреждали други с лели, стрикни, точните думи на точните хора, парици, малко късмет или просто барабар с общото течение. Средното ниво условия не е особено мотивиращо за много хора. (не дай, Боже, някога да съм от тези примирени същества)
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- pink floyd
- Пишеща машина
Обаче само по себе си да имаш висше е вече "тарикатско" (и неизбежно за някои): На Тодор Живков му измислили юридическо образование, щото, видите ли, той преди девети започнал да учи (уж), ама мръсните фашаги му прекъснали следването
Преди доста години в парламента се майтапеха с Гошо Тъпото, че имал само двойки в университета, пък той да вземе на другия ден да се появи с дипломата си: тройки от-до! ("може да съм тъп, ама имам документ, нали?"); Пак отдавна главен секретар на МВнР стана един шофьор от ТКЗС (от ДПС ест) и за да заеме легитимно длъжността си, го нарочиха, че е завършил педагогика в Хасково. Примери много. Днес може да си прост като гьон, обаче висшето е на мода, няма две мнения.
-------------
Тънка разлика: образование (диплома) и знания (компетентност)
-------------
Тънка разлика: образование (диплома) и знания (компетентност)
- inc
- Плиний Стари
Така де, аз тези "висши" само за протокола ги причислявам към тарикатлъка.
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Обратна връзка:
При мен е на шесто място. Винаги съм обичал философията, ама вече се изказаха доста мнения в полза на твърдението защо не е прагматично да се учи. Има и друг момент: който има желание да учи философия, няма да има проблем да го прави и сам - книги безброй, просто трябва време за мислене. В правото също има философия, така че, pink floyd, няма да сме съвсем ощетени
Да не говорим, че се съмнявам за качеството на обучението по философия... Мога да се обзаложа, че произволно избран ученик от НГДЕК може да затвори устата на бая философстващи люде от едноименния факултет 
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- pink floyd
- Пишеща машина
Силни думи, но.....така да кажем. При философият 93,5%(примерно) от студентите са неуспели в други специалности, при което нямат вътрешна нагласа да учат дисциплината си и са в очакване час по-скоро да се прехвърлят. Останалите обаче (малцината, които са влезнали по собствено желание) си тежат на мястотоexplorer написа:Мога да се обзаложа, че произволно избран ученик от НГДЕК може да затвори устата на бая философстващи люде от едноименния факултет
Брат ми е завършил право и сега учи 2-ро висше философия
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Съгласен съм, но имай предвид, че точно тия малко, които учат философия, в голямата си част са отново от НГДЕК. Това е така, защото от гимназията вземат за учители само бивши техни ученици и съответно тези, които имат интереси в областта, записват точно тази специалност
В класическата филология пък са 100% само от НГДЕК... А за второ висше е наистина много добър избор!
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
А стига с тоя НГДЕК,като се отвори приказка и се забравяте
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
-
steamer
- Драскач
- Специалност: Стопанско управление с английски език
- Курс: трети
Предвид факта, че на тазгодишната олимпиада по философия най- доброто представяне на ученик от НГДЕК беше 19-о място, мисля, че си изпаднал в голяма заблуда.Мога да се обзаложа, че произволно избран ученик от НГДЕК може да затвори устата на бая философстващи люде от едноименния факултет
Humanism is death disguised as life.
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
За олимпиадата не знам, но аз говоря по принцип за традицията от тази гимназия. И както с всичко останало -и там нивото, предполагам, пада с всяка година. Но това е друга тема на разговор и не е за тук...
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
С риск да ми се нахвърлите всичките от НГДЕК-а: навсякъде, където има общо класиране, НГДЕК-а рядко е в първата десетица... Как е при матурите? Може би, изключение са матурите по латински и старогръцки...
Философията е фантастично хубава специалност като останалите фундаментални хуманитарни специалности, но не е практически приложима...
Философията е фантастично хубава специалност като останалите фундаментални хуманитарни специалности, но не е практически приложима...
- inc
- Плиний Стари
На матурата има хора оттам и с 6.00, но това си е без значение. Нищо че на мен ми е резерва, аз с голям кеф бих си я учила.
когато обаче човек реши да го дава "по-благоразумно" не винаги му остава време за приятни и интересни неща, като обсотойно изследване на философията или второ висше. Все пак, респект за тези, които са били достатъчно упорити и мотивирани.
Бих се радвала някой ден да мога да кажа същото и за себе си, било то от образование, или от чиста обща култура. 
Creating memories...
Nankuranaisa.
Nankuranaisa.
При мен най-желана е Психологията, но писах Философията на 2-ро място с опция за прехвърляне
Чудя се дали имам шанс да вляза с оценка 5,24 по матура Философски цикъл...?